reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Postępy naszych dzieci :)))

reklama
ignas mowi dada i tata:/ co uwazam jest nie fair;) swoja droga czy ktos wie co determinuje pierwsze slowa? czemu niekotre dzieci mowia mama a niektore baba czy tata np?

zadzam się z tobą hahahahaha:-):-):-):-)

Z tego co wiem to jedne dzieci zaczynaja od mamy i wtedy kolejne slowo to baba, albo wrecz odwrotnie - zaczynaja od taty i kolejne jest dada.
Dlaczego? :eek:
Pojęcia nie mam :sorry:

mary chyba nie do końca bo u nas jest tak: baba tata dada papa a mamy brak łaj!!!!??:-):-)

Dziś ostatni goście wstają, ubierają się, Asia siedzi w krzesełku. Mówię: " To dzięki, pa!" a młoda patrząc się na nich zaczęła uderzać rączką o blat i wołać "Papa papa papa". Zbieg okoliczności czy faktycznie się żegnała? ;-)

Dziś ostatni goście wstają, ubierają się, Asia siedzi w krzesełku. Mówię: " To dzięki, pa!" a młoda patrząc się na nich zaczęła uderzać rączką o blat i wołać "Papa papa papa". Zbieg okoliczności czy faktycznie się żegnała? ;-)
Ojjj no oczywiście że celowo sie żegnała :tak:;-)

a tak serio - poobserwuj w jakich sytuacjach mówi papa... :tak:

Przypadek pewnie, na świadome trzeba jeszcze trochę poczekać.

Ona zawsze ma taki ciąg: "wawawawa babababa mamamama bababa papapa wawawa" itp. Albo po cichutku mówi papa, tak że ledwo słychać aby po chwili się wydrzeć:-D

Przypadek pewnie, na świadome trzeba jeszcze trochę poczekać.

Ona zawsze ma taki ciąg: "wawawawa babababa mamamama bababa papapa wawawa" itp. Albo po cichutku mówi papa, tak że ledwo słychać aby po chwili się wydrzeć:-D

No wlasnie - o co chodzi z tym szeptaniem?? Jak Sonia czasem mówi baba to najpierw ledwo ja słychać a później już tylko buzia jej się rusza ale dzwięk sie nie pojawia :eek::-D

Podobno to taki etap -etap szeptu. Nalezy wtedy do dziecka mowic szeptem i (pzynajmniej moja) bardzo to bawi :), wydaje mi sie ze odkrywaja... myslenie :) wiecie, ze mozna cos konkretnego pomyslec, ale nie powiedziec na glos. No... cos w tym guscie.

Zuzia robi podobnie: najpierw szept (miałam na psychologii o znaczeniu szeptu i intonacji głosu - dziecko w ten sposób uczy się rozróżniać co może powiedzieć cicho a co glośno i uczy się, że jedno slowo może mieć wiele znaczęń - zabawa, tajemnica, złość, radość), a zaraz to samo słowo obraca w krzyk.... Kolejny postęp: chwyta w dwa paluszki zamek błyskawiczny i przesuwa w górę i w dół :-) no i reaguje płaczem na "nie wolno" (początkowo ignoruje, później psoci, na koniec płacze).

U nas też reakcja ale nie na "nie wolno" a na "oj oj" Od razu przestaje robić to co robiła,ale próbuje za chwilę znowu spsocić ;-)

reklama
U nas na "Ida, nie wolno" (mamy wiele zwierzat i dlatego musze za kazdym razem zwracac sie imiennie, zeby wiedziala ze o nia chodzi a nie np o kota czy psa :) ) Jest patrzenie mi prosto w oczy i proba robienia "zlej rzeczy" dalej (np lizania dywanu), musze powtorzyc raz jeszcze patrzac jej prosto w oczy. Wtedy na chwile przestaje, po czym wraca do swojego "zlego zachowania".

Do postepow moge zaliczyc - sztywne stanie na nozkach (i podnoszenie sie do stania z siedzenia) - choc wolalabym zeby tego pstepu jeszcze nie bylo. Do tego mala wyraznie zaczyna wyrazac swoja osobowosc.

A... i calusna sie zrobila :) i jak buzi daje... jak rybka :)

Do góry