reklama

przedszkolne sprawy

dowiedziałam się, że komitet u nas jest doliczany co miesiąc więc w tej chwili to państwowe przedszkole do którego Krystian idzie od września kosztuje:
Opłata za przedszkole wynosi:
138,00 zł opłata stała
120,00 zł koszty wyżywienia(6zł x 20 ilość dni w miesiącu)
43,00 zł Rada Rodziców

niestety na ich stronie internetowej nie ma nic o cenie zajęć dodatkowych. Jedynie, że są takie:
Język angielski
Logopedia
Tańce
Korektywa
Rytmika
ale w tym roku najmłodsza grupa ma logopedię i rytmikę, pozostałe są dla grup II,III,IV.

oraz, że:

Dla dzieci uzdolnionych z gr 3 i 4 prowadzone są bezpłatnie kółka zainteresowań:

Kółko teatralne ,
Kółko plastyczne.

Ja czytałam na drzwiach przedszkola, że logopedia to 40zł, a pozostałe zajęcia były po 30zł miesięcznie.
Ale koleżanka mi mówiła, że jedna logopeda bierze 10zł za zajęcia, więc nie wiem dokładnie.

Ile by nie było to i tak sporo taniej niż w prywatnym do którego teraz chodzi Krystian :-)

reklama
U nas przedszkole nawed tanio wychodzi
Oplata stala to 60 zl plus jedzenie na miesiac nieplace wiecej niz okolo 160 komitety to 50 zl na rok w najmlodszej grupie jest rytmika 10 zl na miesiac zajecia raz w tygodniu

Czesto maja teatrzyki gdzies co 2 miesiac i jest to koszt 3 zl

Wsredniakach jest juz angielski 2-3 razy w tygodniu ale niewiem jaki koszt
Natalka jest w przedszkolu od 6-30 do 15-50

Uwielbia przedszkole a najbardziej lezakowanie:szok: plac maja fajny

Alan idzie od września do państwowego przedszkola.
Od ponad roku jest przez nas przygotowywany do tego,ale mam trochę obaw.W tym przedszkolu dzieci najmłodsze leżakują,on już nie sypia w dzień.Chyba nie zrażą go,zmuszając do spania?
Jeśli chodzi o opłaty nic w 100% nie wiem,dopiero pod koniec maja będzie zebranie,to się dowiem.

Chyba we wszystkich państwowych przedszkolach jest leżakowanie w najmłodszej grupie, sama się go boję i nie wiem jak na nie synka przygotować, tak by od razu się nie zraził do przedszkola.

Synek od października 2007 chodzi do prywatnego przedszkola i tu nie musi leżakować i tego nie robi. W całej swojej karierze przedszkolnej spał dosłownie 3 razy, przy czym pierwsze 2 razy jak początkowo został na 7 godzin, na trzeci dzień juz nie chciał spać.

Nie wiem jak to będzie jak panie będą naciskały no i czy nie będzie buntu ze strony Krystiana z powodu tego, że będzie musiał leżakować.

To i odnalezienie się w grupie 25 dzieci (w prywatnym jest 10 dzieci) może być trudne.

kacperek też idzie od wrześnie do przedszkola panstwowego i ja też mam pełno obaw ale raczej o siebie czy zajmą się moim synkiem jak trzeba no bo tyle dzieci. czy odnajdzie się w grupie. pewnie będę przed przedszkolem warowała czy wszystko ok:-):-D

Tak czytam te wasze posty i widze ze u nas te przedszkola państwowe drogie, podstawowy koszt to 300-350 zł.
Wogóle to ja mam straszny problem bo chciałam od pażdziernika iść na studia ale mała wszystkie przedszkola odrzuciły bo pierwszeństwo mają dzieci rodziców którzy pracują,a ja takowej pieczątki niemam więc moge się wypchać, nikogo nie obchodzi że nawet gdyby nie chodziło o studia tylko o prace to idąc do pracy w marcu żeby mieć pieczątke do wrzesnia chyba bym zabierala mała ze soba do pracy, idiotyczne zasady.
Jest przedszkole prywatne koszt to podstawa 500 z rytmiką, posiłkami itd tylko lokalizacja dla mnie beznadziejna.
Ostatnia szansa że tworzą nowe przedszkole ze 100 miejscami może tam się uda, chociaż nie wiadomo bo zabraklo miejsc dla 180 dzieci a tam jest tylko 100...

Gdzie są aż tak drogie przedszkola państwowe?
A prywatne to dość tanie.
Z tego co słyszałam to w Wawie można znaleźć prywatne za 650zł, ale w moich okolicach to poniżej 750zł nic nie znajdzie się i to bez dodatków ? Teraz ma powstać dodatkowe prywatne bliżej mnie ale za 790zł. A tak to inne prywatne są powyżej 1000zł.

Jako studiująca też masz pierwszeństwo do przedszkola, wtedy trzeba wziąść pieczątkę z dziekanatu, tylko studia muszą być dzienne.

Ja najbardziej obawiam się tego jak Staś sobie poradzi w przedszkolu. W sumie jeść je sam, siku też woła więc z tym jest ok ale np. sam za nic w świecie nie chce się ubierać :zawstydzona/y:, nic nie skutkują moje gadki do niego typu, że już duży, że pójdzie do przedszkola itp. pewnie panie będą pomagały no ale nie jeden Staś będzie w przedszkolu. Może do września się nauczy. No cóż poczekamy i zobaczymy jak to będzie.

Gdzie są aż tak drogie przedszkola państwowe?
A prywatne to dość tanie.
Z tego co słyszałam to w Wawie można znaleźć prywatne za 650zł, ale w moich okolicach to poniżej 750zł nic nie znajdzie się i to bez dodatków ? Teraz ma powstać dodatkowe prywatne bliżej mnie ale za 790zł. A tak to inne prywatne są powyżej 1000zł.

Jako studiująca też masz pierwszeństwo do przedszkola, wtedy trzeba wziąść pieczątkę z dziekanatu, tylko studia muszą być dzienne.

Takie ceny są w Swarzedzu to jest pare kilometrow od Poznania, teraz zaszokowałaś mnie cenami prywatnych przedszkoli:szok:

Niestety w tym roku jeszcze pieczątki nikt mi nieda bo dopiero będe zdawać na studia wiec niewiadomo czy się dostane, ale ta informacja przyda mi się mam nadzieje w przyszłym roku, bo wybieram się właśnie na studia dzienne.

reklama
A to akurat ceny parę kilometrów od Warszawy ;-).
Niestety w moim "miasteczku" jest tylko jedno prywatne montesorri,
ale w samym centrum, smród, brud i jeszcze nawet nie mają porządnego wyjścia na dwór :baffled:.
A państwowe są super ekstra, takie z misjami, pięknymi placami zabaw, świetnym zapleczem i jest ich jak na miasto 60 000 sporo bo coś koło 14, a mimo to w tym roku nie dostało się 350 dzieci :szok:.
Krystian miał dużo szczęścia, bo niechcący startowałam do najbardziej obleganego w okolicy (w zeszłym roku było inne oblegane a teraz wszyscy sobie pomyśleli, że to będzie mniej i złożyli papiery :baffled:), tam było 4 dzieci na miejsce - jakby się na studia dostał tak się czuję :sorry2:.

Krystian teraz chodzi do prywatnego przedszkola w miejscowości obok, tam jest 2 przedszkola prowadzone przez siostry zakonne do których dzieci trzeba zapisywać jak są niemowlakami, żeby wogóle miały jakieś szanse a i tak pierwszeństwo mają dzieci z tej miejscowości.
Do tego tam jest 4 prywatne przedszkola i tylko to Krystiana takie tanie.
Te pozostałe przedszkola prywatne mają milion zajęć dodatkowych i są takie "z lepszej półki" dla dzieci znanych osób mieszkających w tych okolicach.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry