reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Pora do kuchni ;-)

Mb-1 zabij mnie ale jeszcze nie wzielam sie za szarlotke.Jakos zawsze cos wypada...
A czy w tym przepisie pierwszym nie powinna byc maka?:-p
Ktory lepszy ten placuszek,Z kisielem czy bez?
Jak tylko upieke to wrzuce fote.W kazdym razie dzieki za odzew!
 
reklama
Beabea przepraszam, gdzies mi umknelo:zawstydzona/y:
3 szklanki tak jak do tego z kisielem. Ja lubie oba, ale jak robilam to z kisielem kiedys do pracy, to chlopaki nie mogli sie najesc i nadziwic co to za kolorowa pianka :)
 
Salatka Gyros

Składniki
1 podwojna piers z kurczaka
1 puszka kukurydzy
1 sloik ogorkow konserwowych
1 salata pekinska
1 op.przyprawy kebab-gyros

SOS CZOSNKOWY:
3-4 zabki czosnku,
1 smietana 18% (mozna zastapic jogurtem),
1-2 lyzeczki cukru,
majonez
sol, pieprz, bazylia, oregano

Piersc z kurczaka kroimy w koste,nastepnie obsypujemy przyprawa gyros i odkladamy na minimum 1 godz. do lodowki. W miedzyczasie robimy sos czosnkowy:do naczynia wlewamy smietane, badz jogurt, wyciskamy czosnek(mozna dodac wiecej zalezy jak bardzo czosnkowy chcemy sos). Nastepnie dodajemy majonez do smaku ( ja z reguly daje nie mniej niz z 5 lyzek), cukier, sol, pieprz, oregano i bazylie. Odstawiamy do lpdowki . Teraz kroimy w drobna kostke ogorki,pekinke szatkujem i odsaczamy kukurydze. Kurczaka wrzucamy na patelnie i obsmarzamy. Osaczamy Bierzemy miske i na sam poczatek ukladamy odrobine pekinki pozniej kurczak,ogorek,kukurydza i sos.I nastepna warstwa. Na sam koniec,kiedy na samym wierzchu jest juz tylko sos ukladam pekinke. Najlepiej do tej salatki nadaje sie przezroczysta miska,bo wtedy widac caly urok salatki.

Szybka makaronowa

Składniki
- 1 pierś kurczaka ( jak mała, to podwójna )
- 270 g. sera feta
- 400 g. makaronu - kokardki ( farfalle )

Przyprawy:

- kilka łyżek oliwy, sól, pieprz, chili i szczypta zielonej pietruszki
Makaron ugotować wg opisu na opakowaniu ( ale nie rozgotować ).
- Pierś z kurczaka pokroić w dość drobną kostkę i obsmażyć na oliwie ( posypaną solą i obficie pieprzem - najlepiej świeżo zmielonym ).
- Pierś dodać do ugotowanego makaronu razem z oliwą, na której się smażyła i wymieszać, wrazie potrzeby skropić dodatkowo oliwą.
- Fetę pokroić w kostkę, dodać do ostudzonego makaronu z kurczakiem i przyprawić chili oraz pietruszką ( może być również suszona )

ZIEMNIACZANA
Składniki
Ziemniaki (ok. 8 dosyć dużych ziemniaków)
Ogórki konserwowe (6-8szt.)
Koperek (sporo, mogą być 2 pęczki)
Jogurt naturalny duży (nie zużywam całego)
2 niezbyt czubate łyżki majonezu
Vegetta

Ziemniaki gotujemy całe w łupinkach, po wystygnięciu obieramy, kroimy w grubsze plastry. Do dużej miski układamy najlepiej warstwami (wtedy nie trzeba będzie dokładnie mieszać więc plastry ziemniaków się nie rozpadną:
ziemniaki - lekko posypujemy vegettą
posiekany koperek i ogórki pokrojone w kosteczkę
itd...
Całość zalewamy jogurtem wymieszanym wcześniej z majonezem.
(UWAGA: jogurtu odrobinę odlewam i uzupełniam własnie 2 łyżkami majonezu, całość mieszam sobie w kubeczku po jogurcie) do lodowki na godzinke i jest pycha
 
Pyszne salatki :tak:
Ja mam cos innego dla Was: Pita z warzywami i kurczakiem:
Skladniki:
4 chlebki Pita

Nadzienie:
Piers z kurczaka (albo tunczyk z puszki)
2 zielone cebule :confused: (Frühlingszwiebel)
100g Kukurydzy z puszki
2 lyzki majonezu (najlepiej babuni, ja daje nawet troche wiecej albo mieszam z naturalnym jogurtem)
2 Jajka
Salata (albo 2 Salatherzen)
czerwona papryka

sol, pieprz, przyprawa do kurczaka lub gyrosu

Mieso z kurczaka drobno pokroic, podsmazyc na mocnym ogniu, dodac przyprawe "Gyros" lub inna do kurczaka. Patelnie zdjac z ognia.
W piekarniku podgrzac chlebki pita (wedlug opakowania). Ugotowac na twardo jajka.
Pokroic drobno warzywa. W misce wymieszac warzywa, jajka, kurczaka, dodac majonez i przyprawy.

Chlebki pita ostroznie ponacinac, tak rzeby powstala kieszonka, nalozyc do srodka "salatke", podawac od razu. Smacznego!

Ja czasami dodaje jeszcze drobno pokrojona szynke, boczek :-) i inne warzywa.
 
Prosta salatka z suszonych pomidorow:

Zielona salata, 200g srednio suzonych pomidorow, 4 dymki, 50g czarnych oliwek bez pestek
Sos: 3/4 szklanki majonezu, pieprz cayenne, szczypta kminku, kolendry, kurkumy, 1 lyzeczka soku z cytryny

Salata porwac na kawalki, pomidory, oliwki i dymki drobno pokroic. Wymieszac. Zrobic sos (w misce ubic skladniki, az sie polacza). Salatke wymieszac z sosem. Smacznego!

Mozna podawac z grillowana polenta. Polente przygotowac wedlug opakowania, dodac pietruszke. Wylac do kwadratowego naczynia (rownomiernie rozsmarowac), ostudzic i wlozyc do lodowki na 3 godziny. Pokroic na trojkaty. Grillowac na oliwie np. na patelni do grillowania.
 
Dziewczyny a lubicie Langosy,te placki co czesto np. na Praterze sprzedaja?
Bo ja tak i zastanawialam sie czy to mozna zrobic w domu,bo wiadomo nie zawsze w tych budkach te placki sa smazone na swiezym tluszczu i nieraz trafi sie sporo wyschniety.
Pogrzebalam w necie i oto przepis jak kogos interesuje.Nawet nie wiedzialam ze ten przysmak pochodzi z Wegier:-)

Lángos

2 ugotowane ziemniaki
30g drożdży
1 łyżeczka cukru
400ml ciepłego mleka
400g mąki
3 łyżeczki oleju
sól
olej do głębokiego smażenia
śmietana, sos czosnkowy, tarty żółty ser.

Drożdże rozpuścić w ok. 100ml ciepłego mleka i odstawić w ciepłe miejsce na około 10 minut. Ziemniaki zmielić. Wysypać mąkę do naczynia, w jej środku zrobić zagłębienie, do którego wlać drożdże z mlekiem. Dodać ziemniaki i olej i wyrobić ciasto, dolewając po trochu mleka. Odrobinę posolić, jeszcze raz wyrobić, po czym posypać mąką i owinąć w ściereczkę. Zostawić w ciepłym miejscu na ok. 1 godzinę, aż ciasto wyrośnie.

Na patelnię wylać olej na wysokość ok. 6cm. Z wyrośniętego ciasta odrywać po kawałku i formować ręcznie cienkie placki. Smażyć je z jednej i z drugiej strony na gorącym oleju, aż nabiorą złotego koloru. Podawać gorące, polane śmietaną lub sosem czosnkowym, ewentualnie posypane tartym żółtym serem.
 
  • PIEROGI Z TRUSKAWKAMI
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka gorącej wody
  • szczypta soli
  • 1 jajo
  • ok 500 g truskawek
  • plus śmietana z cukrem do polania
Z podanych skladnikow zagniatamy ciasto.Dzielimy na polowe.Jedna czesc rozwalkowujemy a druga trzymamy owinieta sciereczka zeby nie obeschla.Szklanka wycinamy krazki.W nie nakladamy truskawki wczesniej te wieksze pokrojone a mniejsze w calosci,zlepiamy.to samo z druga polowa ciasta.
Na osolony wrzatek wkladany porcjami pierogi i gotujemy ok 8-10 min.
Odcedzamy i na talerzu polewamy smietana z cukrem wg uznania.
Smacznego!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 
Przepis autorski
Po wielu probach doszlam do idealu
Muffinki sa lekkie,puszyste,rozplywaja sie w ustach.

1 1/2 szklanki maki
3/4 szklanki cukru
1 lyzeczka proszku do pieczenia
1 lyzeczka sody

Wsypac do miski i wymieszac.

100g czekolady (najciemniejsza najlepsza)
1 szklanka mleka
2 jajka
1/2 szklanki oleju

Czekolade pokruszyc,dodac 1/4 szklanki mleka i rozpuscic.
Do rozpuszczonej czekolady dodac olej,reszte mleka i jajka.
Wsypac sypkie skladniki i wymieszac.Mozna dodac troche pokruszonej czekolady,wtedy beda podwojnie czekoladowe
Przelozyc do foremki i piec ok 25 min w 190 C.
Zdjecie bedzie,jak zrobie ponownie,wczorajsze zniknely w zaskakujacym tempie

Tu inny przepis tez dobry :)
MUFFINKI KAKAOWO-TWAROŻKOWE

składniki:

1. ciasto:
1 szkl mąki
1/3 szkl cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 czubata łyżeczka kakao choc nie koniecznie
1/3 szkl mleka
2 łyżki oleju
1 jajko

2. twarożek:
200g białego sera
jajko
łyżka cukru
łyżeczka cukru wanilinowego

1. Mąkę, cukier, proszek i kakao wymieszać. Wlać mleko i olej, wbić jajko, szybko wymerdać łyżką na jednolite ciasto (nie za długo).
2. Serek, jajko i cukry utrzeć widelcem w miseczce.

Foremkę wyłozyć papierkami albo wysmarować masłem. Nakładać po pół łyżki ciasta, na to pół łyżki twarożku i pół łyżki ciasta. Wychodzi tak ok 8-10 muffinków, zależy od wielkości łyżki
icon_biggrin.gif
Piec ok 20-30 min w temp 180 st.
 
reklama
Do góry