reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Poronienia nawykowe - leczenie immunologiczne

reklama
Czytałam. Takie sobie.. nie wiem jak ocenić ta książkę.. takie wywiady z ginami. Mnie trochę większość z nich wkurzała jak były np pytania o komplikacje przy porodzie, dlaczego nie robią cc szybciej, to odpowiedz tylko ze przecież nikt nie ma zamiaru szkodzić... także takie płytkie te rozmowy. Dużo o aborcji, o porodach, trochę o nowotworach itp.
Ja zapamiętałam najbardziej historie która opowiedział jeden lekarz ze babeczka Polka biała z mężem również białym, urodziła dziecko czarnoskóre. I mąż oczywiście oskarżył ja ze go zdradziła! A co się okazało - facet chodził na dziwki i na kutasie przeniósł spermę poprzedniego klienta, jak się okazuje - czarnoskórego......... [emoji15][emoji1] masakra! Wrócił z burdelu, bzyknął żonę, nawet się wcześniej nie umył! [emoji23] swoją droga plemniki poprzedniego klienta to jakieś mutanty ze przeżyły! ;)

Przykro mi :( zdecydowanie musisz zrobić więcej badań i pewnie steryd będzie potrzebny..
Ja pinkolę, słyszałam kiedyś tą historię ale myślałam, że to jakaś z doopy anegdotka a to jednak prawda?? :szok:
@Oczekujaca123 - estradiol sie bada tez na poczatku cyklu i później, w 7dpo by sprawdzic razem z progesteronem czy była owu i ile było pęcherzyków:) Tam jest jakas zależność, ze jak jest pow 400 to mogą byc 2 pecherzyki czy jakos tak... czytałam kiedys na grupie na fb, ze dziewczynom przed czy po transferze invitro sie to tez kontroluje, ale musiałabyś sie w ten temat kochana zagłębić bo ja juz dokładnie nie pamietam a glowa mnie cmi lekko z bolu do tego:/
Na jeden dojrzały pęcherzy przypada ok 150-200 pg/ml estradiolu. Na początku cyklu jest niski i kiedy osiąga taką właśnie wartośc można "podejrzewać" owulację :)vJeśli chodzi o IVF to estradiol kontroluje się przy stymulacji, żeby mieć porównanie z obrazem usg. Jeśli na usg w dniu punkcji jest widoczne np 10 pęcherzyków i estradiol jest na poziomie 1500-2000 to można podejrzewać, że te 10 pęcherzyków będzie zawierało 10 ładnych, dojrzałych komórek jajowych :)
Ale to jest naprawdę indywidualna sprawa. Dla porównania u mnie ostatnio 2 dni przed punkcją estradiol przekroczył normę labu i wynosił >>3000pg/ml, ale finalnie pobrali 10 komórek, z czego 6 ładnych dojrzałych. 4 pozostałe tez zapładniali, ale nie były dojrzałe i nie było z nich zarodków. "Resztę" estradiolu wytwarzały pęcherzyki, które za późno zaczęły rosnąć i nie były dojrzałe. ;-) ;)

Miłego weekendziku wszystkim :)

Dziewczyny -mamy i te na finiszu - monitorki oddechu macie i polecacie? Czy zbędny gadżet?
Co w ogole jest potrzebne na samym począteczku. Wózek, nosidełko, łóżeczko, tona małych pieluch, laktator. Nawilżacz mam w klimie jako jesną z opcji.
@marzycielka81 @dżoasia @edloteh kciuki wciąż trzymam za Wasze procedury.
@czarna_mala @mała79 @Hatice @dżoł czytacie nas jeszcze? @dżoł jak allo?
@Totois30 urodziłaś?

reklama
My kupilismy nianie z monitorem baby sense 7 [emoji4]
Jak pierwsza dzidzia to trzeba wszystko ja zakończyłam wyprawke i az odetchnelam , bo juz miałam dosyć hehe
Mogę Ci podeslac moja listę a sama juz zdecydujesz co tam wybrac dla siebie porownasz z innymi listami

Do góry