reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Prawo mamuś - przepisy prawne

Po powrocie z wychowawczego, jeśli pracownica obniży etat, nie może zostać zwolniona przez rok czasu przez pracodawce. Podklreślam jeśli obniży etat, teraz juz nawet często nie obniża sie etatu o 1/4 a np o 1/50 i juz się łapiemy na ten zapis w prawie:-)

To dotyczy powrotu z macierzynskiego a nie z wychowawczego!
Wiec tylko wtedy gdy po powrocie od razu po macierzynskim wnioskujemy o obnizenie etatu to pracodawca musi sie zgodzic i nie moze nas zwolnic przez rok!

reklama
Sorry asskle dobrze że mnie poprawiłas!! pomyliło mi sie
To dotyczy powrotu z macierzyńskiego, dla kobiet które zrezygnują z pójścia na wychowawczy. Więc albo obniżony etat i powrót do pracy po macierzyńskim, albo wychowawczy. Urlop wypoczynkowy swoją drogą można wykorzystać.
Aha ważna rzecz dla dziewczyn które idą na wychowawczy.
Możecie wykorzystać cały urlop za rok 2009 (będzie za ten czas pensja), tylko najpierw trzeba złożyć podanie o urlop, od razu za 2008 i cały za 2009 (warunek dwa to : na jednym wniosku za 2008 i 2009, urlop bezpośrednio po macierzyńskim). A potem dopiero po przyjęciu tego wniosku złożyć podanie o wychowawczy.:tak: Jesli zrobicie to w odwrotnej kolejności to pracodawca udzieli proporcjonalnie ilość dni urlopu za 2009, do momentu rozpoczecia wychowawczego- tu oczywiście stracicie finansowo:baffled:obetnie po prostu za miesiące wychowawczego (np za październik, listopad, grudzień odejmie 5 dni-czyli 1/4 pensji miesiecznej)
Należą sie tez już nam 2 dni na opiekę nad dzieckiem i to możemy albo my wykorzystać albo mąż, tyle ze jedna osoba musi się zrzec składając oświadczenie do zakładu tej drugiej osoby. Dni opieki nad dzieckiem nie sumują się i nie przechodzą na kolejny rok.

Ostatnia edycja:
madzik, dobrze piszesz z tym urlopem !!! :) Ja wlasnie tak bede robic. Z koncem lipca konczy mi sie macierzynski i jeszcze sierpien pociagne na urlopie wypoczynkowym :)

Ja wlasnie tak bede robic. Z koncem lipca konczy mi sie macierzynski i jeszcze sierpien pociagne na urlopie wypoczynkowym :)

U mnie dokładnie tak samo - 23 lipca kończę macierzński, potem urlop wyp. zaległy i bieżący (tu się zastanawiam, bo jesli wrócę do pracy to wybiorę tyle żeby mi z 10 dni zostało, a jak nie to całe 26 dni). A mój powrót do pracy uzależniam finansami. Jak jeszcze coś odłozymy to wracam w przyszłym roku.

Ja po prostu nie wyobrazam sobie oddac takigo maluszka do zlobka.
wiem,ze czasem nie ma wyboru,ale jesli mam,to zrobie tak,by bylo z korzyscia dla mojego synka :)

Ja też sobie nie wyobrażam, ale biorę to pod uwagę. Mi nie ma kto zająć się dzieckiem, bo teściowej nie mam, a moja mama chodzi o kulach więc nie chcę jej jeszcze moim dzieckiem obarczać :baffled: Daletego chciałabym teraz móc cos odłozyć i zostać jeszcze troszkę w domu. Zobaczymy jak to bedzie, bo kredyt mieszkaniowy na głowie, nie licząc innych wydatków.

U nas jest tak,ze zaczepie sie narazie u brata w firmie na pol etatu,zeby pare groszy bylo wiecej aczkolwiek mam wrazenie ze najpozniej w st yczniu wroce do pracy.Zlobek to nie taki duzy wydatek a i dziecko sie socjalizuje w nim wiec wg mnie to sie kalkuluje choc tez bedzie mi zal oddawac moja maluche.

ja jesli bylabym zmuszona oddac synka do zlobka to takiego co juz chodzi,bo takiej lezacej kruszynki bym nie oddala.
Znajoma ma kolezanke ktora jest wychowawczynia w zlobku i ona sama stwierdzila,ze swojego dziecka by tam nie oddala.
Hmmm... o czyms to swiadczy!
Z drugiej jednak strony wiele dzieciaczkow chodzi do zlobk i zyje :)

reklama
Tylko teraz pytanie kiedy dzidzia bedzie chodzic;-)Sa takie co chodza majac 10 mies a sa taki ze majac 16 mies nie chodza.Tez wolalabym oddac do zlobka juz chodzacego malucha ale nic na sile,bedzie chodzic kiedy bedzie i tyle.

Do góry