Tagliatelle z kurczakiem i szpinakiem w sosie śmietanowo - serowym
Składniki:
makaron tagliatelle 400 g (ale mogą być też farfalle/kokardki)
śmietanka (30%) 350 - 500 ml
pierś kurczaka - 2 cycki
serki topione (to juz wg uznania - kiedyś dawałam 2-3 kostki śmietankowego, goudy, ementalera, teraz daje 3 trójkąty)
czosnek - 4 ząbki pokrojone w cienkie plasterki
świeży szpinak - 2 spore garści, umyty, osuszony i lekko pokrojony
przyprawy: sól, pieprz,(ew. przyprawa do kurczaka), czosnek granulowany
masło - 1 łyzka
oliwa
parmezan, bądź inny ser do posypania potrawy
Makaron gotuję zgodnie z instrukcja na opakowaniu.
Plasterki czosnku lekko rumienię na masełku - po zarumienieniu ściagam z patelni, dodaję oliwy i smażę kurczaka pokrojonego w kostę na złoty kolor.
ściągam kurczaka z patelni, wlewam smietanke i dodaje serki topione - gotuję aż sos zacznie gęstnieć. Do sosu dodaje szpinak i kurczaka, chwile razem gotuję. Następnie dodaję przyprawy + plasterki czosnku. Mieszam wszystko razem i jeszcze przez 1 minutę gotuje.
Gotowy sos wlewam do ugotowanego makaronu, mieszam i voila!
Pozwoliłam sobie skopiowac przepis mojej koleżanki z wątku majówek'09 - kilkakrotnie go robiłam, później o nim zapomniałam, ale składniki sosu są praktycznie identyczne, więc ... Porównujcie i próbujcie - oba są dobre
Błyskawiczny sos do makaronu
Potrzebne będą :
paczka szpinaku mrożonego rozdrobnionego ( dla wielbicielek chrzęstu w zębach może być świeży)
pierś z kurczaka albo dobre mięsko mielone ( tak , tak ...z mielonym też jest smaczny
)
czosnek , przynajmniej 4 ząbki ( ja daję kosteczki Knorr)
pół litra śmietany do sosów ( najlepiej 30% bo się nie waży ale 18% Łaciatej wystarczy)
4 serki topione, najlepiej różne by wymieszać smaki...jednak proponuję różne gatunki a nie serki z dodatkami
Szpinak wrzucić do sporego rondla i rozmrozić pod przykryciem ( nie przypali się bo mnóstwo w nim wody)
jak już się rozmrozi to odparować bez przykrycia, dodać czosnek (ząbki posiekane albo zgniecione)
mięso pokroić w kostkę ( nie dotyczy mielonego) podsmażyć na oleju ( można leciutko posolić ) i dodać do szpinaku by przeszło jego smakiem i smakiem czosnku rzecz jasna
poddusić ok 5 minut i dolać śmietanę. Jak śmietana zacznie wrzeć to dodać serki. Można je rozdrobnić trzepaczką by szybciej się połączyły z resztą składników. Gotowac na małym ogniu ( już teraz sos ma duże właściwości przypalające) tak długo aż serki stopnieją ( dla smakoszek: można dorzucić pleśniaka!!! Pyyycha)
Jak sos będzie jednolity posmakować i ewentualnie dosolić do smaku ( w przypadku wersji z pleśniakiem raczej nie będzie to konieczne)
Podawać z makaronem penne, farfalle lub tagiatelle .
Smacznego :-)