reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

Przepisy kulinarne Marcowych Mamusiek

[h=2]jak obecałam wstawiam moje ostatnie wytestowane przepisy...[/h]
  • Składniki (na 4 porcje):
  • - 20 dużych muszli makaronowych
  • nadzienie:
  • - 2 szalotki-cebule
  • - 50 g wędzonej szynki
  • - 250 g pieczarek
  • - 250 g fety
  • - 3 łyżki natki pietruszki
  • - 2-3 łyżki masła
  • sos pomidorowy:
  • - 2 puszki pomidorów krojonych
  • - 2 łyżki oliwy
  • - 2 ząbki czosnku, drobno pokrojone
  • - 1 łyżeczka oregano
  • - 1 łyżeczka bazylii
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1/2 łyżeczki cukru
  • - odrobina pieprzu
  • - ewentualnie tarty parmezan (u mnie ser grana padano) do posypania
    1. Muszle makaronowe ugotować al dente wg instrukcji na opakowaniu.
    2. Przygotowanie farszu:
    3. szalotki drobno posiekać, szynkę i fetę pokroić w kostkę, pieczarki w półplasterki.
    4. Szalotki zeszklić na maśle, dodać szynkę i smażyć, mieszając przez ok. 4 minuty. Dodać pieczarki i smażyć, aż powstały sos odparuje. Przestudzić.
    5. Do letniego farszu dodać natkę i fetę, wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.
    6. Przygotowanie sosu:
    7. wszystkie składniki umieścić w rondelku. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i mieszając, gotować przez 10 minut.
    8. Gotowy sos wlać do żaroodpornej formy.
    9. Ugotowane muszle makaronowe nadziewać przygotowanym farszem i układać w formie z sosem. Całość ewentualnie posypać delikatnie tartym parmezanem.
    10. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i zapiekać przez około 20 minut.
    11. tak to ma wygladac..Zobacz załącznik 398170
 
reklama
i jeszcze cos z ciasta francuskiego...

co potrzebne....
pojedyncza pierś z kurczaka
pomidor
ser żółty
mozarella
sól
pieprz
curry
zioła prowansalskie
czosnek granulowany
ciasto francuskie 1 opakowanie
olej
ketchup

przygotowanie
  1. Pierś z kurczaka (nie rozbitą)przyprawiamy solą,pieprzem,curry oraz czosnkiem granulowanym
  2. Ciasto francuskie rozwijamy,nacinamy boki w paski co ok 1,5cm na środku zostawiając w całości na szerokość ok 4cm
  3. Delikatnie smarujemy środek ciasta olejem
  4. Kładziemy na środek ciasta pierś z kurczaka,na nią plasterki pomidora,ser żółty,zioła prowansalskie,oraz plasterki mozarelli
  5. Zaplatamy pierś w ciasto nakładając na siebie na przemian paski pociętego ciasta
  6. Pieczemy w naczyniu żaroodpornym aż ciasto nabierze złotego koloru
  7. Można podawać z dodatkiem ketchupu
  8. Smacznego
a tak ma to wygladać


Zobacz załącznik 398171
 
Przepisy na 2 sałatki z mojej diety (eMkowi i Jasiowi bardzo smakowały:-)):

SAŁATKA GRECKA:

1/3 sałaty lodowej, 1 średni pomidor, 1 mały ogórek zielony, 1 łyżeczka oliwy z oliwek, 1/4 opakowania serka feta, sos "grecki" do sałatek "Knorra". Wszystko pokroić ,wsypać sosu greckiego wg upodobań (ja wsypuję więcej,bo lubię intensywny smak) , wymieszać i gotowe!

SAŁATKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ:

4-5 liści kapusty pekińskiej, 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich, 2 plastry ananasa z puszki, 4 łyżki kukurydzy z puszki, 2 łyżeczki majonezu "light" lub jogurtu naturalnego, zioła prowansalskie. Wszystko rozdrobnić lub pokroić i wymieszać.

Smacznego!:-):-)

W miarę możliwości będę zamieszczać nowe przepisy na inne potrawy;-)
 
RYBA W CZERWONYM SOSIE (przepis z diety;-))

Składniki:
filet z dorsza (200g)
1/2 średniej cebuli
1/2 czerwonej papryki
2 małe pomidory
2 łyżki oleju sojowego
1 łyżka octu
sól,pieprz
1 łyżka siekanej kolendry lub mięty (osobiście nie dodaję,bo nie lubię)

Przygotowanie:

Cebulę drobno posiekać,pomidory i paprykę pokroić w kostkę. Na patelni usmażyć cebulę na złoty kolor. Dodać paprykę, pomidory i ocet, doprawić solą i pieprzem, dusić pod przykryciem ok. 20 minut. Dołożyć filet i dusić przez kolejne 15 minut. Na krótko przed podaniem domieszać liście kolendry lub mięty.

Smacznego!:-)
 
SAŁATKA BROKUŁOWA (D*)

1/2 małego brokuła gotujemy ok. 5 minut. 1 łodygę selera naciowego kroimy w plastry, siekamy dymkę, 2 oliwki z papryką kroimy w plastry. Łączymy z sosem: ząbek czosnku miksujemy z łyżeczką octu winnego, dodajemy sól, pieprz i 2 łyżeczki oliwy z oliwek.

Smacznego!

* przepis pochodzi z mojej diety
 
PASTA KANAPKOWA Z SARDYNEK, SERA BIAŁEGO I OGÓRKA KWASZONEGO (D)

Składniki:

1/2 puszki sardynek
1 łyżka twarogu
1 mały ogórek kwaszony-utarty
sól, biały pieprz

Składniki utrzeć na jednolitą masę. Można wcinać ze smakiem:-)



ZUPA POMIDOROWA Z ORZECHAMI I DZIKIM RYŻEM

Ugotować wywar z włoszczyzny (150g), dodać podduszoną na oliwie 1 małą cebulę i 1/2 szklanki soku pomidorowego,a następnie starte orzechy włoskie (5szt.) i chwilę gotować. Doprawić do smaku tymiankiem, solą i pieprzem i posypać natką pietruszki. Tak przygotowaną zupą zalewamy osobno ugotowany dziki ryż (2 łyżki na porcję).

SMACZNEGO!:-)
 
Ostatnia edycja:
SAŁATA LODOWA Z ŁOSOSIEM (D)

4-5 liści sałaty lodowej (porwać)
1 plastrem wędzonego łososia (pokroić w paski)
1 łyżka siekanego koperku
sos vinegret


SAŁATKA OWOCOWA (D)
(bardzo prosta i pyszna;-))

1/2 banana
1 kiwi
4-5 truskawek
2 łyżki orzechów włoskich
łyżka jogurtu naturalnego




SURÓWKA Z CYKORII I JABŁKA (D)

1 cykoria
1 jabłko
3 suszone morele
troszkę jogurtu naturalnego

Wszystko pokroić i wymieszać. Smacznego!

SAŁATKA WARZYWNA (D)

1/2 świeżego brokułu-przelać wrzątkiem i podzielić na cząstki
1 pomidor-pokroić w ósemki
1/2 ogórka zielonego
2 rzodkiewki-pokroić w kostkę
świeże siekane zioła
2 łyżeczki oliwy z oliwek
sól, pieprz do smaku

Wszystko wymieszać. Gotowe!:-)


FILET Z SOLI Z WINOGRONAMI (D)

filet z soli (200g) posolić i popieprzyć, oprószyć mąka (1 łyżeczka). Na patelni rozgrzać 1 łyżeczkę oliwy z oliwek i smażyć rybę ok. 5 min. Winogrona (6 szt.) przekroić na połówki, wypestkować i dodać do całości.

Świetnie smakuje z sałatką warzywną (j.w.):-):-)
 
reklama
Do góry