reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Masa kreatywności, czyli Farma Świeżości!

    Wskakuj na Farmę Świeżości i sprawdź propozycje dla dzieci 3-10 l. Jasne, że wskakuję.

    Nie zapomnijcie wziąć udział w konkursie Netto: Zdobądź nagrody!

reklama

Przepisy kulinarne

asinka85

Mama Tymona i Niny :-*
Dołączył(a)
22 Marzec 2011
Postów
3 321
Miasto
Lengerich, Niemcy
Tu możemy wrzucać Nasze przepisy na ciasta, dania, itp. A i lepiej jakby ten wątek był bez komentarzy, bo łatwiej będzie szukać. Chyba, że jakieś pytania będą, to pisać, a później ja usunę :-)
I ja od razu zacznę:

JABŁECZNIK BEZ PIECZENIA

Składniki:
1 kg kwaśnych jabłek
kostka masła
2 żółtka
0,5 szkl. cukru pudru
1 cukier wanilinowy
1 łyżka cynamonu
2 galaretki truskawkowe
1 galaretka agrestowa
1 paczka okrągłych biszkoptów
3 łyżki wiórków kokosowych

Wykonanie:
Jabłka obrać, zetrzeć na grubych oczkach. Dusić z cynamonem i cukrem wanilinowym jakieś 20 min. Ostudzić.
Galaretki truskawkowe rozrobić z 0,5 l gorącej wody i ostudzić.
Mikserem utrzeć masło, żółtka i cukier puder na gładką masę i dodać galaretki truskawkowe i wymiksować.
Do tej masy dodać jabłka przestudzone i wymieszać.
W tortownicy ułożyć ciasno biszkopty i wylać masę jabłkową. Odstawić do lodówki aż stężeje.
Galaretkę agrestową rozrobić w szkl.gorącej wody i ostudzić. Tężejącą wylać na zastygły jabłecznik i posypać wiórkami kokosowymi.

PYCHA!!
 
reklama

anka26_x_07

Mama Laury :)
Dołączył(a)
14 Kwiecień 2007
Postów
9 164
Miasto
Grevenbroich/DE
Żeberka po diabelsku

Składniki
- żeberka
- ogórki korniszony - słoik
- pikantny ketchup

Wykonanie
opłukane mięsko pokroić na kawałki, które należy ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Miesko zaleć wodą z korniszonów, tak by było przynajmniej do połowy w zalewie. Górę mięsa przykryć pierzyną z potartych korniszonów. Wszystko przykryć warstwą pikantnego ketchupu. Przygotowane naczynie wstawić do piekarnika na 180st. Czas pieczenia 90 minut
Mięsa nie przyprawiać!!
 

aniulkas

Fanka BB :)
Dołączył(a)
31 Maj 2011
Postów
764
Miasto
W-wa
Robiłam ostatnio moje tradycyjne ciasto MARCHEWKOWE

Mąkę 350 g wymieszać z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia, 2 łyżeczkami sody, 1 łyżeczką cynamimonu.

4 jajka utrzeć z cukrem 2 szklanki, dodać wymieszana mąkę, i 1 szklanke oleju po wyrobieniu wrucic starta marchew(400 gram) wymieszac, piec 45 min w 180 st C ( ciasta starcza na brytwanke ok 20x 30 cm) mozna dodac na wierzch owoce typu jablka, gruszki...\ posypac cukrem udrem...pycha.. smacznego
 

Kania78

...
Dołączył(a)
28 Luty 2011
Postów
8 199
Paszteciki ze szpinakiem i "fetą".

Ciasto francuskie gotowe
25 dg szpinaku (mrożony),
pół kostki sera a`la feta (z mlekowity) żółty,
2-3 ząbki czosnku.

Szpinak duszę na patelni aż do rozmrożenia a potem do odparowania wody, do tego daję pół kostki sera, mieszamy, na koniec wyciskam czosnek. Ciasto kroję na 8 kwadratów (wychodzą spore), nakładam w/w farsz i "sklejam" widelcem rogi ciasta. Wykładam na blaszkę do pieczenia ciasta, smaruję białkiem jaja i do rozgrzanego piekarnika (200 stopni C) na 20 minut do upieczenia. Można podawać z barszczykiem w kubeczku :-)
Smacznego.
 

anka26_x_07

Mama Laury :)
Dołączył(a)
14 Kwiecień 2007
Postów
9 164
Miasto
Grevenbroich/DE
Fasolka szparagowa inaczej

- zielona fasolka szparagowa
- gruszka
- boczek
- pieprz

Ja kupuje fasolke w puszce. Najpierw boczek pokrojony w kostke smaze na patelni, nastepnie dodaje pokorojona gruszke rowniez w kosteczke i razem przesmazam. Po kolo 3 minutach dodaje fasolke i wszystko smaze okolo 5 minut. Doprawiam tylko pieprzem.
Smaczengo
 

banankowa

Fanka BB :)
Dołączył(a)
3 Wrzesień 2012
Postów
283
Miasto
Gdańsk
domowy chleb:

250g mąki żytniej
250g mąki pszennej 650
10 dkg drożdży
330 ml letniej wody
łyżeczka soli
łyżeczka cukru


wszystkie składniki mieszamy dokładnie ze sobą, wkładamy do formy i odstawiamy pod ściereczką w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Później wkładamy do nagrzanego piekarnika na 200 stopni na ok 40 minut. Pychota! :)
 

03.2013

Fanka BB :)
Dołączył(a)
16 Lipiec 2012
Postów
299
To ja może dodam coś łatwego ale myślę że pożywnego czym się ostatnio zapijam :p
To taki koktajl bananowy ale trochę inaczej i strasznie mi smakuję w ciąży.
Przepis to żadna nowość ani rewelacja ale może komuś zasmakuje

- mleko
- banan
- 2 łyżki kakao (np Nesquik - pycha)

wszystko blenderujemy i gotowe, żeby było zdrowsze warto dodać jeszcze łyżkę ziarenek siemienia lnianego i wtedy dopiero miksować.
 
reklama

basiatoja

Fanka BB :)
Dołączył(a)
22 Październik 2012
Postów
1 300
Miasto
Pomorskie
Kobietki a macie jakiś sprawdzony i dobry przepis na kruche ciastka świąteczne? tylko nie piernikowe bo mój mąż ostatnio oświadczył, że jednak nie lubi piernika ... a sama nie dam rady ich pojeść :) Ale może macie coś co robicie co roku ?:)
 
Do góry