reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Poradźcie - jak często można zagęszczać mleko?

hej:) moj maly 9 mc wazy aktualnie 9,8kg zagęszczam mu mleczko od 5 mc i powiem ci ze nie zauwazylam zeby jakos znaczaco zaczal przybierac na wadze...na noc od 4 mc dostaje kaszke (ale ja daje mu od poczatku lyzeczka wiec nie mialam nigdy problemu ze smokami do kaszki). a na wadze przybiera juz calkiem normalnie...nie boj sie dziecka nie utuczysz kleikami i kaszkami....malenstwo potrzebuje coraz wiecej energi do harcow wiec i posilek musi byc syty:p pozdrawiam

reklama
ja moim małym daję na śniadanie kaszkę 150ml i 6 łyżek stołowych kaszki i karmię z miseczki łyżeczką. Dzień w dzień tak robię od początku 5 miesiąca i dzięki temu nauczyły się pięknie jeść z łyżeczki. Ale mimo wszystko za 3h są głodne !! reszta karmień to koło 10-11 butla mleka 150ml (bez zagęszczania), koło 14 zupka (150-180ml) plus deserek lub soczek, 16-17 butla mleka 150ml, po kąpieli 20 butla mleka 150 na noc. Emilce to wystarcza żeby spać do 7 rano bez budzenia, a Madzia wstaje w nocy 3-4 na karmienie i wtedy tez dostaje 150 ml mleka.
Ostatnio zmieniłam Madzi i daję jej kaszkę na noc żeby dłużej spała i się nie budziła, ale mimo, że zje 150ml kaszki z 6 łyżek stołowych to i tak jest głodna koło 3-4. Więc się zaczynam zastanawiać czy się nie przyzwyczaiła tak budzić i nie budzi się na jedzenie tylko z przyzwyczajenia.... jak się obudzi to zawsze płacze, z reszta jest trudnym dzieckiem, bo ciągle placze, jak sie obudzi i jak zasypia, z byle powodu. I wlasciwie sama nie wiem czemu sie budzi mimo tej kaszki na noc.... moze ktos cos podpowie ? :|

Mój maluch ma 4,5miesiąca i waży 9kg (waga urodzeniowa 3900g). Jak to lekarka powiedziała rodzice nie są jacyś malutcy to dziecko tez małe nie będzie. Szymek idzie cały czas 97centylami... najwyżej w siatce centylowej. Nie ma co się bac zagęszczać, dziecko samo wie czego i ile mu potrzeba żeby mogło zdrowo rosnąc.

Ostatnio edytowane przez moderatora:
mrufczak, trudno powiedzieć, jak to jest z tym nocnym jedzeniem... Według Zaklinaczki dzieci, które ważą ponad 5 kilo, nie potrzebują już nocnego karmienia, jeśli na noc "zatankowane" są do syta ;). Z kolei autor "Uśnij wreszcie" uważa, że dopiero po skończeniu przez maluszka 6 mcy można zrezygnować z nocnego karmienia. Jak zwykle - co książka, to inna opinia. Ale rzeczywiście coś w tym jest, że dzieci budzą się czasem nie tyle z głodu, co z przyzwyczajenia i z chęci przytulenia się do mamy. 8-miesięczna córeczka mojej przyjaciółki do niedawna zjadała w nocy 2 lub 3 butelki mleka po 180 ml - więcej niż w dzień, bo w dzień była niejadkiem. Przyjaciółka myślała, że córcia jest w nocy taka głodna, ale okazało się, że to był sposób na to, żeby mama spędzała z nią w nocy czas. Przyjaciółka zastosowała metodę z "Uśnij wreszcie" i teraz jej córcia nie je w nocy ani razu i ślicznie przesypia minimum 10 godzin, a rano jakoś wcale nie rzuca się na butelkę, więc głodna w nocy wcale nie była :).

Ostatnia edycja:
Hej!MAm pytanie co to za metoda usnij wreszcie?Moja maja ma 2 miesiace i takie straszne problemy z zasypianiem,nawet w dzien:/

reklama
My zagęszczamy mleko 2 razy dziennie od 5 mś.
Na noc 210ml (6miarek mleka nutramigen + 7miarek kleiku ryżowego)
Na drugie śniadanie 180ml (5miarek mm nutramigen + 6miarek kaszki ryżowej)
Filip nie nalezy do najgrubszych i nie zauwazyłam aby przez zagęszczanie nie wiadomo ile przytył.

Do góry