reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

PRZEPISY KULINARNE - TYLKO PRZEPISY !!!

ja tez wam podam przepisik na cos pyycha...:)

schabowe robimy tradycyjnie w panierce.. do tego osobno robimy takie warzywka z sosikiem jak do rybki po grecku tylko ze na slodko - kwasno i wiecej wody a na koniec wrzucamy te kotleciki i jak troszke odczekamy aby kotlety przesiakly tym wszystkim jest pyyycha...mniam mniam/...:D :D

sos :

wloszczyzne w paskach gotujemy z dodatkiem liscia albo 2 laurowych i kilka kuleczek ziela angielskiego mozemy dodac papryke pokrojona w paseczki ( ja nie daje bo nie moge) i gotuemy az bedzie miekkie..zaciagamy koncentratem pomidorowym a pozniej do smaku aby bylo lekko kwaskowe dajemy ociupinke octy i cukru aby wyszedl smak slodko kwasny ..:)..mozemy dodac troszke jarzynki albo kucharka..:D
 
reklama
CIASTO Z TRUSKAWKAMI​


Biszkopt, bita smietana, galaretka (czerwona: truskawka, wisnia - obojetnie) i truskawki (umyte i osuszone)

Galaretke najlepiej przygotowac po wstawieniu biszkopta do piekarnika, najlepiej jakby byla w lodowce jak ostygnie i do polewania zeby byla juz lekko scieta.

BISZKOPT (wychodzi zawsze) na blache tortowa 24cm srednicy chyba

Skladniki:
3 jajka
3 lyzki maki
3 lyzki kartoflanki
1/2 szklanki cukru
2 lyzeczki proszku do pieczenia
szczypta kwasku cytrynowego

Bialka jaj ubic dodajac cukier. Zoltka ubic z proszkiem do pieczenia i kwaskiem cytrynowym. Poczekac az urosnie (z 3 minutki) i polaczyc z bialkiem. Wszystko razem ubic, na koniec dodajac make i kartoflanke. Mase wylac na nasmarowana tluszczem blache i wstawic do rozgrzanego piekarnika (okolo 150-200 stopni). Piec az bedzie lekko brazowy. Mozna wyjac od razu do ostygniecia, nie powinien opasc. Ja mase robie w calosci mikserem.

BITA SMIETANA

1/2 litra smietany kremowki (30%) ubic na sztywna w miare mase razem z 2 opakowaniami Smietan-fixa (Gellwe albo Dr.Otcer) i z 3 lyzkami cukru pudru.


CIASTO

Na ostudzony biszkopt wylac bita smietane. Na niej poukladac rowno truskawki. Wszystko zalac galaretka scinajaca sie. Trzymac w lodowce.

Przepis moze sie wydawac skomplikowany, ale jest naprawde banalny i szybko sie robi !!! Jest pycha !!!
 
CIASTO Z TRUSKAWKAMI - NAZWA FRANCUSKA WIEC NIE PRZYTACZAM

0,5kg truskawek umytych i poprzekrajanych na połóweczki,
śmietana kremówka (ja daje 12% i tez wychodzi) - 3/4 szkl.
mleko - 1 szkl.
cukier - 3/4 szkl.
cukier waniliowy - 1 male opak.
jajka - 4 szt.
mąka - 3/4 szkl.
szczypta soli

wszystkie skadniki oprocz truskawek zmiksowac (to ciasto nalesnikowe tylko troche podbajerzone)
blache (taka okragla bardzo plytka do ciast z owocami) wysmarowac margaryna, poukladac na niej truskawki i zalac przygotowana masa - wstawic do pieca na 180 stopni na 40-50 minut ! bardzo proste i pycha !!! Smacznego ! ;D
 
CIASTO Z TRUSKAWKAMI ;)

20 dag mąki pszennej
1/2 kostki masła
1 łyżka śmietany
2 żółtka
1/4 szkl. cukru pudru
1/2 łyżeczki proszku do piecz.
Masa:
2 szkl.truskawek
2 białka
1/2 szkl. cukru pudru
1/2 paczki cukru wanil.

mąkę z proszkiem i masłem posiekać, dodać żółtka, cukier, śmietanę i zagnieść ciasto. Uformować kulę i włożyc na 20 min. do lodówki. Następnie wylepić ciastem formę i piec w mocno nagrzanym piekarniku ok. 20 minut. Po wyjęciu odstawić do wystygnięcia.
Masa: ubić pianę z białek dodając cukier puder i cukier waniliowy, dodać pokrojone w ćwiartki truskawki, wymieszać i wyłożyć na upieczone ciasto i zapiec przez ok.10 minut. Można podawać ciepłe. Pycha!!!
acha to jest porcja na małą blaszkę ja robię zawsze z podwójnej porcji, smacznego!!!
 
Ciasto z truskawkami
truskawka.jpg


Skladniki:
1 Budyn o smaku waniliowym
250 g masla lub margaryny
300 g cukru
5 jajek
2,5 szkl. maki pszennej
2 lyzeczki proszku do pieczenia
3 lyzki gestej smietany
300 g truskawek
Beza:
4 białka jajek
200 g cukru
sok z plowy cytryny
100 g platkow migdalowych

Sposb przyrzdzania
Ciasto: Masło utrzeć z cukrem, dodawać kolejno jajka i mąkę zmieszaną z Budyniem (proszkiem) i proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać śmietanę. Ciasto powinno być gęste. Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną pergaminem. Na cieście ułożyć truskawki. Beza: Białka ubić na bardzo sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier i sok z cytryny. Pianę wyłożyć na owoce. Posypać migdałami. Wstawić do nagrzanego do 175°C piekarnika. Piec 40-45 minut
 
Paszteciki ciasto, farsz dowolny ja robie z grzybkami i cebulką     

Składniki:
Ciasto:
- 50 dkg mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 4 jajka (3 żółtka plus jedno całe jajko),
- 10 dkg masła,
- szczypta soli.

Ciasto:
1) Przesianą mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia. Siekamy schłodzone masło z mąką na drobno. Dodajemy żółtka i całe jajko. Niewielką część całego jajka po rozkłóceniu odkładamy do smarowania pasztecików. Dorzucamy szczyptę soli; szybko i zdecydowanie zagniatamy ciasto.

2) Kawałek ciasta (ok. 1/3) wałkujemy; szybko i dość cienko. Z płatów wykrawamy podłużne trójkąty (długości ok. 8-9 cm). Na podstawę nakładamy nieco farszu i formujemy paszteciki: boki składamy do środka, resztę ciasta zawijamy w stronę wąskiego czubka. Koniec zwiniętego ciasta powinien znajdować się na spodzie pasztecika. Po przygotowaniu wszystkich, smarujemy je rozmąconym jajkiem. Wkładamy do piekarnika (180 st. C.) na wysmarowanej masłem blaszce. Kiedy staną się złote, są gotowe do wyjęcia. Trwa to ok. 15 min. i radzę wtedy nie wychodzić z kuchni, gdyż łatwo przegapić kilka minut.

Jak pisalam na grudniu dla mnie ten przepis nie jest doskonaly i czasem rozpuszczam maslo na gazie a niekiedy tez dodaje smietany do ciasta zeby sie lepiej laczylo  ;D tylko wtedy wiecej maki  ;D
 
ciasteczka z jablkami Cyprysiowej :)

składniki:

-3 serki homogenizowane waniliowe
-1 kostka margaryny
-maka (ja sypie na oko :D )
-jablka

Z serkow,margaryny i maki ugniatamy ciasto,maki dodajemy tyle zeby sie nie kleilo :),wałkujemy.Jablka rozkrajamy na ćwiartki a jak są duze to jeszcze na poł.Z ciasta wycinamy kwadraty,wkladamy kawalek jablka i zamykamy(rogi na srodek ciastka)mozna tez zawijac jak rogaliki.Na pół godzinki do piekarnika i gotowe :) na koniec polewamy lukrem i smacznego :)
 
Pati ciasto na paszteciki to zwykłe drożdzowe tylko bez cukru z odrobinka soli, ja tak robie i zawijam wlasnie kapuste z grzybami :)

co do soczewicy to mam przepis na pyszna zapiekanke:

Zapiekanka z soczewicy

ugotowaną soczewice wylozyc w szkle zaroodpornym wysmarowanym tluszczem i bulka tarta, na to polozyc ugotowane i starte buraczki czerwone, warstwa startego zoltego sera, sos pomidorowy, poutykac gdzieniegdzie czosnek, przyprawic bazylia i ziolami prowansalskimi, ostra papryka (ziola weglug uznania) i polozyc taka sama kolejna warstwe. Piec ok 30 min w piekarniku na 180 stponi.
 
ZUPKA Z SOCZEWICĄ NATALII
(sama wymyśliłam ::) )​

-por
-3 marchewki
-1/2 selera
-1 pietruszka
-2 cebule
-1 czerwona papryka
-2 ząbki czosnku
-ziemniaki
-1 szkl. soczewicy (ja robię z zielonej)
-przyprawy: curry, listek laurowy, ziele ang., jarzynka, sos sojowy

Soczewicę ugotować osobno, odcedzić. Cebulę, paprykę posiekać, czosnek wycisnąć i to podsmażyć na maśle aż zmięknie i cebulka będzie złota, pod koniec smażenia dodać curry i wymieszać, lekko podsmażyć. Marchewkę, pietruszkę pociąć na zapałki, razem z porem i selerem wrzucić do garnka, dodać przyprawy i podgotować aż warzywa zmiękną. Dodać posmażoną parykę z cebulą i ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotować aż ziemniaki zmiękną. Na koniec dodać sos sojowy i soczewicę, to zagęścić mąką. Smacznego. ;D

 
reklama


CUKINIA PO FRANCUSKU

4 cukinie,
4 ząbki czosnku,
szklanka tartej bułki,
pęczek koperku,
6 łyżek oleju,
sól, pieprz

Umytą i obraną ze skórki cukinię przekroić wzdłuż, wybrać pestki i każdą połówkę podzielić na 2 lub 3 kawałki. Wrzucić do dużej ilości wrzącej wody, osolić i gotować 5 minut. Odcedzić, ochłodzić pod strumieniem zimnej wody, osączyć i ułożyć w naczyniu do zapiekanek. Czosnek drobno pokroić, wymieszać z posiekanym koperkiem, tartą bułką, solą i pieprzem. Cukinię skropić olejem i obsypać mieszanką tartej bułki z przyprawami. Wstawić do dobrze nagrzanego (200°C) piekarnika na 10-15 minut. Na wierzchu powinna się utworzyć złota skorupka.

Buone apetite jak dla mnie bomba....fajne bo leciutkie danie i dla osób skłaniających sie bardziej w stronę dań bezmięsnych....a dla drapieżników może być jako dodatek do jakiegoś konkretniejszego dania
 
Do góry