reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Prawo kobiet w 2009/10 roku

powiedzcie mi lepiej sie rozliczac z mezem czy osobno zalety i wady???
to zależy ile możesz sobie odliczyć od podatku, oraz ile macie tego podatku ściągniętego bo czasami się opłaca po to żeby dodatkowo nie płacić- jak przekroczysz dany próg :tak:
kurde ja też nie dostałam pita z zusu i co??? kiedy oni mi to przyślą???
byłam złożyć podanie o dodatkowy urlop macierzyński i pytano mnie czy idę na wychowawczy-ja że oczywiście a oni mi na to że raczej mnie potem zwolnią- tak jakby mi łaskę robili- a potem mnie pytali ile chcę tego wych to powiedziałam że chciałam do grudnia ale jak mnie mają zwolnić to wezmę 2 lata:wściekła/y::wściekła/y:

reklama
wiecie ja tez nie dostałam PIT z ZUS, ale może dlatego, że pierwsze pieniądze od nich dostałam w styczniu tego roku, więc może to juz będzie zaliczone do rozliczenia za 2010? mimo, że podanie o macierzyński składałam w listopadzie!

A dziewczyny, które dostają macierzyński z ZUS pisałyście już podanie o te dodatkowe 2 tyg macierzyńskiego? i w ogóle macie jakąś decyzję o tym do kiedy ten macierzyński i ile? bo mi kasę przysyłają, ale żadnej decyzji nie dostałam! a będzie mi potrzebna jak się będę w UP rejestrować

powiedzcie mi lepiej sie rozliczac z mezem czy osobno zalety i wady???

A kiedy wzieliscie slub? Bo jak w 2009 roku to nie mozecie sie jeszcze razem rozliczac. Zaleta jest przede wszystkim to ze Wasz zsumowany dochod idzie na pol :tak:

wiecie ja tez nie dostałam PIT z ZUS, ale może dlatego, że pierwsze pieniądze od nich dostałam w styczniu tego roku, więc może to juz będzie zaliczone do rozliczenia za 2010? mimo, że podanie o macierzyński składałam w listopadzie!

A dziewczyny, które dostają macierzyński z ZUS pisałyście już podanie o te dodatkowe 2 tyg macierzyńskiego? i w ogóle macie jakąś decyzję o tym do kiedy ten macierzyński i ile? bo mi kasę przysyłają, ale żadnej decyzji nie dostałam! a będzie mi potrzebna jak się będę w UP rejestrować

ZUS ma obowiazek przeslac PIT do konca lutego. Jak nie dostalyscie do dzwonic do zusu i pytac sie gdzie jest.
Te dziewczyny co dostaly pierwsza wyplate macierzynskiego po Nowym Roku beda to mialy rozliczone dopiero w 2011 roku.
Jesli wyplata macierzynskiego byla pierwsza w styczniu 2010, ale dostawalyscie pieniadze za chorobowe w 2009 roku z zusu to juz powinnyscie dostac pit.

Te dziewczyny co dostaly pierwsza wyplate macierzynskiego po Nowym Roku beda to mialy rozliczone dopiero w 2011 roku.
Jesli wyplata macierzynskiego byla pierwsza w styczniu 2010, ale dostawalyscie pieniadze za chorobowe w 2009 roku z zusu to juz powinnyscie dostac pit.
no to ja dostanę rozliczenie w 2011 roku :) a chorobowe płacił mi ZUS, ale PIT przysłał pracodawca i tam jest też ten dochód z chorobowego!

ja też nie dostałam decyzji tylko sama kasę juz 3 razy. Dzwoniłam i powiedzieli mi, że oni nie przysyłają, powiiedzieli do kiedy mam zasiłek i że w marcu musze zlozyć podanie o dodatkowe 2 tygodnie ale nie wiem jak to zrobić.

ja też nie dostałam decyzji tylko sama kasę juz 3 razy. Dzwoniłam i powiedzieli mi, że oni nie przysyłają, powiiedzieli do kiedy mam zasiłek i że w marcu musze zlozyć podanie o dodatkowe 2 tygodnie ale nie wiem jak to zrobić.
kurde ale jak udowodnię w urzędzie pracy, że byłam na macierzyńskim ? bez tego nie dostanę zasiłku! muszę iść do tego swojego ZUS i zapytać! a podanie o te 2 dodatkowe tygodnie to po prostu napisałam, że proszę o przedłużenie zasiłku macierzyńskiego o dodatkowe 2 tygodnie, które weszły w życie 01.01.2010 i było ok

reklama
Kasiula niezła kadrowa by z ciebie była :-)
Serio -widzę, że elegancko czytasz przepisy !
Ja tylko dodam, że to co napisałaś to prawda pod warunkiem, że podanie o zmniejszenie wymiaru etatu się złoży pracodawcy zanim wróci się do pracy.
Pracodawca podanie musi uwzględnić.
A jak pracownik wraca bez podania to może się w kazdej chwili spodziewac wypowiedzenia.

I jeszcze jedno tej 12 miesięcznej ochrony nie ma w przypadku gdy w firmie zwalnia się na mocy ustawy o zwolnieniach grupowych.

Do góry