reklama

Przepisy kulinarne czerwcówek

Temat na forum 'Dzieci urodzone w czerwcu 2011' rozpoczęty przez ramari, 21 Październik 2010.

  1. ramari

    ramari Fanka BB :)

    Dziewczyny widzę, że dużo z Was dzieli się przepisami. W związku z tym postanowiłam założyć nowy wątek, tak abyśmy miały wszystkie przepisy w jednym miejscu. Myślę, że naczelną naszego nowego wątku będzie Luisiana, a ja pierwszą korzystającą z przepisów bo z gotowania to ze mnie noga :-D
    SMACZNEGO!!!
     
  2. agabre

    agabre Fanka BB :)

    SZYBKA SAŁATKA

    1 puszka kukurydzy
    1 puszka fasoli czerwonej
    1 puszka ananasa (ja kupuje pokrojony w kostkę)
    1 słoik selera marynowanego
    3 jajka ugotowane na twardo pokrojone w grubą kostkę
    3-4 łyżki majonezu (ja mieszam z jogurtem naturalnym, jest mniej kaloryczny) żeby wszystko się "skleiło"

    niektórzy dodają gotowaną pierś z kurczaka pokrojona w kostkę, mi wystarcza wersja z jajkiem :)

    Całość wymieszać i gotowe do spożycia ;)

    JAJKA FASZEROWANE Z SOSEM TATARSKIM

    6 jajek na twardo
    6-7 dużych pieczarek
    1 cebula
    1-2 łyżki bułki tartej
    1 łyżka majonezu
    sól, pieprz
    łyżka oleju (ja używam z pestek winogron)

    jajka ugotowane przekroić na połówki wzdłuż, wyjąć żółtka. Pieczarki zetrzeć na tarce, cebulę pokroić w kostkę, razem usmażyć na łyżce oleju, dodać tę "masę" do żółtek, połączyć z majonezem, solą i pieprzem, zmiksować. Jeśli masa jest za rzadka dodaje bułkę tartą. Nakładać kopczyki papki pieczarkowo-żółtkowej na połówki jajek.

    SOS TATARSKI
    3 ogórki kiszone
    4-5 pieczarek konserwowych
    pół cebuli
    szklanka majonezu rozrobionego z jogurtem (pół na pół)

    Wszystkie składniki pokroić w kostkę, zmieszać z sosem majonezowo - jogurtowym przyprawić do smaku :) (jak nie mam pod ręką marynowanych pieczarek używam samych ogórków kiszonych)
     
    Ostatnio edytowane przez moderatora: 1 Październik 2011
  3. reklama
  4. Nadzieja:)

    Nadzieja:) Fanka BB :)

    SAŁATKA

    - puszka czerwonej fasoli
    -ananas
    -ser żółty starty na grubych oczkach
    -cienko pokrojony por
    +majo i przyprawy
     
    Ostatnio edytowane przez moderatora: 1 Październik 2011
  5. Luisiana

    Luisiana Fanka BB :)

    Pamietajcie ! nie miesza się ogórka zielonego z pomidorem ! a dlaczego ? .. obojętnie czy jemy surówke z ogórkiem i pomidorem, czy też dajemy na kanapke. taka kombinacja jest niestrawienna ! :) więc radze unikać ;P

    SURÓWKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ

    Kapusta pekińska
    pomidory (300g)
    majonez (200g)
    szczypior

    Pokroić, wymieszać :-)

    PAPRYKA NADZIEWANA.. na 3 porcje

    papryka 500g
    marchew 100g
    pietruszka
    cebula 100g
    koncetrat pomidorowy
    olej, sół, pieprz , cukier,
    nać pietruszki.

    Papryke umyć. wyciąć ostrym nożem końcówke i oczyscic z nasion.
    Nadzienie: wszystkie warzywa pokroić w kosteczke i posmażyć na oleju. Do podsmażonych warzyw dodać koncentrat pomidorowy, przprawy i krótko poddusić. napełnić nimi papryke . dać do brytffany podlać wywarem z duszenia warzyw.. dusić pod przykryciem do miękkości.

    Smacznego :-)
     
    Ostatnio edytowane przez moderatora: 1 Październik 2011
  6. agabre

    agabre Fanka BB :)

    KROKIETY Z SEREM ŻÓŁTYM I PIECZARKAMI

    naleśniki: mleko, woda gazowana, mąka, jajko, sól, olej (nigdy nie pamiętam proporcji bo robię na oko) olej dodaję do ciasta i na patelnię już nie wlewam.

    Zostawiamy trochę ciasta do posmarowania zawiniętych krokietów.

    nadzienie:

    1/2 kg pieczarek
    30 dkg sera żółtego
    2 cebule
    sól, pieprz

    ser zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, podobnie pieczarki. Cebulę pokroić w kostkę. Przesmażyć cebulkę z pieczarkami, dodać do startego sera, przyprawić solą i pieprzem. Zawijać w naleśniki, posmarować pozostałym ciastem, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć :)

    DOMOWY ŻUREK NA ZAKWASIE


    Do słoja wrzucamy 4 łyżki mąki żytniej (najlepiej razowej) 0,5 l letniej wody i 2-3 ząbki czosnku przekrojone na 2-3 części. Kisimy taki żurek minimum tydzień a im dłużej tym lepiej.


    biała kiełbasa 2-3 szt.
    3 jajka gotowane na twardo
    ziemniaki
    cebula
    chrzan tarty, sól pieprz, ziele angielskie, liście laurowe

    Jak już jest gotowy kupujemy białą kiełbaskę i gotujemy z pokrojonymi w grubą kostkę ziemniakami. Dodajemy liść laurowy, pokrojona w paski cebulkę, 3 kulki ziela angielskiego, solidną łyżkę chrzanu tartego, doprawiam solą i pieprzem. Jak się ziemniaki zaczynają dogotowywać wyjmuje kiełbaskę i kroję w talarki i dodaje z powrotem do zupy, wlewam zakwaszony żurek i jeszcze raz zagotowuję. W osobnym garnku gotuje jajka na twardo. Kroję w ćwiartki na talerze, nalewam gotowy żur :) smacznego
     
    Ostatnio edytowane przez moderatora: 1 Październik 2011
  7. Aestima

    Aestima Fanka BB :)

    RACUCHY

    Składniki:


    • 2 jajka
    • sól
    • 250 ml kefiru
    • 280 ml śmietany 30%
    • pół łyżeczki proszku do pieczenia
    • mąka pszenna* (wyjaśnienie ile dodać - niżej)
    • 3 jabłka
    Przygotowanie:


    Do miski rozbić 2 jajka, posolić. Ubić trzepaczką (nie mikserem). Dodać kefir i śmietanę, ponownie ubić (zamieszać, rozmieszać). Dodać proszek do pieczenia i mąkę. *Tu wyjaśnienie ilości: mąkę trzeba dodawac porcjami (np. łyżkami), aż do uzyskania ciasta bez grudek, z pęcherzykami powietrza i o konsystencji lejącej gęstej śmietany. Ja dodawałam po 1 łyżce, wyszło mi jakieś 9 - 10. Gdyby ciasto po dodaniu mąki było za gęste, trzeba dodać jeszcze trochę kefiru i zimnej wody. Kiedy będzie miało odpowiednią gęstość, jabłka obrać, powykrajać gniazda nasienne, pociąć na krążki, cząstki lub płatki i wrzucić do ciasta, żeby nim oblazły. Smażyć porcje na rozgrzanym oleju na złoto. Posypać cukrem pudrem.

    Wiem, wiem, powiecie, ze śmietana 30% tucząca, ale za to w tym przepisie nie ma cukru (ja tam nawet na koniec nie posypuję cukrem pudrem). No i są po prostu pyszne!!


     
    Ostatnio edytowane przez moderatora: 1 Październik 2011
  8. Luisiana

    Luisiana Fanka BB :)

    BARSZCZ

    przepis mojej babci ;-)

    wywar z kości 2l
    buraki 1kg
    cebula 150g
    kwas buraczany 300ml (do kupienia w kazdym sklepie w buteleczce nazywany również koncentratem buraczanym )
    cukier 10g
    czosnek (1 lub 2 ząbki)
    ziele angielskie,liście laurowe,pieprz ziarnisy, sól

    bukarki i cebule pokroić w plastry. dodać do wywaru z kości razem z liściem laurowym, pieprzem ziarnistym,czosnkiem i zielem angielskim.
    gotować jakieś 10 minut.
    odcedzić uzyskany wywar (żeby nam te warzywa nie latały, bo po co? ;-) )
    wywar z buraków połączyć z z kwasem buraczanym.
    doprawic solą i cukrem.

    USZKA Z GRZYBAMI

    ciasto:
    mąka 200g
    woda 80ml
    zółtko

    nadzienie:
    grzyby suszone 50g
    cebula 25g
    smalec 25g
    jaja 1/2 sztuki (moze poprostu małe zwykłe jajko )
    bułka tarata
    sół, pieprz.

    Wyrobić ciasto (dobrze wyrobione ciasto po przerrojeniu bedzie miał dziurki, tu rózwnież proponuje przesiać mąke przez sitko )
    nadzienie:
    grzyby ugotować w małej ilości wody.cebule porkoić i zrumienic na smalcu. przestudzone grzyby zmielić z cebulą przez maszynke, dodać jajko,bułke tartą,pieprz, sól.
     
    Ostatnio edytowane przez moderatora: 1 Październik 2011
  9. Luisiana

    Luisiana Fanka BB :)

    NALEŚNIKI

    przepis agabre naleśniki: mleko, woda gazowana, mąka, jajko, sól, olej (nigdy nie pamiętam proporcji bo robię na oko) olej dodaję do ciasta i na patelnię już nie wlewam.

    co do proporcji to 1:1 litr mleka litra wody kg mąki tylko ze tego wyjdzie dużo jakieś 40-50 naleśników :)


    więc proponuje pól litra mleka, pól litra wody, i poł kilo mąki .. choc to chyba obiad na dwa dnie heh :)

    zrobione ciasto warto odstawić tak na 30min żeby sobie odpoczeło a będzie lepsze :-)
     
    Ostatnio edytowane przez moderatora: 1 Październik 2011
  10. reklama
  11. agabre

    agabre Fanka BB :)

    PASZTECIKI
    a skoro o świętach mowa, to może przepis na paszteciki kogoś zainteresuje ;)

    farsz do pasztecików:

    1/2 kg kapusty kiszonej
    1/2 kg pieczarek
    2-3 cebule
    1 jajko surowe
    sól, pieprz

    kapustę ugotować, odcedzić (a nawet odcisnąć) pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę pokroić w kostkę, i z pieczarkami przesmażyć na patelni na łyżce oleju. Dodać kapustę, zmiksować. Doprawić solą, pieprzem, wbić jajko, żeby masa się skleiła.

    Farsze można robić z różnych składników: mięsa mielonego, grzybów leśnych, warzyw gotowanych i sera żółtego. Wszystko wedle uznania i gustu :D


    zaczyn drożdżowy:
    5 dkg drożdży, szklanka ciepłego mleka, łyżka mąki, łyżka cukru. Wszystko wymieszać, odstawić do wyrośnięcia.

    Dodać 2 jajka, 3 łyżki oleju, i mąkę (ja dodaje po 1 szklance aż ciasto nabierze odpowiedniej konsystencji. Musi być lekko ciągnące, im więcej mąki, tym twardsze paszteciki. Ostatnio dodałam około 2 szklanek mąki i było ok.

    Ciasto wygnieść, podsypać stolnicę mąką, rozwałkować na paski o szerokości około 10 cm. na środku paska wzdłuż nałożyć farsz, zawinąć, skleić brzegi i kroić w 4-5 centymetrowe paszteciki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, piec na złoty kolor w temp około 160 stopni (ja włączam termoobieg)

    na ciepło są wspaniałe, ale na zimno tez smakują. Można je mrozić i odgrzewać w mikrofalówce.
     
    Ostatnio edytowane przez moderatora: 1 Październik 2011
  12. Blusia

    Blusia Marcowo-Czerwcowa Mamusia

    SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM

    - puszka tuńczyka
    - woreczek ryżu
    - puszka kukurydzy
    - ogórki konserwowe (wedle uznania,ale ja zwykle daję 3-4)
    - jajka
    - majonez
    -sól, pieprz

    Tuńczyka odcisnąć z oleju lub sosu własnego, ogórki pokroić w kosteczkę, ryż ugotować, wszystko razem wymieszać, przyprawić do smaku.

    Smacznego :)
     
    Ostatnio edytowane przez moderatora: 1 Październik 2011

Poleć forum