reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Porady prawne, społeczne i inne... dla Mamuś i nie tylko...

Ja chyba też pisałam o tym cześniej, że takie zatrudnianie ZUS traktuję jako próbe wyłudzenia i nie płaci ani za L4 ani później za macierzyńskie !!! Szmaciarze !!!

reklama
No a najlepsze jest to, że to ty im musisz udowodnić, że przez ten czas naprawdę pracowałaś, a nie oni, że to tylko pozory.
Tak samo mieliśmy z urzędem skarbowym: Ty im musisz udowodnić, że jest przepis,że kostkę brukową można odliczyć od podatku o ile jest przeznaczona na ,,opaskę odwadniającą" wokół domu. Ty, nie one, te urzędasy - kawopijce leniwe.

No hej...

aby dostać pieniądze za chorobowe, należy pracować min. 30 dni, potem możesz dostać L4
najlepiej iść na zwolnienie wtedy, kiedy do porodu zostanie ci tylko 182 dni, wówczas nie ma obawy o zasiłek rehabilitacyjny i o kontrolę z ZUS.
część zwolnienia można być u ginekologa, część u internisty, część u innego... ważne, aby na druku była infomacja nt. tego, że jesteś w ciąży.
jeśli chodzi o zatrudnienie u szwagra - jeśli ma inne nazwisko niz ty i inny adres, to ZUS tak się szybko nie zorientuje i może się uda; gorzej, jeśli ma to samo nazwisko - kontrola niemal pewna...
z ZUS-em zawsze można wygrać przed sądem...w takich sprawach...
to chyba tyle...
aha, w sprawie zasiłku dla płacących składki za siebie - dostaniesz tyle brutto, za ile opłacałaś składki ...

pozdrawiam

SUPER INFO:

o wydłużeniu urlopu macierzyńskiego z 16 do 18 tygodni zdecydował w środę Sejm przyjmując nowelizację Kodeksu pracy. Posłowie odrzucili poprawki SLD zakładające m.in. wprowadzenie 6-miesięcznego zakazu zwalniania kobiet po powrocie z tego urlopu.

Za przyjęciem nowelizacji głosowało 399 posłów, przeciw było czterech i nikt nie wstrzymał się od głosu.

Zgodnie z nowelizacją, urlop macierzyński wynosi przy pierwszym dziecku - 18 tygodni (obecnie 16 tygodni), przy każdym następnym - 20 tygodni (obecnie 18). W przypadku urodzenia więcej niż jednego dziecka podczas jednego porodu urlop macierzyński wynosiłby 28 tygodni (obecnie 26). Także urlop dla osób, które adoptują lub przyjmują do rodziny zastępczej dziecko w wieku do 7 lat, byłby o dwa tygodnie dłuższy niż obecnie i wynosiłby 18 tygodni.

SLD proponowało m.in. wprowadzenia zakazu zwalniania z pracy matek przez 6 miesięcy po zakończeniu urlopu macierzyńskiego. Matki i ojcowie, którzy korzystaliby z urlopu wychowawczego, również nie mogliby być zwolnieni przez okres do 6 miesięcy (w zależności od długości wykorzystanego urlopu wychowawczego). W przypadku dziecka niepełnosprawnego okres ochronny miałby wynosić 12 miesięcy.

Sojusz zaproponował także podniesienie wymiaru składki na ubezpieczenie rentowo-emerytalne osób przebywających na urlopie wychowawczym do wysokości minimalnego wynagrodzenia za pracę oraz zwiększenie z 400 do 500 zł kwoty dodatku z tytułu opieki nad dzieckiem w okresie korzystania z urlopu wychowawczego.

Wszystkie poprawki SLD zostały odrzucone.

Cholera wie szukałam na stronie ZUS,u i pisze tak : 16 tygodni - w razie urodzenia pierwszego dziecka, 18 tygodni - w razie urodzenia kolejnego dziecka, 26 tygodni - w razie urodzenia więcej niż jednego dziecka

jezeli to jest nowa ustawa i bedzie obowiazywac od nowego roku???? to nie wiem czy mamusie grudniowe sie zalapiemy na ta zmiane,bo chyba urlop ten bierzesz przed porodem np 2 tyg przzed i reszte zaraz po, albo wszysko po, ale mam nadzieje ze szybciej ta ustawa wejdzie w zycie niz od nowego roku :wściekła/y:

Znalazłam taką informację:

Urlopy macierzyńskie będą dłuższe także dla tych, którzy je zakończyli. Dzień porodu będzie pierwszym dniem urlopu macierzyńskiego. Wprowadzony zostanie zakaz zwalniania po urlopie macierzyńskim i wychowawczym.

Na posiedzeniu sejmowej Komisji Nadzwyczajnej ds. zmian w kodyfikacjach, 13 lipca, zostaną wznowione prace nad zmianami przepisów dotyczących wymiaru urlopu macierzyńskiego. Specjalna podkomisja pracowała nad rządowym i kilkoma poselskimi projektami zmian w tych przepisach. W efekcie powstał projekt, który będzie przedmiotem dalszej legislacji. Główne zmiany dotyczą zwiększenia wymiaru urlopu macierzyńskiego. Posłowie opowiedzieli się za wersją zaproponowaną przez rząd. W stosunku do obecnych rozwiązań urlopy macierzyńskie mają być wydłużone o dwa tygodnie.

Posłowie z podkomisji zaproponowali, by prawo do wydłużonego urlopu macierzyńskiego miały pracownice i pracownicy korzystający z takiego urlopu w dniu wejścia w życie ustawy. Kontrowersje budzi jednak propozycja, by przepisy wydłużające urlop macierzyński miały także zastosowanie do pracownic nie korzystających z urlopu macierzyńskiego w dniu wejścia w życie ustawy. Dotyczyłoby to kobiet, które urodziły dziecko w okresie od 1 stycznia 2006 roku do dnia wejścia w życie ustawy.

if (NJB('srodtekst')) { document.getElementById('rekSrd05').style.display='block';}W takim przypadku wiele pracownic, które powróciły do pracy po zakończeniu urlopu macierzyńskiego, dostanie dodatkowe dwa tygodnie urlopu. Takie rozwiązanie wprowadzi dużo zamieszania i może skomplikować pracę w wielu firmach.

reklama
Oj to już brzmi fajnie, jest duża szansa że sie załapiemy :tak: :tak: :tak: Ja się bardzo cieszę bo to 2 tygodnie więcej jak będą płacić. Ja ciągle sama płace na ZUS i w końcu oni coś zabulą.:-D

Do góry