reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Prawo kobiet w 2009/10 roku

A ja jestem ciekawa jak to bedzie u mnie bo jak bylam po raz pierwszy u gina to to bylo ok 4-5 tyg ciazy i lekarz nie chcial jeszcze zakladac karty ciazy bo mowil ze za wczesnie. Nastepna wizyte mialam w 9 tygodniu. Ale moim zdaniem powinien mi wystawic zaswiadczenie z ta pierwsza data. Boje sie ze jak wpisze ze od 9 tyg to w mopsie zaczna cos wymyslac lub beda liczyc i wylicza 10-ty tydz i jeszcze nie dostane :szok:

ja też byłam na pierwszej wizycie w 5 tygodniu i tez nie założyła mi ginka karty dopiero w 10 tygodniu, ale u mnie w karcie jest taka rubryka - pierwsza wizyta i tam mam właśnei datę z 5 tygodnia,sprawdź moze t5eż masz........ Myślę, że nie powinnaś mieć problemów, przecież lekarz ma odnotowaną Twoja wizytę :-):-)

reklama
oni chyba patrza w ta karte co uzupelniaja u nich i daty spisują stamtąd chyba

Tak, mnie wypełnił zaświadczenie na podstawie karty ciąży, czyli od 6 tygodnia. Becikowe już załatwiliśmy i dostaliśmy decyzję oczywiście pozytywną. Kasa do odebrania między 16-18grudnia. Przeznaczamy to na szczepionki :)
Ai nie potrzebowałam pesela, jutro podejdę zapytac do gminy czy już przyszedł z W-wy.

to chyba rzeczywiście będę musiała do tego Strasburga :confused2: mam co prawda karte ciązy założoną w 10 tc, ale mniw krew na to zalewa:wściekła/y:
ale karta ciąży również może być nie musi być zaświadczenie. jeśli ci jej nie zabrali w szpitalu to możesz do mopsu z tą kartą pójść tak pisze u nas

U nas w mopsie dostaje sie do wypisania kartke dla ginekologa, i moj patrzyl na karte ciazy. Decyzje juz dostalam, pozytywna, jestem ciekawa czy wplynie 17-stego grudnia tak jak mowili w mopsie ;-) Wiadomo oni maja czas ....

Tak, mnie wypełnił zaświadczenie na podstawie karty ciąży, czyli od 6 tygodnia. Becikowe już załatwiliśmy i dostaliśmy decyzję oczywiście pozytywną. Kasa do odebrania między 16-18grudnia. Przeznaczamy to na szczepionki :)
Ai nie potrzebowałam pesela, jutro podejdę zapytac do gminy czy już przyszedł z W-wy.

To cos mi sie wydaje, ze tylko u nas w tym popieprzonym mopsie trzeba miec pesel :crazy::crazy::crazy:
U nas jak zlozysz wniosek do 10-tego np. grudnia, to kasa na koniec grudnia, a jak zlozysz po 10-tym to kasa na koniec stycznia. Czyli my dostaniemy dopiero pod koniec stycznia :crazy:

To cos mi sie wydaje, ze tylko u nas w tym popieprzonym mopsie trzeba miec pesel :crazy::crazy::crazy:
U nas jak zlozysz wniosek do 10-tego np. grudnia, to kasa na koniec grudnia, a jak zlozysz po 10-tym to kasa na koniec stycznia. Czyli my dostaniemy dopiero pod koniec stycznia :crazy:
Dziunka u mnie to samo.Dlatego męża zmobilizowałam i złożył w poniedziałek.Powiedzieli że do 26 grudnia przeleją.Mam nadzieję, akurat na święta:-)

Papiery w sprawie macierzyńskiego złożyłam w ZUS-ie 16 listopada.Jak myślicie ile czasu ma na wypłate 30 dni ???

A po co się składa papiery do Zusu? Czy moje biuro rachunkowe, które obsługuje firmę w której pracuję to zrobi czy mam coś sama robić? Mam tyle spraw przy małym, że ja nie wiem co i jak. Mąż narazie był po odpis aktu ur. a ja skłądałam do mojego biura podanie o wniosek macierzyński.

reklama
A po co się składa papiery do Zusu? Czy moje biuro rachunkowe, które obsługuje firmę w której pracuję to zrobi czy mam coś sama robić? Mam tyle spraw przy małym, że ja nie wiem co i jak. Mąż narazie był po odpis aktu ur. a ja skłądałam do mojego biura podanie o wniosek macierzyński.

To biuro powinno to zrobic jesli prowadzi kadry. Podania o macierzynski sie nie sklada, choc jak widac niektore "kadrowe" sobie tego zycza :eek: Do biura zanosisz akt urodzenia i zaswiadczenie ze szpitala o porodzie. Pozniej jak masz pesel to go tez dostarczasz. A kadrowa przekazuje to dalej do zusu.

Do góry