reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Powtarzające się ciąże biochemiczne

Tak, miałam niski progesteron, bo dość długo karmiłam piersią pierwsze dziecko.
Przy niedoczynności tarczycy lub wysokiej prolaktynie może dochodzić do wczesnych poronień :) Stąd badania w tym kierunku.

reklama
U mnie po dwóch biochemach i jednym poronieniu zatrzymanym zmieniłam ginekologa, bo usłyszałam, że tak się zdarza. Drugi lekarz przed staraniami o kolejna ciąże kazał mi zrobić badania w kierunku trombofilii. Zamawiałam pakiet na testdna. Lekarz zobaczył wyniki i powiedział, że mogło to być przyczyną strat. Od starań brałam acard i metylowany kwas foliowy, a od pozytywnego testu ciążowego heparyne. Ciąża w zasadzie bezproblemowa, jedynie pod koniec podwyższone ciśnienie.
W pierwszej kolejności szukaj lekarza, który nie bagatelizuje tego, co się dzieje i który pokieruje Cię jak należy.

Mogę zapytać skąd jesteś ?
Jestem z Lubania. Województwo Dolnośląskie. Myślałam, żeby we Wrocławiu poszukać dobrego lekarza.

Jestem z Lubania. Województwo Dolnośląskie. Myślałam, żeby we Wrocławiu poszukać dobrego lekarza.
Tak jak dziewczyny mówią zrób badania na trombofilie. Bardzo dużo dziewczyn bierze acard i heparynę i kolejne ciąże są donoszone. Acard kosztuje grosze a heparyna chyba w ciąży jest za darmo?

Tak jak dziewczyny mówią zrób badania na trombofilie. Bardzo dużo dziewczyn bierze acard i heparynę i kolejne ciąże są donoszone. Acard kosztuje grosze a heparyna chyba w ciąży jest za darmo?

Jest, ale chyba tylko jednego producenta
To tak samo jak z progesteronem że refundowana w 100% jest luteina

Od momentu ustalenia czynności serca płodu i założenia karty ciąży heparyna jest wydawana za darmo (wcześniej miałam ryczałt).
Nie zawsze trombofilie wychodzą w badaniach genetycznych, ale i tak warto to sprawdzić. Tak jak zespół antyfosfolipidowy. Przyczyn problemów zakrzepowych może więcej (np. u mnie wszystkie te badania wykazały b. niski stan białek C i S, ale bez trombofilii czy zespołu antyfosfolipidowego).
U mnie 3 ciążę biochemiczne, 1 poronienie zatrzymane, a teraz 8mc (od 5. tygodnia na Clexanie).

Przy takiej histori powinnaś mieć zrobione badanie na trombofilie. Jeśli coś wyjdzie nie pokojacego wiadomo wtedy jak działaś heparyna i inne leki zabezpiecza .

Przy takiej histori powinnaś mieć zrobione badanie na trombofilie. Jeśli coś wyjdzie nie pokojacego wiadomo wtedy jak działaś heparyna i inne leki zabezpiecza .
Lekarze (zwłaszcza na NFZ), jeśli nie masz udokumentowanych takich wczesnych poronień, nie za bardzo chcą wysyłać na jakąś diagnostykę. Co innego w klinikach leczenia niepłodności.

reklama
Lekarze (zwłaszcza na NFZ), jeśli nie masz udokumentowanych takich wczesnych poronień, nie za bardzo chcą wysyłać na jakąś diagnostykę. Co innego w klinikach leczenia niepłodności.

niestety wiem taka prawda . W większości nawet nie chcą tego słuchać ,bo jak my możemy coś więcej wiedzieć od nich . Ale badanie można wykonać samemu prywatnie nie jest aż tak tanie ,ale czasami lepiej wiedzieć niż nie wiedzieć . Sama mam trombofilie i dalej szereg badań . Więc trzymam kciuki za autorkę .

Do góry