reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Porady prawne, społeczne i inne... dla Mamuś i nie tylko...

sa raa pewnie jak wszędzie można spotkać ludzi i taborety, pracowałam kiedyś w pomocy społecznej i wierz mi to naprawdę cieżki kawałek chleba. nie mogłam sie pogodzić z tym, że w naszym kraju można wspierać jedynie patologię, bo ustawodawca wymyślił, że pomoc społeczna przysługuje bezrobotnym, uzależnionym, karanym, niepełnosprawnym, samotnym, wielodzietnym itd, a tak zwanym "normalnym" rodzinom, gdzie oboje rodzice tyrają, nie pija, nie ćpają, nie rozwodzą się dla uzyskania statusu samotnych - nic nie przysługuje. nie dziwię się, ze ludzie są rozgoryczni, ale ktoś wybiera rządzących, którzy uchwalają takie ustawy. gdyby to zależało odemnie żaden alkoholik, ćpun, karany itp nie dostaliby ani grosza z państwowej kiesy, od tego są różne fundacje i organizacje pozarządowe. nie rozumiem, dlaczego mam przez kilkadziesiąt lat łożyć na pijaka, który na własne rzadanie zniszczył sobie wątrobę i teraz faktycznie jest niepełnosprawny, ale nie przepracował w życiu ani miesiąca. przecież oni dostaja taką kasę jak ludzie płacący latami skłądki w zus.

reklama
Góralka ja nikogo nie chce obrzażać może u Nas w opiece siedzą Panie które nie powinny zajmować tych stanowisk które zajmują nie wiem juz sama.
Zgadzam się w pełni z Tobą mnie też nerwy biora jak widze takie przypadki jak moja przyjaciółka czy Nieistotna którym nikt nie chce pomóć a w kolejce z nimi stoją ludzie którzy sami zadbali o to, żeby się nie skalać pracą przez całe zycie i ządają pieniędzy za to :mad: Oni tą pomoc otrzymują a takie biedne duszyczki zostaja pozostawione samym sobą :(

Dziewczyny zgadzam się, że to okropna patologia jest wspierana, a tzw normalni nie! To absurd nie spotykany w innych krajach. Tam jak nie masz ileśtam pieniędzy na życie to niezależnie czy masz 10 dzieci czy 1 dostaniesz z państwa dodatek, który pomoże, naprawde pomoże! Bo te Polskie dodatki i zasiłki są śmieszne, jak dostajesz już jakikolwiek to nie wiesz co z nim zrobić! Np. dodatek pielęgnacyjny w okresie korzystania z urlopu wychowawczego = 43 pln...
Po prostu :p

pielęgnacyjny to akurat jest coś koło 144zł i przysługuje niepełnosprawnym dzieciom, a Wy mówicie o rodzinnym, ale mnie najbardziej dziwi metoda przyznawania tych nieszczęsnych 43 zł tj. praktycznie będziemy się ubiegać o to świadczenie juz w 2007r, ale, żeby je dostać będą brane pod uwagę nasze dochody z 2005r, w tym czasie to ja byłam panną, miałam stałą pracę i pewna pesję, która z pewnością przekraczała 504zł, nie mówiąc już o tym, że trzeba doliczyć dochody naszych mężów za 2005r. gdybym w 2005 była bezrobotna i mój nieznany mi jeszcze wówczas mąż - również, wówczas państwo przyznałoby nam te śmieszne 43 zł mimo, że obecnie prowadzę firmę i mogłabym mieć całkiem niezłe dochody. to dopiero paranoja !

Nieistotna pisze:
Dziekuje :D
Czyli jak w ostatnich 18 miesiacach nie przepracowalam 12 miesiecy to nie dostane od nikog nic.. mo ladna prespektywa przede mna.. bezrobotna razem z maluchem zeby w tynk ech

Nieistotna,

kasa ci się należy niezależnie od tego czy pracowałaś!!!

2 kwietnia 2004 r. prezydent podpisał ustawę o pomocy społecznej. Oznacza to, że nowe przepisy wchodzą w życie już 1 maja 2004 r. Poniżej postaramy się pokrótce przybliżyć najważniejsze zapisy nowej ustawy.

W świetle nowej ustawy instytucje pomocy społecznej udzielają pomocy osobom i rodzinom w szczególności z powodu:

ubóstwa
sieroctwa
bezdomności
bezrobocia
niepełnosprawności
długotrwałej lub ciężkiej choroby
przemocy w rodzinie
potrzeby ochrony macierzyństwa lub wielodzietności
bezradności w sprawach opiekuńczo-wychowawczych i prowadzenia gospodarstwa domowego, zwłaszcza w rodzinach niepełnych lub wielodzietnych
braku umiejętności w przystosowaniu do życia młodzieży opuszczającej placówki opiekuńczo-wychowawcze
trudności w integracji osób, które otrzymały status uchodźcy
trudności w przystosowaniu do życia po zwolnieniu z zakładu karnego
alkoholizmu lub narkomanii
zdarzenia losowego i sytuacji kryzysowej
klęski żywiołowej lub ekologicznej

reklama
A teraz komu i na jakich zasadach:

Komu przysługuje prawo do świadczeń z pomocy społecznej

Osobom posiadającym obywatelstwo polskie mającym miejsce zamieszkania i przebywającym na terytorium RP
Cudzoziemcom mającym miejsce zamieszkania i przebywającym na terytorium RP posiadającym zezwolenie na osiedlenie się, zgodę na pobyt tolerowany lub status uchodźcy nadany w RP
Obywatelom państw członkowskich Unii Europejskiej lub Europejskiego Obszaru Gospodarczego, przebywającym na terytorium RP, którzy uzyskali zezwolenie na pobyt
Kryterium dochodowe

Większość świadczeń pieniężnych z pomocy społecznej przysługuje osobom, których dochody nie przekraczają kryterium dochodowego.

Kryterium dochodowe osoby samotnie gospodarującej - 461 zł
Kryterium dochodowe na osobę w rodzinie - 316 zł
Dochód z 1 hektara przeliczeniowego wynosi 194 zł

Do góry