Witam Cię serdecznie!!!
Po pierwsze- to normalne że Twoja dzidzia ma większy apetyt ponieważ ma już 1 miesiąc, zauważysz że z czasem maleństwo będzie potrzebowało jeszcze częstszych karmień.Po drugie- zapewniam Cię że nie masz mniej pokarmu-miałam identyczną sytuację, czasami wydawało mi się że moja pierś jest wręcz pusta ale teraz wiem, że tak nie było.Moja Paulinka ma 7 msc i dalej karmię ją piersią, świetnie przybiera na wadze więc brak pokarmu nie wchodzi w grę. Chyba wszystkie karmiące mamy czasami miały taki kryzys.Ja osobiście nie polecam dokarmiania dzidzi butelką, dlaczego?Otóż w piersi produkuje się dokładnie tyle mleczka ile maluch wypija (i tym samym ile potrzebuje), więc pozniej może się okazać że faktycznie pokarmu jest mniej. Moja malutka budziła się w nocy i potrafiła "ciągnąć" mnie 2 godz a tak naprawdę piła tylko ok 20min ,resztę czasu ssała delikatnie pierś (niewiem, może dziecko chce być blisko mamy, bo przecież wtedy czuje się bezpieczniej).Niektóre dzieci faktycznie po podaniu butelki nie chcą przyjmować piersi bo wiadomo, że z butelki mleczko leci łatwiej. Ja podawałam Paulince herbatkę w buteleczce i nie zaburzyło to jej odruchu ssania ale każde dziecko jest inne.Pytasz czy możesz karmić małą w dzień piersią a w nocy Bebilonem. Teoretycznie tak ale zastanów się czy warto, wystarczy troszkę cierpliwości, dla dziecka nie ma nic lepszego niz pokarm mamusi. Z czasem wszystko się unormuje...Pamiętaj o wypiciu codziennie ok 2 litrów płynów (woda, herbatki, soczki)- pewnie słyszałaś o tym nie raz ale to prawda.Życzę powodzenia!!!