reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Porady prawne, społeczne i inne... dla Mamuś i nie tylko...

a nie zyskuje praw po miesiącu zatrudnienia?? bo mój tata ma firme i miał pracownice ale na umowe zlecenie, no i któregoś tam razu przeszła na stałe zatrudnienie i po miesiącu oznajmiła ze jest w ciąży i poszła na l4

reklama
Kicia, jak masz na L4 że ciąża to nie ma tam innej przyczyny. A długo jesteś zatrudniona? ZUS głównie się czepia jak ktoś się zatrudni i od razu w ciąży. Wtedy robi kontrolę. A jak jesteś od jakiegoś czasu to luz. Możesz sobie całą ciążę na zwolnieniu siedzieć, tylko co miesiąc musisz mieć nowy kwit.

Dominiczka - jak twój facet cię zatrudni za jakąś sensowną kasę (chodzi o to żeby dostawać więcej niż koszt jak mniemam, który na pracownika pewnie jest kilkaset zł dobre) i od razu pójdziesz na zwolnienie to będzie miał na bank kontrolę z ZUSu, który potraktuje to jako wyłudzenie i nie zapłaci; zapłacą za rok, dwa, trzy jak sąd przemieli i przyzna rację tobie. Nie wiem czy warto, szczególnie że podatek, emerytalne, rentowe i inne tam ścierwa będzie za ciebie musiał płacić cały czas.

Kasia ja mam dzialalnosc gospodarcza na siebie juz od jakis 5 lat.
nie chodze na zwolnienia tylko place ten pier... zus.
jak bylam w ciazy z Plumkiem to jakos ostatnie 3 miechy bylam na zwolnieniu.
generalnie chodzi mi o to zeby cos przyoszczedzic jak sie da i nie placic zusu (jak bede na zwolnieniu) tym bardziej ze prowadze dzialalnosc i nawet wychowawczy mi sie nie nalezy a tyle bule co miesiac :angry::wściekła/y:
tylko nie wiem na co mozna isc na dlugi czas na zwolnienie w ciazy?? bo lekarz cos musi wpisac...

Dominiczka mozesz sie zatrudnic najlepiej jak najszybciej sie da.
w ciazy lepiej nie isc na zwolnienie zeby nie wkurzac zusu. tylko placic grzecznie skladki, ze niby pracujesz.
potem isc na macierzynski i wychowawczy!
zawsze pare stowek wpadnie :tak: macierzyski to 20 tyg a wychowawczy platny teraz chyba do 2 lat.
bardzo duzo dziewczyn tak robi!

naprawde to wystarczy??
ale lekarz ogolny czy gin?

moj gin nie jest zbyt chetny do dawania zwolnien, wtedy mi mowil ze da mi zwolnienie bo "dziecko jest za male".

Ten co prowadzi ciążę, teraz może być to też ogólny lekarz. Znajdź sobie takiego co wystawia zwolnienia. :-p

Dziwna sprawa z tymi zwolnieniam. Przecez ciaza to nie choroba.
U nas nie da rady na zwolnienie w ciazy jesli nie ma konkretnej przyczyny.

No formalnie wystarczy że ciąża. Ogólnie nie musisz mieć konkretnej przyczyny żeby być niezdolnym do pracy - wystarczy że ci słabo, masz zawroty głowy, mdłości, wymiotujesz, masz skurcze przy siedzeniu a pracę siedzącą, masz pracę stojącą (przy ciąży od 4-5 m-ca w górę może to spowodować poronienie) milion rzeczy, one nie mają statusu choroby jako takiej a wystarczają do zwolnienia.
Kicia, na L-4 sześć miesięcy, potem wniosek o świadczenie rehabilitacyjne.
Ogólnie lekarze wystawiają jak ciąża jest potwierdzona na USG, głównie dlatego że kontrole z ZUS dotyczą faktu czy jesteś w ciąży, a wynik bad. USG jest dla nich dupochronem. Także jak "dziecko jest za małe" to może być właśnie w/w problem. Nie mniej wtedy powinien dać ci zwolnienie normalne (np z okazji mdłości czy innych słabości) płatne 80% do czasu aż ciążę stwierdzi.

reklama
ja bylam na L4 obie ciaze
druga praktycznie cala
moj lekarz nie robil zadnych problemow
w ciazy wystarczy ze masz nudnosci, boli Cie glowa przy kompie etc
generalnie wszystko i oni raczej sie nie czepiaja bo gdyby jednak oni powiedzieli ze robisz sobie jaja a potem cos by Ci sie stalo to maja ogromne konsekwencje

ja bylam zatrudniona przez 6mc i potem poszlam na zwolnienie
to jest mus

Do góry