Zupa gulaszowa
 Składniki: 
 1 kg schabu lub karkówki,
 2 cebule,
 1 ogórek kiszony,
 200 g wędzonego boczku,
 1 papryka
 50 g przecieru pomidorowego,
 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
 olej,
 majeranek, curry, mielona papryka,
 sól, pieprz 
 Sposób przygotowania:
 pokroić mięso w dużą kostkę, posypać przyprawami, odstawić  na godzinę,
 zarumienić mięso na patelni i dosmażyć na małym ogniu  dodając 1/2 cebuli
 pokrojonej w plastry i plasterki kiszonego ogórka,
 przełożyć całość do garnka, zalać 2 i 1/2 szklanki wody i  gotować na małym ogniu,
 na patelni rozgrzać olej, przesmażyć pokrojony boczek i  resztę cebuli, dodać
 przecier i pokrojoną w kostkę paprykę - dusić 5 minut,  następnie przełożyć do
 garnka z mięsem - gotować 10 minut
 zagęścić mąką rozprowadzoną w 1/2 szklanki zimnej wody,  doprawić do smaku.
 Jeszcze trochę pogotować, mieszając od czasu do czasu.