reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Prosze o pomoc, chodzi o 3 miesieczne dziecko.. Juz nie wiem co myslec. Wyniki badań.

EWASK

Fanka BB :)
Dołączył(a)
6 Styczeń 2009
Postów
277
Miasto
Sosnowiec
Jeszcze chciałam dodać o tym zapaleniu skąd moje podejrzenie: po pierwsze ta konkretna bakteria k.....p..., po drugie odchylona głowa do tyłu- to właśnie daje sygnał organizm.
Przemyslałam to wszystko i wydaje mi sie że jeszcze faktycznie problem jest w płytkach i leuocytach i tu widać że coś sie dzieje, toczy organizm walkę- to widać po leukocytach ale nadmiar płytek to znowu moze wskazywać na białaczkę- niewiem poprostu cięzko -wydaje mi się ze trzeba znalesc dobrego lekarza.Prokocim ponoć jest słabym szpitalem takie sa opinie - najlepiej znaleść prywatnie lekarza i konsultować wyniki.
Życzę duzo zdrowia małej Oli a Wam jako rodzicą duzo siły i wytrwałości.
 
Ostatnia edycja:
reklama

xXxIzuLQaxXx

Mamusia :)
Dołączył(a)
12 Maj 2009
Postów
8 778
Miasto
Za*dupie xd
Dziękuje bardzo. Byliśmy u zwykłego lekarza, oczywiście odesłał nas z kwitkiem i kazał podawać żelazo.. W piątek jedziemy powtórzyć badania. Olusia już rozwija się duzo lepiej, podnosi główke, gaworzy, smieje sie. Tym razem jak będą złe wyniki, to pójdziemy do prywatnego lekarza, już mam namiary na kilku specjalistów. Ciągle mam nadzieje że wyniki będą dobre.. Przecież nie wygląda na chorą!

Bardzo mi przykro że straciłaś dzieciątko.. :( Nie wiem co napisać.. Dziękuje Ci bardzo że chcesz nam pomóc. Dużo siły życze.
 

xXxIzuLQaxXx

Mamusia :)
Dołączył(a)
12 Maj 2009
Postów
8 778
Miasto
Za*dupie xd
Witam.
Dzis odebralam kolejne wyniki.

Hct - 31,6
Rbc - 3,69
Hgb - 10,4
Wbc - 6,6

Mcv - 86
Mchc - 32,9
Mch - 28,2
Rdw cv - 10,6

Plt - 685
Mpv - 7,5

Neut - 25,2 %
Lymph - 63,2 %

Zelazo - 100,1 a norma to 30 do 160.

No i w moczu ma odczyn zasadowy, wynoszacy: ph 8,0 a wczesniej bylo kolejno 6,0, pozniej 6,5 a teraz 8,0..

Najbardziej te plytki krwi mnie niepokoja, ta niska hemoglobina i to ph w moczu..

Wyniki sie nie zmienily mimo podawania zelaza..
 

Monika Mroczek

Początkująca w BB
Dołączył(a)
1 Październik 2012
Postów
22
Miasto
Szwecja, Poland
Witaj na twoim miejscu znalazła bym dobry szpital. Naprzyklad prokocim w Krakowie. To bardzo dobry szpital sama tam lezalam w dzieciństwie długo. Nie ma nad czym sie zastanawiać. Zdrowie małej najważniejsze. Co by to nie było trzeba to skonsultować z dobrymi lekarzami.
 

xXxIzuLQaxXx

Mamusia :)
Dołączył(a)
12 Maj 2009
Postów
8 778
Miasto
Za*dupie xd
W najnowszych wynikach Olusi (teraz 4 miesiące), najwieksze odchyłki to:

PLT - 685 (norma) 150 - 300)
WBC - 6,6 (norma 8000 - 15000)
HGB - 10,4 (norma 12,5 - 16,5)

W moczu PH zasadowe 8,0.

Olusia jest nerwowa, stęka, mruczy, ma zieloną spienioną kupkę (wczoraj robiła), temperature ma 37,1 st.
 

Pysia29d

Fanka BB :)
Dołączył(a)
7 Grudzień 2009
Postów
1 081
Ale dlaczego szukacie dziury gdzie je nie ma. Jak ma CRP prawidłowe to nie ma zadnego zapalenie . Jka bylas u tyle lekarzy i nikt nic złego sie w wynikach nie dopatrzyl to po co szukac na sile ze jest zle??ja wiemto po sobie .
 

xXxIzuLQaxXx

Mamusia :)
Dołączył(a)
12 Maj 2009
Postów
8 778
Miasto
Za*dupie xd
Oto nowe wyniki Olusi, data badania 27.11.2012, dziecko ma 4 i pół miesiąca

HCT - 30,7 % norma: 30-42
RBC - 3,71 10do6/ul norma: 3,1-5,0
HGB - 10,5 g/dl norma: 9,6-15,0
WBC - 5,5 10do3/ul norma: 8,0-17,0

wskaźniki czerwonokrwinkowe
MCV - 83 fl norma: 70-92
MCHC - 34,3 g/dl norma: 31-36
MCH - 28,3 pg norma: 24-31
RDW-CV - 11,2 % norma: 12,0-16,0

Płytki krwi PLT - 613 10do3/ul norma: 150-300
MPV - 7,3 fl norma: 6-11

Rozmaz:
neutrofile
ilościowo - 0,9 10do3/ul norma: 1,5 - 8,5
procentowo - 16,2 % norma: 30-70
limfocyty
ilościowo - 4,11 norma: 4,0-10,5
procentowo - 74,1 norma: 20-60
monocyty
ilościowo - 0,34 norma: 0,10-0,80
procentowo - 6,1 norma: 2-9
eozynofile
ilościowo - 0,18 norma: 0,05-0,70
procentowo - 3,3 norma: 1,0 - 5,0
bazofile
ilościowo - 0,02 norma: 0,0-0,2
procentowo - 0,3 norma: 0,0-1,5

mocz:

PH 8,0
urobilinogen - lekko wzmożony
leukocyty - 3-4
erytrocyty świeże - 0-1

usg brzuszka:

miedniczka w nerce prawej powiększona do 9,3 mm

W morfologii pogrubione cyfry oznaczają że coś jest powyżej lub poniżej normy. Dodam że leukocyty 3 tygodnie temu wynosiły 6,6, co znaczy że białe krwinki leca w dół.

Na posiew moczu czekam, mam dzwonić po poludniu.

Pani doktor prywatna wysłała nas do hematologa, nie chciała powiedzieć dlaczego..

Boję się :(
 

pchelka10.05

Zadomowiona(y)
Dołączył(a)
19 Wrzesień 2006
Postów
1 036
Miasto
grudziądz
witam no ja niestety nie pomoge za duzo ale pamietam jak moja coreczka miala robione badania krwi to płytki krwi rowniez wyszły duzo poza norme ale pediatra powidzial z tak czasem jest

a co do pani dr ktora nie chce powiedziec dlaczego kieruje do hematologa hmm...

to jest jej zakichany obowiazek aby wszystko wytłumaczyc rodzicom takie jest NASZE prawo !

lekarz nie moze sobie ot tak wysylac nas gdzei mu sie podoba i nie mowic dlaczego !!

albo daliscie spokoj i nie dopytywaliscie poprostu

lekarz ma obowiazek poinformowania nas o wszystkim co jest zwiazane z dzieckiem :tak:

na mysl nasuwa mi sie tylko jedno-- Zmiana lekarza
 
Ostatnia edycja:

xXxIzuLQaxXx

Mamusia :)
Dołączył(a)
12 Maj 2009
Postów
8 778
Miasto
Za*dupie xd
Witam sie. Olusia ma juz skonczone 5 miesiecy, powoli wszystko wracalo do normy a teraz mala juz 2 noce wymiotowala (w dzien nie), a tej nocy pojawilo sie rowniez rozwolnienie. Ma suche usta, jest ospala, jak placze to tak ze az sie zanosi i tak nia szarpie. Goraczkuje lekko. Wczoraj bylismy u lekarza, dal skierowanie na mocz na poniedzialek, bo podejrzewa zapalenie.. martwie sie.. podaje jej czopki paracetamol gdy goraczka sie podwyzsza (zalecenie lekarza) oraz acidolac po trochu. Musze jej to po troszku dawac z woda, bo nie bardzo chce jesc (jest na piersi). Strasznie biedna i slabiutka jest.. na razie nie ma goraczki, teraz spi. Nie wiem co mam robic.. martwie sie. Nie wiem czy czekac do jutra az zrobie badania czy juz dzis do szpitala jechac..
 
reklama

szuszu888

Fanka BB :)
Dołączył(a)
19 Sierpień 2010
Postów
2 702
Miasto
Warszawa
Nie znam się na wynikach badań, które podawałaś, także się nie wypowiem.
Ale w obecnej sytuacji jechałabym do szpitala, możliwe że mała się odwodniła, co jest bardzo niebezpieczne dla takiego maluszka. Ewidentnie coś się dzieje.
 
Do góry