• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

Poród w Gorzowie WLKP

kochana migre wywołują zapachy, pokarmy...pomyśl co nowego zjadłaś, albo czy nie masz "nowego" zapachu w domu? (czekolada, ser żółty, kawa, przyprawy np curry...wywołują migrenę)..
trzymaj się :*

reklama
aga a z kad Ty to wiesz.. pierwze slysze
jem raczej ciagle to samo, bo za goraco zebym cokolwiek nowego szla gdzies kupowac :sorry: Ewentualnie co jadlam nowego to winogrona te ciemne i truskawki ale dzis ich nei jadlam.... :-(

Larvunia z ja dużo czytałam o migrenie, bo kiedyś miałam częste napady a teraz zredukowałam je do kilku w roku... :)
a tu ci znalazłam artykuł:
"Niektóre produkty żywnościowe mogą prowokować ataki migreny. Są to: ser żółty i pleśniowy, orzeszki ziemne, czekolada, wędzone wędliny i ryby, marynaty, pomidory, kawa i czerwone wytrawne wino.

Zawierają bowiem substancje powodujące gwałtowny skurcz, a następnie szybkie (a tym samym bolesne) rozszerzenie naczyń krwionośnych w korze mózgowej. Bólom głowy sprzyjają także produkty wywołujące alergię, takie jak: cytrusy lub seler. Jeśli cierpi Pani na migrenę, radzę wystrzegać się także nadmiaru soli (zwiększa ciśnienie krwi), peklowanych mięs i wędlin oraz koncentratów, zupy, dań i sosów w proszku, przypraw typu jarzynka, sosu sojowego, bulionów w kostkach i chipsów.

Zawarte w nich konserwanty nasilają dolegliwości. Żeby upewnić się, które produkty Pani szkodzą, radzę wziąć pod lupę codzienną dietę. Zwykle migrena pojawia się dwie–trzy godziny po jedzeniu. Jeśli napady bólu zdarzą się np. po spożyciu cytrusów, trzeba będzie z nich zrezygnować."

i jeszcze to... :)
..."Nawracający, ostry ból głowy, któremu zazwyczaj towarzyszą również inne, uciążliwe objawy, to migrena .
Może ona trwać nawet trzy dni i całkowicie uniemożliwić normalne działanie . Powinno się poznać czynniki , które ją wywołują i unikać ich .
Kiedy napad migreny już się rozpocznie, można go złagodzić na wiele sposobów . Na migrenę cierpi co najmniej 10 procent ludzkości .
Trapi ona trzy razy częściej kobiety niż mężczyzn .
Główną tego przyczyną są zaburzenia równowagi hormonalnej przed miesiączką i w czasie jej
trwania, podczas ciąży i menopauzy (choć niektórym kobietom to właśnie menopauza przynosi ulgę). Pierwszy napad migreny zdarza się zazwyczaj około 20 roku życia, a czasami nawet wcześniej .

U bardzo niewielu osób pojawia się dopiero po pięćdziesiątce .
Z wiekiem napady migreny stają się coraz rzadsze i łagodniejsze .
U osób powyżej 65 roku życia występują sporadycznie .
Migrenę wywołują różne czynniki , które sprawiają , że tętnice w obrębie mózgu najpierw kurczą się, a następnie rozszerzają .
W czasie napadów stężenie serotoniny w mózgu jest duże , a pomiędzy nimi – małe .
Podczas napadów stężenie innych neuroprzekaźników , a także magnezu i wapnia jest często nieprawidłowe .
Objawy migreny mogą być różne .
Zawsze jednak występuje ostry, pulsujący ból z jednej strony głowy .
Często przed napadem pojawiają się dziwne objawy zwane aurą (błyski i mroczki w polu widzenia ,
a także przejściowe niedowidzenie) , które trwają najwyżej przez godzinę .
Wraz z bólem pojawiają się nudności , wymioty i światłowstręt .
Do innych objawów należą zawroty głowy, mrowienie i drętwienie .
Napad migreny może wywołać jeden lub kilka spośród następujących czynników :

• Pewne pokarmy, szczególnie sery, czekolada, czerwone wino, smażone potrawy i owoce cytrusowe

. • Małe stężenie glukozy we krwi, wywołane głodem lub jedzenie dużych ilości przetworzonych
węglowodanów .
• Odwodnienie .
• Stres, wstrząs lub lęk
. • Niedobór snu .
•Jasne światło lub pewna barwa światła .
• Hałas .
• Zmiana klimatu lub pogody .
• Suche powietrze lub ciepły , suchy wiatr.
• Zmiany hormonalne .

Najprostszym sposobem zapobiegania napadom migreny jest ustalenie , na podstawie doświadczenia i notatek , jakie czynniki mogą je wywoływać i unikanie ich .
Jeśli na przykład migrena pojawia się w wyniku stresu przeżytego tuż przed miesiączką , nie planuj
w tygodniu poprzedzającym miesiączkę niczego , co może Cię zdenerwować .
Do pokarmów wywołujących migrenę nalezą często czekolada , ser , pomarańcze , kofeina , i mleko .

Jedzenie tłustych ryb takich jak tuńczyk i sardynki trzy razy w tygodniu to doskonały sposób na zapobieganie migrenom .
Ryby te zawierają kwasy tłuszczowe omega-3 .
Powinno się jeść także pełnoziarniste produkty zbożowe .
Jednocześnie bardzo trudno jest określić , który pokarm wywołuje migrenę .
Tuż przed wystąpieniem objawów napadu równowaga neuroprzekaźników ulega zachwianiu , co wywołuje apetyt na pewne produkty .
To , co wówczas jemy nie ma związku z pojawieniem się migreny , ponieważ zmiany biochemiczne , które ją wywołują , rozpoczęły się już wcześniej .
Winowajcą może być produkt , którego w ogóle nie podejrzewamy , ponieważ zjedliśmy go dużo wcześniej .
Osobą cierpiącym na migrenę pomagają preparaty magnezowe i wapniowe dostępne w aptece . Ponadto , jeśli jesz mało produktów zawierających witaminę B2 , przyjmuj ją w postaci tabletek . Napary z melisy i mięty działają przeciwskurczowo i łagodzą objawy migreny."

wow
aga dzieki :*
ja nigdy sie nei zaglebialam w czytanie o migrenach..
mnie lapaly raz na pol roku i trzymalo ok 2-3 dni. Czasami zdazylam przed rozbujaniem sie bolu wziasc tabletke. Marcelek ma 3,5 roku... po jego narodzinach pierwszy raz mnie dopadlo to swinstwo. I tak co pol roku... a teraz w ciazy juz 3 raz!
Raz mnie tak wzielo ze nawet ketonal 100 nie pomagalo... oj jak sobie przypomne... 3 dni wyciete z zyciorysu spedzone przy wc, masakra.
Mam tak jak tu przytoczylas....zaczyna sie od plamek w oku i dretwiejacej ktorejs rece... i juz wiem ze cos sie dziac bedzie. I albo szybko bardzo przestaje widziec nagle przez te plamki w oku i sie wsio bardzo szybko rozbujac zdazy... W srodku w oku straznie boli zawsze w prawym... albo zdaze tabletek sie nalykac i czuje pulsacje i takie dziwne ćmienie....
no ale pewnie masz tak samo.
Chodzisz do jakiegos specjalisty moze polecisz dobrego od glowy lekarza. Po urodzeniu mlodej musze znowu sie przejsc do kogos. Bylam w przychodni na nfz w "nasze zdrowie" nie pamietam babki nazwiska, ale juz do niej nie pojde. NA parterze przyjmuje na koncu korytarza po lewej stronie.

Larvunia koleżanka mi poleciła w Watralu neurolog, podobno dobra...też miałam wybrać się jak urodzę i do tej pory nie mogę się za to zabrać... ;) powiem ci że ja od tylu lat się męczę a nie byłam z tym u lekarza...kiedyś jak byłam na koloni za granicą to miałam tam napad i wtedy mi zdiagnozowali migrenę....

Kasiulem w zyciu nie dalabym Ci 32 lat :) Wygladasz tak na 25..gora 27. A Mala chyba z tylu juz spala, bo nozkami nie przebierala :)

Dziewczyny orietnujecie sie ile kosztuja w Gorzowie testy na alergie? Kurde musze pojsc z Malym, bo juz na raczkach ma cos jakby liszaje. I nozki zaczynaja sie robic szorstkie. Tyle kasy na to idzie a zero poprawy. Do kapania ma mustele-53zl...do smarowania ma atoperal- 53 zl...krem do buzi ma topialyse- 81 zl. Z malzowin skora mu schodzi jak z weza. Az mnie serce boli. Niby to go nie boli ani nic...ale w gorsze dni wyglada jakby byl poparzony.

Co do migreny...jak pojdziecie do neurologa to pewnie Was wysle na rezonas. Moja mama musiala robic prywatnie.

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry