reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Prawo kobiet w 2009/10 roku

Mam takie pytanko : z moim M mamy zaklepany termin ślubu kościelnego na czerwiec przyszłego roku i nie zamierzamy przyspieszać terminu , bo to wiąże się z szukaniem nowej sali itp. Chcemy kościelny razem z cywilnym w tym samym czasie więc formalnie będę żona mojego M w czerwcu. Wiem , że żeby zarejestrować malucha w urzędzie to muszę być w takiej sytuacji przy tym obecna. wiecie może jak to jest z nazwiskiem maluszka? Chciałabym żeby od razu miało nazwisko ojca żeby potem w czerwcu i z tym nie było cyrków. ;-)Czy tak może być?

ojciec musi razem z toba isc i przed urzednikiem uznac dziecko i nadac mu swoje nazwisko ;]

reklama
Dziewczyny wkleiłam to co znalazłam o becikowym po 1 listopada. Problem mam w tym że mi położna trochę się pomyliła w liczeniu tygodni ciąży bo był skończony 9 tydzień , położna napisała 11 potem na USG wyszło że faktycznie jest 9 tydzień ( ale i tak w karcie ciąży mam 11) i jak teraz będę dokumentować że jestem pod opieką od 10 tygodnia???

Becikowe od listopada 2009

Zmieniają się zasady przyznawania becikowego. To bardzo ważna informacja zarówno dla przyszłych mam, jak i dla lekarzy. Jeszcze do niedawna becikowe mogły pobrać wszystkie kobiety, które urodziły dziecko i złożyły wniosek w urzędzie miasta lub wypełniły go w miejskim szpitalu.
Teraz sam wniosek nie wystarczy, ponieważ becikowe będą mogły otrzymać tylko te kobiety, które zostały objęte opieką lekarską do 10. tygodnia ciąży i są w posiadaniu stosownego zaświadczenia na tę okoliczność. U podstaw zmian leży ponoć zmotywowanie ciężarnych do regularnych badań profilaktycznych.

Sam pomysł, zdaniem Reginy Politowicz, dyrektor Wydziału Świadczeń Społecznych w Bydgoszczy, której wypowiedź cytuje "Rzeczpospolita", „wydaje się nadmiernym formalizmem. Najgorsze jest jednak to, że w ustawie brakuje przepisów przejściowych. Jednoznacznie z niej nie wynika, w jakich sytuacjach trzeba będzie żądać zaświadczeń. Znów trzeba będzie się opierać na interpretacjach”.

Zgodnie z zapisem w artykule 18. ustawy, obowiązek potwierdzenia opieki medycznej nad kobietą w ciąży będzie stosowany dopiero od 1 listopada 2009 roku, a to oznacza, że kobieta będzie musiała udokumentować pozostawanie pod opieką lekarską po 1 listopada 2009 roku, bez względu na stopień zaawansowania ciąży. W związku z tym, gmina będzie mogła żądać potwierdzenia tej opieki dopiero od wyżej wymienionego terminu.

O jaką formę opieki medycznej chodzi oraz jak miałoby wyglądać tego rodzaju zaświadczenie, nie wiadomo. Wiadomo natomiast, że prace nad projektem są w toku i zaświadczenia będą bezpłatne. Lekarze będą je wydawać ciężarnym dopiero od 1 listopada.

Niestety, ustawodawcy zapomnieli, że wiele kobiet trafia do lekarza już po dziesiątym tygodniu ciąży, co jest efektem specyficznego działania ich organizmu, a nie zaniedbań. Czy z tego powodu stracą one prawo do becikowego? Miejmy nadzieję, że do listopada nasze wątpliwości zostaną rozwiane. </span>

Z tego co sie orientowałam to nas-mam listopadowych mam -ten problem nie dotyczy.Przyznaja nam becikowe według starych zasad. Zmienia się natomiast ten system dla kobiet , którym 1 listopada mija 10tc i mniej.. Tyle wiem . Mam nadzieje , ze pani w urzedzie mi nie nakłamała;-)

Jak wiemy prawo nie działa wstecz i nie mają prawa wymagać takich zaswiadczeń od kobiet , które w momencie gdy starały sie o dzidzie nic o tym nie wiedzały.

Ja dowiedziałam sie o tym obowiązku na początku ciąży - 6 tc. (oczywiście przypadkiem, bo jak o przyznawaniu becikowego trąbili wszędzie, tak o dodatkowych obwarowaniach już nie spieszyli się z podaniem do szerszej wiadomości). Dopiero po jakimś czasie usłyszałam o tym w TV. Z tego co wiem to obowiązek udokumentowania prowadzenia ciąży dotyczy wszystkich kobiet, które mają urodzić po 30.10.2009r.
Może coś sie zmieniło i przenieśli ten termin o miesiąc później?
Ciekawa jestem czy będą jakieś wyjątki od tej zasady? Znam przypadki, że dziewczyny miały miesiączkę przez 3 pierwsze miesiące ciąży. Jeżeli dziewczyna się nie starała o dziecko to wcale nie musi się zorientować, że zaszła. Ja np. nie miałam żadnych objawów.. Z wyjątkiem zatrzymania miesiączki, a i tak czekałam na nią ponad 2 tygodnie zanim zrobiłam test.

Tak samo jest jak dziewczyna karmila piersia, nawet do glowy moze nie przyjsc ze jest w ciazy bo przeciez karmi wiec miesiaczki ma prawo nie byc. Ja znam przypadek kiedy dziewczyna wlasnie karmila i nie miala zadnych objawow ciazy, byla szczupla, a ciazy domyslila sie dopiero jak maluszek zaczal ją kopac:tak::-D Tez sie zastanawiam jak z tym bedzie, uwazam ze termin to 10 t.c to jakas paranoja, nawet jakby sie o ciazy dowiedzialo szybko to i tak kolejki do lekarza sa tak dlugie ze ciezko jest sie dostac tak szybko. Mam nadzieje ze lekarze nie beda robili problemow z wystawianiem zaswiadczen jak sie bylo u lekarza powiedzmy w 11 t.c:baffled:

ja ogladalam wywiad z pania minister zdrowia bodajże to ona mowila ze ta ustawa ma na celu aby wcześnie wykryc wady u dziecki przy usg penetralnym a ono jest wykonywane do 12tc czy cos takiego ma to zmniejszyc zachorowania chorych dzieci

reklama
Kasiullla tez oglądałam wywiad z nia.... z jednej strony jest to dobrze bo moze uda sie uchronic malenstwa przed różnymi chorobami no ale z drugiej jezeli ktos np. karmi piersia to nie od razu zorientuje sie ze jest w ciązy i jak pojdzie pozniej to juz nie dostanie...bez sensu....
Tez słyszałąm ze my jescze na starych zasadach a dopiero od 1 listopada to wchodzi

Do góry