Jestem w 23 tygodniu, echo serca miałam w 19 tygodniu u prof. Dangel. Potwierdziła prawostronny łuk, ale nie była pewna co do tej błądzącej tętnicy podobojczykowej. Zalecenia takie ze mogę rodzic gdzie chce w sumie, dziecku trzeba zrobić echo serca po porodzie i obserwować jak z przełykaniem. Na połówkowych nic nowego nie stwierdzono.U mnie na prenatalnych tylko wyszedł prawostronny łuk, ale idę 8 listopada na echo serca wiec dowiem się jak tam z serduszkiem. A który u Ciebie tydzień? U mnie pierwsze prenatalne wyszły wszystko super, a już na połówkowych wyszedł problem z tym łukiem aorty
reklama
Imagi_nacja
Fanka BB :)
To ulga ze nic nowego nie stwierdziła, tylko się cieszyć. A powtórne echo w grudniu przez tą błądzącą tętnice podobojczykową? U mnie 22tc, i bliźniakiJestem w 23 tygodniu, echo serca miałam w 19 tygodniu u prof. Dangel. Potwierdziła prawostronny łuk, ale nie była pewna co do tej błądzącej tętnicy podobojczykowej. Zalecenia takie ze mogę rodzic gdzie chce w sumie, dziecku trzeba zrobić echo serca po porodzie i obserwować jak z przełykaniem. Na połówkowych nic nowego nie stwierdzono.

Chyba tak, ale też po prostu w celu kontroli. Jestem co miesiąc na USG u swojego ginekologa, który też zajmuje się echo serca, więc jestem spokojniejsza, że nie widzi nic "nowego" na kolejnych wizytach.To ulga ze nic nowego nie stwierdziła, tylko się cieszyć. A powtórne echo w grudniu przez tą błądzącą tętnice podobojczykową? U mnie 22tc, i bliźniaki![]()
Imagi_nacja
To najważniejsze, mnie tez strasznie ta diagnoza zestresowała ale po wpisach dziewczyn jestem spokojniejsza i wierze ze poza tym jest wszystko w porządku. Ja mam wizyty co dwa tygodnieChyba tak, ale też po prostu w celu kontroli. Jestem co miesiąc na USG u swojego ginekologa, który też zajmuje się echo serca, więc jestem spokojniejsza, że nie widzi nic "nowego" na kolejnych wizytach.
Ewela1201
Początkująca w BB
U mojej małej po echo póki co wylkuczone jest Alsa, więc nieco odetchnęłam. Mój gin umówił mnie u najlepszej pani doktor, jaką tylko był w stanie znaleźć, bo naprawdę panikowałam. Jeszcze po tym jak mi powiedział że dostrzega małą dziurkę w serduszku to prawie umarłam w tym gabinecie. Ale pani docent po 40 min oglądania małej wykluczyła dziurkę i powiedziała że łuk jest izolowany. Echo miałam w 25 tygodniu, więc serduszko miało 25 mm. Im później tym więcej widaćU nas też wykryto prawostronny łuk tylko, że już w 12 tygodniu. Na echo serca oprócz prawostronnego łuku mamy podejrzenie ALSA - błądząca lewa tętnica podobojczykowa. To jest do weryfikacji, bo synek był jeszcze za mały, żeby na 100% stwierdzić czy rzeczywiście jest ta tętnica - kolejne echo w grudniu. Ona może niestety zwiększać ryzyko ucisku na przełyk i tchawicę. Czy u Pań coś takiego się pojawiło na echo serca?

Ewela1201
Początkująca w BB
Bliźniaki! Wow! SuperTo ulga ze nic nowego nie stwierdziła, tylko się cieszyć. A powtórne echo w grudniu przez tą błądzącą tętnice podobojczykową? U mnie 22tc, i bliźniaki![]()

Imagi_nacja
Dwóch chłopaków jeszcze do tegoBliźniaki! Wow! Super![]()

Ewela1201
Początkująca w BB
To wielkie wyzwanie wychować dwójkę, ale i wielka radośćDwóch chłopaków jeszcze do tegoJeden zdrów jak ryba, a drugi ma właśnie prawostronny łuk ale jestem coraz bardziej dobrej myśli, i myśle ze tylko to ich będzie różnić
![]()

Ewela1201
Początkująca w BB
@Imagi_nacja trzymam kciuki za Was na jutrzejszym echo! 

reklama
Imagi_nacja
Dzięki! Dam znać po wizycie@Imagi_nacja trzymam kciuki za Was na jutrzejszym echo!![]()