reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Pomysły na obiady

Meksykański kociołek

(


Składniki:
50 dkg mięsa mielonego
1 duża cebula
2 puszki fasoli czerwonej
1 puszka pomidorów całych w zalewie
1 papryka
1 papryczka chili
koncentrat pomidorowy
bazylia
sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
Cebule podsmażyć, dodać mięso. Smażyć i mieszając ( można ulepić w mięso w małe kuleczki)aż straci różowy kolor. Podlać wodą i dusić mięso. Dodać pomidory w puszce. Dalej dusić. Pokroić w kostkę paprykę słodką i dodać do mięsa. Papryczkę pokroić w cienkie paski i dodać do mięsa również. I dusić aż papryka zmięknie. Kiedy mięso jest miękkie dodać fasolę czerwoną. Oraz koncentrat pomidorowy dla smaku i koloru. Chwile poddusić jeśli potrawa nie jest zbyt ostra można dodać oprócz pieprzu szczyptę ostrej papryki w proszku. Przyprawić bazylią, solą i pieprzem. Można dodać również czosnek dla podkreślenia smaku i zapachu potrawy.
 
reklama
Moze to nic wyszukanego,ale ziemniaczki posmazone z cebulka i jajko sadzone. Ziemniaki surowe w cienkich plasterkach na oliwe na patelnie i pod pokrywka. Zmiekna na 100%,bez wczesnego gotowania.

Jak do gotujacej sie zupy wrzucisz makaron to tez w niej sie ugotuje.
 
Moze to nic wyszukanego,ale ziemniaczki posmazone z cebulka i jajko sadzone. Ziemniaki surowe w cienkich plasterkach na oliwe na patelnie i pod pokrywka. Zmiekna na 100%,bez wczesnego gotowania.

Jak do gotujacej sie zupy wrzucisz makaron to tez w niej sie ugotuje.
te ziemniaczki są pyszne mama u nas tak często robiła,koniecznie z przyprawami(pieprz ziołowy,wegeta,liśc laurowy,ziele angielskie)cebula duszona razem z tymi ziemniakami PYCHa JUSTYNA TAK TO ROBISZ????????????
 
te ziemniaczki są pyszne mama u nas tak często robiła,koniecznie z przyprawami(pieprz ziołowy,wegeta,liśc laurowy,ziele angielskie)cebula duszona razem z tymi ziemniakami PYCHa JUSTYNA TAK TO ROBISZ????????????
surowe kroje w placterki i na patelnie pod pokrywke, sol, troszke pieprzu, moze byc tymianek, albo taka przyprawa do ziemniakow jest w paczuszce do kupienia. Jak juz zmiekna to drobniutko cubulke wkrawam i wtedy juz podmazam. Najlepsze sa z siadlym mlekiem,ale takim ja u baci co nozem mozna bylo kroic takie geste bylo albo z mizeria i do tego jajko sadzone, pyyyycha
 
surowe kroje w placterki i na patelnie pod pokrywke, sol, troszke pieprzu, moze byc tymianek, albo taka przyprawa do ziemniakow jest w paczuszce do kupienia. Jak juz zmiekna to drobniutko cubulke wkrawam i wtedy juz podmazam. Najlepsze sa z siadlym mlekiem,ale takim ja u baci co nozem mozna bylo kroic takie geste bylo albo z mizeria i do tego jajko sadzone, pyyyycha

wszystko tak samo tylko na koniec mieszam 2 jajka ze smietana i zalewam ziemniaki, pod przykryciem jeszcze z 2 min ...... wtedy taka skorupka się utworzy.................. mniam
 
Zupa gulaszowa
Składniki:
1 kg schabu lub karkówki,
2 cebule,
1 ogórek kiszony,
200 g wędzonego boczku,
1 papryka
50 g przecieru pomidorowego,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
olej,
majeranek, curry, mielona papryka,
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
pokroić mięso w dużą kostkę, posypać przyprawami, odstawić na godzinę,
zarumienić mięso na patelni i dosmażyć na małym ogniu dodając 1/2 cebuli
pokrojonej w plastry i plasterki kiszonego ogórka,
przełożyć całość do garnka, zalać 2 i 1/2 szklanki wody i gotować na małym ogniu,
na patelni rozgrzać olej, przesmażyć pokrojony boczek i resztę cebuli, dodać
przecier i pokrojoną w kostkę paprykę - dusić 5 minut, następnie przełożyć do
garnka z mięsem - gotować 10 minut
zagęścić mąką rozprowadzoną w 1/2 szklanki zimnej wody, doprawić do smaku.
Jeszcze trochę pogotować, mieszając od czasu do czasu.
 
Rybcia w sosie koperkowym


- pół kg filetów rybnych (wszystko jedno jakich)
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- szklanka wody lub wywaru z warzyw
- szklanka mleka
- 2-3 łyżki posiekanego koperku
- cytryna
- sól


Filety (świeże albo mrożone) ugotuj w lekko osolonej i zakwaszonej wodzie lub wywarze. Na patelni lub w rondelku roztop masło, wymieszaj z mąką i podgrzej (nie powinno się zrumienić). Teraz powoli wlewaj mleko, cały czas mieszając, i zagotuj. Dopraw solą i cytryną, wrzuć koperek, wymieszaj. Sosem koperkowym polej ugotowane filety.Podawaj np. z ziemniakami puree, które uwielbiam.
smacznego
 
Zapomniałam napisać, ale w czwartek ugotowałam pycha zupke - kapuśniaczek :-D:tak: nie piszę dlatego, aby się głupio chwalić, ale tak z radości :confused::-D:-)

Kapustki kwaszonej nie przelewałam wodą, aby był taki fajny kwaskowy i był :tak: super!!!! Gotowałam na żeberkach, dodałam marchewke, pietruszke, przyprawy do smaku i osobno ugotowałam zimniaczki, które dodałam na końcu do zupy. Dodartkowo dodałam podsmażoną na złoto cebulke razem z tłuszczem :cool2::-D aaaa i kapustke gotowałam razem z innymi warzywami nie rozdzielałam. Wyszło PYCHA!!!!!

Spróbujcie same :tak:
 
reklama
Do góry