Przepis autorski
Po wielu probach doszlam do idealu
Muffinki sa lekkie,puszyste,rozplywaja sie w ustach.
1 1/2 szklanki maki
3/4 szklanki cukru
1 lyzeczka proszku do pieczenia
1 lyzeczka sody
Wsypac do miski i wymieszac.
100g czekolady (najciemniejsza najlepsza)
1 szklanka mleka
2 jajka
1/2 szklanki oleju
Czekolade pokruszyc,dodac 1/4 szklanki mleka i rozpuscic.
Do rozpuszczonej czekolady dodac olej,reszte mleka i jajka.
Wsypac sypkie skladniki i wymieszac.Mozna dodac troche pokruszonej czekolady,wtedy beda podwojnie czekoladowe
Przelozyc do foremki i piec ok 25 min w 190 C.
Zdjecie bedzie,jak zrobie ponownie,wczorajsze zniknely w zaskakujacym tempie
Tu inny przepis tez dobry
MUFFINKI KAKAOWO-TWAROŻKOWE
składniki:
1. ciasto:
1 szkl mąki
1/3 szkl cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 czubata łyżeczka kakao choc nie koniecznie
1/3 szkl mleka
2 łyżki oleju
1 jajko
2. twarożek:
200g białego sera
jajko
łyżka cukru
łyżeczka cukru wanilinowego
1. Mąkę, cukier, proszek i kakao wymieszać. Wlać mleko i olej, wbić jajko, szybko wymerdać łyżką na jednolite ciasto (nie za długo).
2. Serek, jajko i cukry utrzeć widelcem w miseczce.
Foremkę wyłozyć papierkami albo wysmarować masłem. Nakładać po pół łyżki ciasta, na to pół łyżki twarożku i pół łyżki ciasta. Wychodzi tak ok 8-10 muffinków, zależy od wielkości łyżki
Piec ok 20-30 min w temp 180 st.