• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

Pracować....czy nie pracować w ciąży???

a ja nie pracuję praktycznie od kiedy dowiedziałam sie o ciąży. Ponieważ moja ostatnia ciąża zakończyła się obumarciem płodów - teraz musiałam od początku chuchać "na zimne".
Mój lekarz zawsze na L4 wpisuje symbol "1" - czyli mam leżeć - faktem jest, że nie łażę gdzie popadnie i nie wyjeżdżam poza miasto, ale czasami gdzieś tam pójdę.

reklama
hej,
L4 w ciąży jest 100% płatne, ale nie odciągają składki ZUS, czyli ten okres nie będzie wliczal się nam do emerytury. Czy też przez to wasze pensje są troszkę większe? Mi odciągają podatek,ale przy składach zdrowotnych mam 0%. Czy też tam macie?

L4 wlicza się do emerytury jako okres bezskładkowy. Od zasiłku chorobowego pobierany jest tylko podatek, nie ma składki zdrowotnej, ale jest się ubezpieczonym. Dokładnie tak ma być ;-)

Nie powinno być dużo więcej, bo zasiłek oblicza się od kwoty wynagrodzenia po odjęciu składek na ubezpieczenia społeczne.

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry