• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

Poród w Gorzowie WLKP

witam, jeju zanim nadrobie te zaległości to wieki miną:) tak płeć znana, będzie dziewczynka:) czy któraś ma też termin na maja??
Oj co do ciuszków, to tyle mi się nazbierało. Ja z kolei znalazłam sprzedawce na allegro, umówiliśmy się w domu powybierałam to co mi potrzebne i praktycznie za 150 zł mam wyprawkę na 6 miesięcy:)
buziole

reklama
Witaj Kinga!!!

Aniołek
ja u dr Tymszana miałam cztery USG, pierwsze żeby na pewno stwierdzić czy jestem w ciąży, bo tak bardzo się staraliśmy o drugie maleństwo, że jak tylko zaczęłam coś podejrzewać to od razu poleciałam :-) i ciężko mu było to stwierdzić badając. No i później trzy standardowe. A płeć poznałam na USG połówkowym, tylko tak nie do końca, bo się zasłaniała i mógł tylko stwierdzić, że jajeczek nie widzi...no i się nie pomylił :-)
Co do ciuszków to też nazbierałam ich sporo, wiele miałam pochowanych po pierwszym brzdącu, dużo też kupiłam w lumpkach (tak jak Aga pisze, są ładne i nie zniszczone), ale w rzeczywistości większa część jest nie używana, a z części Ala już nawet wyrosła, także nie ma co szaleć, ale wiem jaka to pokusa jak widzi się takie małe słodkie cuda :-)

Aga ja już nie planuję więcej dzieci, dwójka wystarczy :-) więc bardzo poważnie zastanawiam się nad tą spiralką, przede wszystkim jest to mniejszy koszt niż tabletki no i nie trzeba pamiętać o połknięciu tabletki każdego dnia...ale nie wiem czy od spiralki można przytyć tak jak od tabletek??

Kasileum znalazłam dużo wątków o spirali b.pozytywnych jaki i b. negatywnych, dużo dziewczyn pisało, że miało po niej długie miesiączki, plamienia, bolesne miesiączki; jedna napisała że utyła 19kg!...

wkleję Ci opis o spirali...

..."Mi lekarz odradził Mirenę bo podobno jestem za młoda (27lat) Powiedział, że hormony mogą źle na mnie działać, że niektóre kobiety szybciej się starzeją i np zwiększa zarost. O tyciu nic nie mówił. Podobno boli w pewnym momencie i najlepiej wkładac ją podczas miesiączki gdy szyjka macicy jest trochę rozkurczona. Ja idę we wtorek. Zdecydowałam się jednak na tą zwyczajną jeśli nie wiadomo jak na te hormony odpowie mój organizm ::)..."

..."Hormonalna spirala wewnątrzmaciczna
Daje 99,9-proc. zabezpieczenie przed ciążą. Jest jednym z najdłużej działających środków antykoncepcyjnych (5 lat od momentu założenia), a wysoki stopień bezpieczeństwa zawdzięcza wielostronnemu działaniu. Po pierwsze, ze względu na kształt litery T, nie pozwala na zagnieżdżenie się zarodka w macicy. Po drugie - metal, który zawiera w postaci spiralnie owiniętej na niej nici, "niszczy" plemniki. Po trzecie - z umieszczonego na jej podłużnym ramieniu zbiorniczka uwalnia się hormon - syntetyczny progesteron. Zagęszcza on śluz szyjki macicy, tworząc w ten sposób dodatkowo barierę dla plemników. U ok. 50 proc. kobiet spirala hormonalna blokuje też jajeczkowanie. Jej niewątpliwą zaletą jest to, że zastosowany w niej hormon, w przeciwieństwie do tabletek antykoncepcyjnych, działa tylko miejscowo - jego dawka jest 20 razy mniejsza niż w przypadku pigułek.
Dostępna na naszym rynku spirala hormonalna "Mirena" (Schering) kosztuje 700 zł.
Dla kogo?
Spirala hormonalna zalecana jest głównie kobietom po 35 roku życia.
Kiedy ciąża?
Do ciąży może dojść w wyniku nieprawidłowego założenia spirali lub zmiany jej pozycji w macicy, dlatego 2 razy w roku warto to sprawdzać w badaniu ginekologicznym i USG. Samokontrolę ułożenia wkładki (badanie palpacyjne) należy przeprowadzać po każdej miesiączce. Jeżeli w okolicach szyjki macicy wyczuwane są twarde miejsca, możliwe że spirala "przekoziołkowała". Jeśli nitka, znajdująca się na zakończeniu ramienia spirali przedostała sięw dolne partie pochwy, wkładka prawdopodobnie obsunęła się. W obu przypadkach nie można mówić o zabezpieczeniu przed ciążą. Po wyjęciu wkładki kobieta odzyskuje płodność już podczas pierwszego cyklu.
Koszt waha się prawdę mówiąc pomiędzy 700 a 1000 zł. Po połogu założyłam sobie zwykłą spiralkę na 5 lat (rzeczywiście jeśli chcesz, możesz usunąć ją wcześniej), płaciłam u mojej pani dr 350 zł i jestem bardzo zadowolona. To prawda, że istnieje ryzyko ciąży pozamacicznej, ale to zdarza się również kobietom, które nie mają żadnych zabezpieczeń. Wydaje mi się,że badania kontrolne odbywane w określonym czasie są w stanie wykluczyć takie ryzyko.
I kolejna nowość: Implanty hormonalne
Są to 3-centymetrowe pręciki (6 sztuk) z syntetycznym progesteronem, które po wszczepieniu pod skórę na przedramieniu działają antykoncepcyjnie przez 4 lata. Zawarty w nich progesteron dociera do krwioobiegu, a następnie do dróg rodnych, gdzie zagęszcza śluz szyjki macicy, tworząc barierę dla plemników. Implanty są skuteczne w 99,5-procentach.
Można je zamówić w aptece za okazaniem recepty lekarskiej. Sprowadzane są z zagranicy w ciągu miesiąca. Cena wraz z kosztem importu - 900 zł.
Dla kogo?
Mimo że progesteron z implantów rozprowadzany jest po całym organizmie, nie obciąża wątroby, dlatego doskonale nadaje się dla kobiet, które mają z nią problemy.
Kiedy ciąża?
Kobieta odzyskuje płodność już po 2 dniach odsunięcia implantów.
o spiralach hormonalnych można poczytać tutaj: Portal Farmaceutyczno - Medyczny"...

larvunia widzę, że ty też walczysz z migrenami, ja mam podobnie...aż się boję że w dniu porodu mnie dopadnie... :baffled: ja mam taką beznadziejną z "aurą" wtedy już wiem że będzie źle...a potem wymioty, biegunka, ból głowy nie do opisania, nawet z pracy musiałam się zwalniać... :/ ale po porodzie pójdę do neurologa żeby mi w razie czego jakieś prochy na to przepisał....

Kinga to gratuluję córci! same dziewczynki prawie na forum nam się rodzą :)))

Gaja
a powiedz jak dasz na imię, już tyle piszemy a imienia chyba nie zdradziłaś ;))

Dziś mnie w nocy znowu brzuch bolał...znowu myślałam że może już coś się zaczyna ;-) bo bolało mnie jak na miesiączkę....(i to taką konkretną!)

No tylko ja bede miala chlopczyka :P Same babeny :P A na imie mu bedzie Wiktor ;-)

Tez wczoraj miala skurcze... ostatnio coraz czesciej ... czuje ze porod zbliza sie wielkimi krokami :)

Ostatnia edycja:
U mnie wczoraj tak się kotłowała w brzuchu...prawie cały dzień a potem w nocy mnie bolało...śmiałam się, że mnie tak brzuch bolał jako przepowiadające bóle, że jak rozboli naprawdę to chyba umrę... ;-)

Aga dzięki!!! Poczytałam też trochę w necie no i w sumie nadal nic nie wiem :-)
A te twoje bóle brzucha to najpewniej jakieś skurcze...oj córunia chyba chce już na ten świat!! A ty jak dajesz na imię bo chyba mi umknęło..?
Gaja bardzo ładne imię wybrałaś :-)

A ja dziś znów do rodziców i walka z tapetami :/ Miłego dzionka!!

Ostatnia edycja:
Nie ma za co Kasileum :-) ja się śmieję, że ona chyba rozumie, bo wczoraj jakoś tak mnie na sentymenty wzięło i gadałam sobie z moim mieszkańcem brzusia, że już się nie mogę doczekać jak ją wezmę w ramiona i utulę... no i pewno chciała już wyjść do mamusi :)
Moja córcia ma na imię Lenka

reklama
Tez czesto tak sobie gadam z brzusiem :P Albo chodze i narzekam, ze tata obiecywal podlac kwiatki a tu sahare juz maja :P

W ogole wczoraj mi sie konczyla aukcja z tym kombinezonem...i kurde zapomnialam :angry: Za 15 zl poszedl. Musze zaczac polowania na nowo

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry