reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Przechodzę chyba jakieś załamanie

Musisz mieć dobry laktator. Elektryczny na dwie piersi. Do tego magiczna butelka. Spędzaj jak najwiecej czasu przy dziecku, jeśli możesz kangurować to odciągaj z dzieckiem przy piersi. Pokrzywa i preparaty ze słodem. Dużo płynów i pozytywnego myślenia. Kortyzol zabija laktację. Pompuj do oporu nawet na sucho. Na razie ma prawo nic nie lecieć, musisz rozkręcić laktację.
co to magiczna butelka?

reklama
Dlatego dostaje mleko z banku. Dlaczego matka ma się katować jeżeli nic nie będzie leciało?
Mleko z banku mleka to zamiennik. Lepszy od mieszanki, która dla wcześniaka może być wręcz niebezpieczna, ale tylko zamiennik.

Dawczynie banków mleka kobiecego to kobiety z ustabilizowaną laktacją, a potrzeby noworodka są jednak inne stąd i skład mleka matki noworodka będzie inny - bardziej dla niego odpowiedni.

Nikt nie każe się katować, laktacja potrzebuje pracy i czasu, nikt nie tryska dobę po porodzie.

Taka buteleczka z silikonu czy jakiegoś innego tworzywa, którą sobie przyklejasz do jednej piersi, kiedy odciagasz mleko laktatorem z drugiej. Reakcja jest taka, że do tej buteleczki mleko kapie i masz tym sposobem zbierane do dwóch pojemników na raz :)
Dodam tylko, że lepiej nie używać zamiast laktatora tylko przy ssącym dziecku, bo buteleczka sama nie pobudza laktacji.

reklama
Jeśli chodzi o odciąganie pokarmu.. to proponuje system 3-3 5-5 8-8
Jedna pierś prawa 3 min lewa 3 min prawa 5 min itp.
Urodziłam w 33 tygodniu jak wrak człowieka cesarka.. bol okropny dla mnie.. ale ten system mi się sprawdził co 3 h powtarzałam to nawet w nocy.. po 5 dniach miałam 50 ml po tygodniu ponad 100 itp. Po miesiącu jak wyszłam miałam dwie reklamówki mleka mrożonego. Polecam również kangurowanie - goły bobas w pampersie na gole piersi / mleko leciało strasznie /

Ostatnia edycja:
Do góry