izabela...
Fanka BB :)
Witam dziewczyny. Mam pytanie (jeśli była już o tym mowa to przeprasza, nie czytałam całego wątku). Jestem w tej chwili na bezpłatnym urlopie wychowawczym - już trzeci rok - moja córcia ma 2,5 roku. Urlop wychowawczy kończy mi się 31.08.2009. W kwietniu 2009 urodzę drugie dziecko, czyli w trakcie trwania urlopu wychowawczego. Czy w takim wypadku przysługuje mi urlop macierzyński (płatny)? Czy muszę wcześniej zakończyć urlop wychowawcy? Czy mam już powiadomić pracodawcę?
Dziękuje za odpowiedź.
dziękuję za odpowiedź
Dziękuje za odpowiedź.
a ile trzeba przepracować by móc mieć płatne L4? wystarczy 1 dzień czy musi to być więcej?Urlop macierzyński przysługuje Ci płatny. Nie przysługuje Ci w tej chwili płatne ciążowe zwolnienie lekarskie, chyba że przerwałabyś wychowawczy i poszła na zwolnienie już jako normalny pracujący pracownik.
Co do długości urlopu macierzyńskiego to jeśli urodzisz w takim momencie, że normalny wymiar urlopu przy drugim dziecku (obecnie 20 tyg., możliwe że po nowym roku 22 tyg.) skończy Ci się już po 31.08, to wykorzystujesz cały powyższy wymiar. Jeśli urlop skończyłby Ci się w trakcie wychowawczego, to dostaniesz go o dwa tygodnie mniej.
Oczywiście zakładam, że przez ten cały czas pozostajesz pracownikiem, czyli masz umowę na czas nieokreślony albo określony, który kończy się dużo później, niż 31.08.2009.
Powiadomić pracodawcę możesz już teraz, jeśli chcesz, ale i tak podstawą do wypłaty zasiłku macierzyńskiego będzie przekazany akt urodzenia dziecka. Jeśli Twoja firma ma ponad 20 osób i wypłaca zasiłki, to wszystkie formalności załatwiasz z kadrami, jeśli jest to mała firma, która nie wypłaca świadczeń ZUS - to bezpośrednio z ZUSem.
dziękuję za odpowiedź
Ostatnia edycja:
a z tego co mi wiadomo cały urlop wychowawczy jest bezpłatny