reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Przepisy kulinarne kwietniówek

Ma_Dunia

Fanka BB :)
Dołączył(a)
15 Luty 2007
Postów
3 054
Rozwiązania
0
Nie wiedziałam, że muffiny tak szybko i łatwo przygotować. :-) A do tego jakie pyyyszne. :-D
Migdałowe muffiny z pomarańczami
Składniki:
12 papilotek
80g migdałów
250g mąki
po 50g kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej
2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
1 jajko
125g cukru
80ml oleju roślinnego
150g kwaśnej śmietany
150ml soku pomarańczowego
1 pomarańcza
Kakao do posypania
50g dżemu pomarańczowego
12 migdałów do przybrania

1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Papilotki włożyć do zagłębień w formie n muffiny.

2. Migdały grubo zemleć. Mąkę wymieszać z migdałami, proszkiem do pieczenia, sodą, dodać skórkę cytrusową. Jajko rozmącić, wymieszać z cukrem, olejem, kwaśną śmietaną i sokiem pomarańczowym. Domieszać składniki sypkie.

3. Ciasto równomiernie rozłożyć do papilotek, piec 20-25 minut na środkowym poziomie piekarnika. Upieczone muffiny wyjąć z formy i odstawić, żeby ostygły.

4. Pomarańczę obrać, podzielić na cząski, od białych skórek oddzielić fileciki miąższu. Ostudzone muffiny oprószyć kakao, przybrać dżemem, cząstkami pomarańczy i migdałami.

Mi wyszło 14 muffinów.

Smacznego. :-)
 
reklama

kainkas

Fanka BB :)
Dołączył(a)
25 Styczeń 2009
Postów
5 770
Miasto
LUBLIN
Rozwiązania
0
Sałatka z tuńczykiem:
- makaron-jakis grubszy, ja miałam ciemny Pełne Ziarno świdry-ugotować al dente
-brokuł obgotować, żeby był jędrny, nie za miękki
- główkę czosnku obrać, ząbki pokroić w poprzeczne plasterki, podsmażyć na oliwie z oliwek na złoty kolor- nie za długo co by nie były gorzkie
-tuńczyk w kawałkach w oleju albo sosie wlasnym- wode/olej odlać

wszystkie składniki do michy, dodać troszki soli, pieprzu i wcinamy:))
 
Do góry