reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

PRZEPISY KULINARNE - TYLKO PRZEPISY !!!

reklama
Mój przepis na zupkę dla Kamilka :

Najpierw zalewam wodą królika i gotuję prawie do miękkości. Potem dodaję marchewkę ( ok. 2 sztuk ), pietruszkę ( 1 sztuka raczej ) i ziemniaka ( 2 małe z reguły ). Dodaję śladowe ilości wegety i gotuję do miękkości. No a potem odlewam ten wywar ( wcześniej muszę uzupełniać wodą bo się wygotowuje w trakcie gotowania ) i zostawiam tylko na dnie i wszystko miksuję. Jesli zupka jest za gęsta to dolewam troszkę tego wywaru, który wcześniej odlałam. No i mam zupkę na 2 a nawet na 3 dni
Dziś w prawdzie przeczytałam, że do ukończenia przez dziecko roku, powinno się robić zupę z dodatkiem mięsa a nie na mięsie ... więc ja źle robię ale że królika mam z pewnego źródła to robię zupę na wywarze, jesli będę robić z kupnym indykiem czy kurczakiem to chyba faktycznie lepiej będzie dodać samo mięso, a wywar z niego wylać...
 
Wlasnie przegladam sobie stare stronki Grudniowe i znalazlam przepis ZIEMZI na PTYSIE :) wiec wklejam :)
Składniki:
- 6 jaj,
- 250g mąki,
- 125g masła lub margaryny,
- 250 ml wody,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia - płaska.
- 0,5 l śmietanki kremówki, (lub twój ulubiony krem: tortowy, karpatkowy, w-z, tiramisu...)
- 2 śmietanfixy,
- 2-3 łyżki cukru pudru do posypania

Wodę i masło zagotować. Wsypać mąkę i proszek, dokładnie wymieszać (powstanie szklista masa), ostudzić, wbijać po dwa jajka i wymieszać na jednolitą masę. (Na początku wygląda to trochę dziwnie, ale powstanie z tego jednolita masa.)

Nakładać ciasto na blachę (kulki wielkości piłeczki pinpongowej) zachować 10 cm odstępy, bo będzie się rozpychać. Piec 20 min. w 190-200 st. C

NIE otwierać przez ten czas piekarnika.
Ubić śmietankę z cukrem i śmietanfixem.
Przekroić ptysie na połowę i przełożyć śmietanką. Ja dodaję owace w kostce do śmietany, np. banany, brzoskwinie, truskawki, jagody... co nam w duszy gra A do tego kulka lodów waniliowych!

Uwagi:
Najlepiej przekładać je śmietanką tuż przed podaniem. Jeśli wcześniej to trzymać w lodówce, bo śmietana może się dziwnie zachowywać!
 

Lody....całkiem smaczne ;)

0,5 l. śmietany kremówki (najlepiej 30%)
6 żółtek
10 łyżek cukru... (to należy wyregulować w zależności od indywidualnego smaku i ewentualnie biorąc pod uwagę co tam do tych lodów się jeszcze doda)

Żółtka ucieramy z cukrem po czym wstawiamy całość na pare i tak ucieramy dalej i zaparzamy aż zrobi się tzw. oleista konsystencja

Śmietanę ubijamy na sztywno

Mieszamy delikatnie żółtka ze śmietaną a żółtka muszą troszkę ostygnąć oczywiście)

I to jest podstawa lodów a potem można rozpocząć wariacje smakowe i do dawać np. startą na tarce czekolade ... i tu jak doda się do żółtek to bęzie roztopiona i lody typowo czekoladowe, a jak doda się startą do bitej śmietany to te kawałeczki pozostaną w całości....i to już robi trochę inny smak i rodzaj lodów

MOżna dodawać: capuccino, hałwę , przeróżniaste owoce, adwokata cok z cytryny, wanilieroztopione cukierki toffi (ale wtedy raczej mniej cukru).......

No i co tylko dusza zapragnie i co do głowy przyjdzie ;)

BBBBBBardzo smacznego życze
 
Ok, to ja napiszę przepis na pyszną sałatkę. Ziemzia jadła więc może zaświadczyć. ;)

-sałata lodowa
-kukurydza w puszce
-ziarno słonecznika
-ogórek świeży
-pomidor
-sos vinegrette

Sałatę drzemy na strzępy, pomidora i ogórka kroimy na dość drobne kawałeczki, dodajemy kukurydzę, słonecznika, to mieszamy i zalewamy sosem vinegrette. Smacznego!
 
                                                       SZARLOTKA     

2 kg jabłek
2,5 szklanki mąki
1 margaryna(najlepsza kasia)
5 żułtek
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 czubata łyżeczka cynamonu
3/4 szklanki cukru pudru do ciasta
cukier puder do jabłek i posypania ciasta,wg upodobań

Mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem przesiewamy przez sitko,dodajemy żułtka i margarynę.
To wszystko trzeba dokładnie zarobić podsypując mąką .
Zarobione ciasto wkładamy na godzinę do lodówki.Przez ten czas trzemy jabłka na najgrubszej tarce,jak są bardzo soczyste trzeba odcisnąć sok.
Do jabłek dodajemy cukier puder wg upodobań i cynamon.
Schłodzone ciasto przedzielamy na 3/5 .Większą część rozwałkowywujemy i przenosimy na posmarowaną tłuszczem blachę.(Rozwałkowywując trzeba podsypywać mąką)
Ciasto bardzo się targa najlepiej jest nawinąć je na wałek i przenieść.Wyłożyć nim spód i boki,boki na wysokość mniej więcej 2 cm.Rozkładamy w środku jabłka .Mniejszą część ciasta rozwałkowywujemy nawijamy na wałek i rozkładamy na jabłkach(uprzedzam że nie łatwo to zrobić ale da się ;))

Nie znam czasu pieczenia.Musicie patrzeć aż ciasto będzie złotego koloru wtedy spód też na pewno jest dobry :)
Najlepiej smakuje na ciepło


 
ROGALIKI

-1 kostka margaryny
-2 jajka
-10 dkg drożdży
-3 łyzki cukru
-3 szklanki mąki

lukier
-1/2 szkl. cukru pudru
-odrobinka mleka
-łyżeczka esencji zapachowej

Wszystkie składniki posiekać nożem (bardzo drobno i dokładnie), dodać jajka i szybko zagnieść. Jeśli będzie za twarde można dodać trochę mleka. Ciasto włożyć do lodówki na pół godziny. Po wyjęciu podzielić je na 4 części, każdą rozwałkować na cienki placek, wykroić z ciasta kółko i podzielić je na 8 części. Włożyć nadzienie i uformować rogaliki rolując od szerszej strony.

rogalikischemat1aa9.jpg


Gdy wałkujemy 1 część, reszta ciasta powinna być w lodówce. Nadzienie może być z owoców lub sera białego z bakaliami. Mój przepis na nadzienie z twarogu:

Łyżkę masła rozetrzeć z 1 łyżką cukru pudru, dodać żółtko, potem rozdrobniony twaróg, potem troszkę esencji waniliowej, cynamonu i sparzone wrzątkiem rodzynki oraz rozdrobnione orzechy włoskie lub laskowe.

Rogaliki Piec w 180-200 stopniach dość krótko aż się dobrze zarumienią. Można je polać lukrem lub posypać cukrem pudrem. A efekt końcowy wygląda tak:

rogaliki009iz4.jpg

 
SZPINAK MOJ ULUBIONY


potrzebujemy:
szpinak (ja uzywam zwykle mrozonego ale lisciastego moze byc tez zwykly mrozony siekany)
15 dag sera białego
1 duza cebula
3 łyżki smietany
2 ząbki czosnku
sól pieprz do smaku

a więc:

smazymy na oleju cebulkę na złoty kolor na dużej patelni
dodajemy szpinak mrożony
po ok. 10-15 min dodajemy rozdrobniony ser biały
smazymy to wszystko ale nie na najwiekszym ogniu - takim w sam raz
właściwie to gotujemy a nie smazymy
wduszamy czosnek (ew. kroimy czosnek w plasterki i wrzucamy te plasterki)
gotujemy jeszcze 5 min i dodajemy smietane - mieszamy i gotowe

uwaga: znakomite nadzienie do nalesnikow
ja osobiscie objadam sie tym bez nalesnikow i podjadam jeszcze z patelni

PYYYYCHA!!!!!

ps. bialy ser neutralizuje kwas szczawianowy (ktory nie jest najzdrowszy dla nerek)
 
taka tam sałatka

1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka kukurydzy
ser żółty /
ogórek konserwowy / mniej więcej w takich
szynka / samych ilościach (pokroić w grubą kostke)
rodzynki
majonez

jest szybka smaczna i dużo jej wychodzi ;D
 
reklama
to jeszcze jedna super szybka i smaczna sałatka

ziemniaki gotowane w mundurkach
szczypior
szynka
ogórki to znaczy sałatka szwedzka

ziemniaki ugotować,ostudzić, obrać pokroić najpierw na ćwiartki a potem te ćwiartki w plasterki
następnie kokroić reszte składników
dodać majonez z wymieszany z częścią sosu z ogórków

KONIEC I KROPKA ;) ;) :laugh:

wszystkiego daje na oko
 
Do góry