Reflu-G zalecił pediatra, ale nie pomagał, a w dodatku dziecko było jakieś dziwne, "spowolnione", było trudniej uśpić. W dodatku po tym syropie kupa miała dużo gorszy zapach.
Delicol, Espumisan, probiotyk, odstawienie wit D itp. poleciła przetestować położna środowiskowa.
Z ta wit D 3 to wg mojej wiedzy należałoby poprosić pediatre o inny preparat, a nie odstawiać całkowicie. Na dodatek, zależy na ile czasu nastąpiło odstawienie - jak za krótki czas, to mogło to w zasadzie nic nie dać. Co do espumisanu i reszty nie wypowiem sie. Jeśli one nic nie pomogly, to pewnie przyczyna leży gdzie indziej.
Pionizacja nam nie pomaga w ulewaniu. Przez ostatnie 2 dni dziecko jakoś samo mniej ulewa, nawet bez odbijania bo zasypia od razu po karmieniu piersią (ogólnie to ze 2 razy się zdarzyło, że dziecko odbiło, a tak to nie odbija w ogóle, albo coś źle robię).
Ulewanie zdarza się nawet godzinę po karmieniu, ale niedużo. Dwa razy nawet nosem poleciało. Karmiłam z głową uniesioną wyżej niż reszta ciała i w takiej pozycji też potrafi ulewać.
Mi chodzilo o pionizacje wynikająca z tego, ze dziecko usiądzie samo. Czyli w wieku od 6 mies lub później... Ale z tego co opisujesz, to nie jest to jakies mocne ulewanie. Moze sie zdarzać po takim czasie od karmienia jak najbardziej.
Moze ma refluks ukryty i podrażnia je cos i stąd zachowanie/rozdraznienie. Jednak mam wrażenie, ze problemem sa jakies kwestie brzuszkowe. Ale tu juz właśnie gastrolog powinien sie wypowiedzieć.
Czytając objawy wzmożonego napięcia mięśniowego to chyba wszystko pasuje do mojego dziecka
Moze tak byc, ale sprawdz u fizjoterapeuty temat.
Poza tymi problemami jeszcze dodam, że niedawno była wysypka na buzi przez 2-3 tygodnie (nie wiem czy trądzik, czy alergia) i ciemieniucha na czole i brwiach...
Wysypka mogła byc po mm. Moze to byc tez objaw alergii. A lekarz widzial wysypkę? Jeśli przeszła, to bym sie juz nad nią nie zastanawiała.
Ciemieniucha jest normalnie u niemowląt, to akurat nic zastanawiającego.
Czytając to wszystko nt karmienia, to jeszcze polecam isc do neurologopedy. Moze cos tam sie dzieje w jamie ustnej. Również moze byc nierównomiernie rozłożone napiecie.
Nie musisz odpowiadać, ale nie wiadomo, jaki był porod, czy byly komplikacje, jak dziecko przybiera itp. - To wszystko bedzie chcial wiedziec gastrolog, ale i ci pozostali specjaliści tez. Porod ma ogromne znaczenie również w temacie napięcia mięśniowego. Tak że tylko sugeruje rozne rzeczy na podstawie własnych doświadczeń, ale diagnozę czy tez zalecenia musi wydać lekarz.