reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

Przepisy kulinarne Marcowych Mamusiek

To jeszce poprosze od którejś kuchareczki pyszny przepis na żeberka WOŁOWE
bo kupiłam i nie mam pomyślunku co z nimi zrobić
 
reklama
moze komus sie przyda;)
znalazłam przepis na :

Kisiel mleczny

6miarek mleka w proszku które używasz
180ml wody
8g maki ziemniaczanej
pół żółtka jajka
deser lub mus owocowy

Wodę zagotować i ostudzić. Mleko wymieszać z połową wody.
Do drugiej połowy dodać mąkę oraz żółtko i ciągle mieszając zagotować, a na koniec wlać mleko.
Kisiel będzie super smakował np. z musem owocowym
 
Moze któras z was zechce zrobić pyszna Tarta z Kurczakiem polecam.....


Składniki:
Ciasto:
300 g mąki
125 g zimnego masła
1 żółtko
łyżka zimnej wody
sól, pieprz
tłuszcz do posmarowania formy

Nadzienie:
½ kurczaka
15 dkg pieczarek
1 papryka
5 dkg śliwek suszonych
1 jajko
natka pietruszki
oliwa
sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:


Kurczaka podzielić na porcje, usmażyć na oleju. Chłodnego obrać z mięsa, mięso posiekać. Śliwki pokroić w paseczki. Paprykę oczyścić, drobno pokroić. Paprykę i posiekany czosnek lekko przesmażyć na oliwie, połączyć z pozostałymi składnikami, przyprawić ostro, wymieszać z jajkiem.
Z mąki,masła, żółtka szybko zagnieść kruche ciasto, dodając wodę i przyprawy. Uformować w kulę, owinąć folią aluminiową i schłodzić w lodówce. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty. Nakłuć w kilku miejscach widelcem i podpiekać 10 minut piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Na podpieczonym spodzie rozłożyć równomiernie farsz. Piec 25 minut. Podawać na ciepło lub na zimno.

 
Cukinia faszerowana

ja daje wszystkiego na oko no i zależy ile kto ma cukini ja na 2 przekrojone daje tak:

1 papryke czerwoną
2 pomidory duże
30 dkg pieczarek
50 dkg mielonego ja daje indycze
2 cebule średnie
natka pietruszki
2 duże ząbki czosnku

cukinie przekrawamy na pól wydrązamy miąższ i i go kroimy na kosteczke cukinia wydrązona ma miec ok cm z każdej strony nie obrana oczywiście

wszystkie składniki na farsz smażymy na patelni zaczynająć od pieczarek cebuli czosnku papryki i pietruszki jak podsmażymy to dajemy mięso jak soe dość ładnie podsmaży dajemy cukinie i pomidory i doprawiamy solą i pieprzem jak ktoś lubi to bazyli też pasuje smązymy aż nie wyparuje woda i farsz gotowy

a cukinie jak wydrążmy to posypujemy wegetą żeby puściła sok potem go zlewamy kładziemy farsz i do piekarnika na pól godzinki żeby zmiękła cukinia 5minut przed końcem posypujemy żółtym serem i gotowe

tak nadziewać możemy tez bakłażany
 
Danie z makaronu
Moze służyć jako cos szybkiego na lunch lub jako obiad dla dzieci.Proporcje dobierzecie sobie do potrzeb,jeśli danie ma być dla dzieci to wiadomo mniej makaronu.

Składniki:
*makaron do wyboru najlepiej nie za długi,świderki,kokardki itp..
*mrożony groszek
*kilka plasterków szynki (opcjonalnie parówka)
*starty na dużych oczkach ser żółty
*sos beszamelowy (jeśli nie wiecie jak go zrobić,to pisać wtedy wrzucę przepis)

Makaron gotujemy a na ostatnie kilka minut wrzucamy groszek ok.1-2 szkl.W tym czasie robimy sos beszamelowy i jak już jest gotowy to ściągamy z ognia i dodajemy do niego szynkę pokrojona w kosteczkę 1cmx1cm(lub parówkę) i ser zółty.Mieszamy wszystko razem. Makaron z groszkiem odcedzamy i mieszamy z sosem,szynka i serem.Mozna podawać od razu lub przelozyc do naczynia zaroodpornego i zapiec w temp 180* przez jakies 15-20 min.

W razie pytań proszę pisać;-)
Smacznego
 
Sos beszamelowy

Składniki
*1 łyżka margaryny bądź masła
*2 łyżki mąki
*0.5szkl mleka
*pól kostki rosolowej lub 1 łyżeczka kucharka rozpuszczone w 0.5szkl przegotowanej wody

Margarynę rozpuszczamy w rondelku,dodajemy make i mieszamy.Wyjdzie gęsta masa i ta masę zalewamy rosołkiem,mieszamy energicznie by się w miarę połączyło(ja używam ręcznej trzepaczki) i dodajemy zimne mleko.Zmniejszamy ogień i powoli gotujemy sos mieszając by sie wszystko połączyło.Jesli sie zagotuje to już jest gotowy:)
Jesli chcecie zrobić z tego sos pieczarkowy to wystarczy do gotowego już beszamelu dodać pokrojone w kosteczkę i podsmażone pieczarki.Wychodzi pycha:tak:
 
reklama
RICE KRISPIES W CZEKOLADZIE

Skladniki:
*
rice krispies,po polsku to jest chyba ryz preparowany,wrzucam zdjęcie 22020082_0.jpg
*czekolada 200g może być Milka lub każda inna mleczna
*papierowe foremki
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej następnie dokładnie wymieszać z ryżem,przełożyć do foremek,poczekać aż wystygnie i gotowe:-)
Ma wyglądać tak:chocolate_rice_crispy_cake_-_5.jpg
 
Do góry