SZARLOTKA SYPANA
Składniki:
- szklanka mąki,
- szklanka kaszy manny,
- szklanka cukru,
- 25 dag margaryny bezmlecznej
- 1,5kg jabłek,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- cukier wanilinowy winiary.
Wykonanie:
Wymieszaj mąkę, kaszę, cukier i cukier wanilinowy, proszek do pieczenia. Jabłka zetrzyj na tarce do jarzyn. Dno i boki tortownicy wysmaruj grubo tłuszczem i posyp kaszą. Podziel wymieszane produkty na 3 części, pierwszą część wysyp równomiernie na blachę, przykryj połową jabłek, ponownie wysyp sypkie produkty i znowu na to jabłka, znowu sypkie produkty i na koniec przykryj wszystko kostką margaryny. Szarlotkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C mniej więcej na 50 minut. Wyjmij ją, gdy wierzch jest zrumieniony, a boki odstają od formy.