• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

przepisy kulinarne stycznióweczek

dziewczyny znacie jakiś przepis na rybę? Mam ogromną ochotę na rybę morską ale jedyne co potrafię z nią zrobić to obtoczyć w mące i usmażyć. Może znacie jakieś fajne przepisy?

pewnie :-)
ja uwielbiam ryby i owoce morza, więc robię dość często.
Od dłuższego czasu niczego nie panieruję;-)

Łosoś

Może być mrożony (ja upuję w Lidlu mrożony) ale nie musi.
Smażony na rozgrzanej oliwie z oliwek, podawany z sałatą pokropiony cytryną. Można podawać z ziemniakami. Baaardzo proste i baaaaardzo smaczne:-)
I jeszcze

Biala rybka po sycylijsku

Składniki:

50 dkg bialej ryby
1 cebula pokrojona w krazki
1 zabek czosnku
2 puszki (450 ml) przetartych pomidorow
5 oliwek bez pestek
1 lyzka swiezego soku z cytryny
1 lyzeczka bazylii
1 lyzeczka oregano
1/4 lyzeczki pieprzu

Przygotowanie:

Rogrzac piekarnik do 220 stopni, wlozyc brytfanne z ryba. W miedzyczasie na glebokiej patelni rozgrzac oliwe z oliwek, wrzucic cebule i zmiazdzony czosnek i smazyc okolo 3 minut. Dodac pomidory, oliwki, sok z cytryny, oregano, bazylie i pieprz. Doprowadzic do wrzenia i gotowac przez 6 minut mieszajac od czasu do czasu. Przygotowanym sosem polac rybe i zapiekac az bedzie miekka w srodku, okolo 10 minut.
(przepis deity South Beach, nie dość,że super zdrowy to jeszcze całkiem smaczny)

reklama
U nas w domu też najczęściej łosoś, jak się nam uda kupić w promocji to kupujemy nawet 3 sztuki i mrozimy :-)

Jednakże ja nie smaze, a pieke w piekarniku. Odpowiednio wczesniej tez przyprawiam solą, pieprzem cytrynowym Kamis i cytryną...i piekę, bez folii.. Czasem podaje do pieczonej ryby sos czosnkowy na jogurcie naturalnym.

Pstrąga już kiedyś pisałam - oczyszczonego faszeruję masłem, czosnkiem i pęczkiem zielonej pietruszki oczywiscie uprzednio mocno skropiony cytryną. Tak faszerowany zaszywam i piekę..

Zresztą.. ja piekę wszystko.. nawet schabowe i mielone hahahaha :-)

Mnie wczoraj korki wybiło, jak pieklam kurcze.

Ale ogólnie to też robię sobie czasem rybkę w piekarniku. Przyprawiam tym, co akurat wpadnie mi pod rękę - estragon, cząber, majeranek, bazylia, ocet winny, sól, pieprz, czosnek, oliwa. Nacieram rybka jakiś czas przed pieczeniem. No i do piekarnika, mniam.

dzięki dziewczyny za przepisy. Nigdy nie kupowałam łososia ze względu na cenę ale rozejrzę się może i u nas jest gdzieś jakaś promocja. kasiulka masz inne przepisy tej diety? bo to co napisałaś brzmi smakowicie.

fogia mam:tak:
najpierw podam ci mój ulubiony przepis na muffiny:-D
a póxniej link do przepisów;-)

Muffiny z płatkami owsianymi.

225g jogurtu naturalnego bez tłuszczu
75g płatków owsianych
140g maki razowej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki soli
75g pokrojonych orzechów włoskich
5 łyżek słodzika
75 ml oliwy z pestek winogron (pewnie można zastapić oliwą z oliwek)
1 duże jajo
5ml olejku/esencji waniliowej
2 łyżki płatków owsianych

Rozgrzać piekarnik do 220 C . przygotować blaszkę na 12 muffinów: natłuścić lub wyłożyć papierowymi foremkami do muffinów.
W małej misce połaczyć 75g płatków owsianych z jogurtem. Zostawić/odstawić na 30 minut.
W średniej misce połączyć mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i sól. Dodać orzechy, dobrze wymieszać.
W dużej misce wymieszać słodzik, oliwę, olejek, jajko- dobrze zmiksować.
Dodać płatki owsiane wymieszane z jogurtem. Dodać mieszankę mąki itd.
Zmiksować do połaczenia składników, ale nie miksować za długo.
Ciasto nałożyć do foremek (nie wiecej niż 2/3 foremki), posypać suchymi płatkami owsianymi.
Wstawić do piekarnika, piec 14-16 minut.
Po wyjęciu z piekarnika studzić 5 minut, po czym wyjąć muffiny z formy i ostudzić.

Smacznego.:-)

Przepisy SOUTH BEACH - Forum Wizaz.pl

Ja bardzo lubię pierś kurczaka z porem, w sosie serowym.
jak nie znajdziesz przepisu w linku, który podałam, to napiszę przepis sama;-)

my tez zaliczamy sie do fanow łososia, w kazdej postacie - takze wedzonego w plastrach:-p:rofl2:mniam:-)

a ta dieta calkiem fajna tylko ze ja chce troche przytyc teraz:sorry2:

oj dziewczyny nooooo:rofl2::laugh2::laugh2:
kurcze przez ta prace jem cos w biegu albo w ogole i dopiero obiad o 16:dry: takze znow wszystko ze mnie spada:baffled: nic nie poradze ze tak szybko przybieram albo szybko gubie:zawstydzona/y: wiec prosze znow bez komentarzy - mialyscie pisac o rybce:-D:sorry2:

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry