reklama

Przepisy kulinarne

Temat na forum 'Dzieci urodzone w marcu 2013' rozpoczęty przez asinka85, 29 Wrzesień 2012.

  1. asinka85

    asinka85 Mama Tymona i Niny :-*

    Najlepsze odpowiedzi:
    0
    Tu możemy wrzucać Nasze przepisy na ciasta, dania, itp. A i lepiej jakby ten wątek był bez komentarzy, bo łatwiej będzie szukać. Chyba, że jakieś pytania będą, to pisać, a później ja usunę :-)
    I ja od razu zacznę:

    JABŁECZNIK BEZ PIECZENIA

    Składniki:
    1 kg kwaśnych jabłek
    kostka masła
    2 żółtka
    0,5 szkl. cukru pudru
    1 cukier wanilinowy
    1 łyżka cynamonu
    2 galaretki truskawkowe
    1 galaretka agrestowa
    1 paczka okrągłych biszkoptów
    3 łyżki wiórków kokosowych

    Wykonanie:
    Jabłka obrać, zetrzeć na grubych oczkach. Dusić z cynamonem i cukrem wanilinowym jakieś 20 min. Ostudzić.
    Galaretki truskawkowe rozrobić z 0,5 l gorącej wody i ostudzić.
    Mikserem utrzeć masło, żółtka i cukier puder na gładką masę i dodać galaretki truskawkowe i wymiksować.
    Do tej masy dodać jabłka przestudzone i wymieszać.
    W tortownicy ułożyć ciasno biszkopty i wylać masę jabłkową. Odstawić do lodówki aż stężeje.
    Galaretkę agrestową rozrobić w szkl.gorącej wody i ostudzić. Tężejącą wylać na zastygły jabłecznik i posypać wiórkami kokosowymi.

    PYCHA!!
     
  2. anka26_x_07

    anka26_x_07 Mama Laury :)

    Najlepsze odpowiedzi:
    0
    Żeberka po diabelsku

    Składniki
    - żeberka
    - ogórki korniszony - słoik
    - pikantny ketchup

    Wykonanie
    opłukane mięsko pokroić na kawałki, które należy ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Miesko zaleć wodą z korniszonów, tak by było przynajmniej do połowy w zalewie. Górę mięsa przykryć pierzyną z potartych korniszonów. Wszystko przykryć warstwą pikantnego ketchupu. Przygotowane naczynie wstawić do piekarnika na 180st. Czas pieczenia 90 minut
    Mięsa nie przyprawiać!!
     
  3. reklama
  4. aniulkas

    aniulkas Fanka BB :)

    Najlepsze odpowiedzi:
    0
    Robiłam ostatnio moje tradycyjne ciasto MARCHEWKOWE

    Mąkę 350 g wymieszać z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia, 2 łyżeczkami sody, 1 łyżeczką cynamimonu.

    4 jajka utrzeć z cukrem 2 szklanki, dodać wymieszana mąkę, i 1 szklanke oleju po wyrobieniu wrucic starta marchew(400 gram) wymieszac, piec 45 min w 180 st C ( ciasta starcza na brytwanke ok 20x 30 cm) mozna dodac na wierzch owoce typu jablka, gruszki...\ posypac cukrem udrem...pycha.. smacznego
     
  5. kiniusia1730

    kiniusia1730 Aniołkowa Mamusia Zuzi

    Najlepsze odpowiedzi:
    0
  6. zabka253

    zabka253 Fanka BB :)

    Najlepsze odpowiedzi:
    0
  7. Kania78

    Kania78 ...

    Najlepsze odpowiedzi:
    0
    Paszteciki ze szpinakiem i "fetą".

    Ciasto francuskie gotowe
    25 dg szpinaku (mrożony),
    pół kostki sera a`la feta (z mlekowity) żółty,
    2-3 ząbki czosnku.

    Szpinak duszę na patelni aż do rozmrożenia a potem do odparowania wody, do tego daję pół kostki sera, mieszamy, na koniec wyciskam czosnek. Ciasto kroję na 8 kwadratów (wychodzą spore), nakładam w/w farsz i "sklejam" widelcem rogi ciasta. Wykładam na blaszkę do pieczenia ciasta, smaruję białkiem jaja i do rozgrzanego piekarnika (200 stopni C) na 20 minut do upieczenia. Można podawać z barszczykiem w kubeczku :-)
    Smacznego.
     
  8. anka26_x_07

    anka26_x_07 Mama Laury :)

    Najlepsze odpowiedzi:
    0
    Fasolka szparagowa inaczej

    - zielona fasolka szparagowa
    - gruszka
    - boczek
    - pieprz

    Ja kupuje fasolke w puszce. Najpierw boczek pokrojony w kostke smaze na patelni, nastepnie dodaje pokorojona gruszke rowniez w kosteczke i razem przesmazam. Po kolo 3 minutach dodaje fasolke i wszystko smaze okolo 5 minut. Doprawiam tylko pieprzem.
    Smaczengo
     
  9. banankowa

    banankowa Fanka BB :)

    Najlepsze odpowiedzi:
    0
    domowy chleb:

    250g mąki żytniej
    250g mąki pszennej 650
    10 dkg drożdży
    330 ml letniej wody
    łyżeczka soli
    łyżeczka cukru


    wszystkie składniki mieszamy dokładnie ze sobą, wkładamy do formy i odstawiamy pod ściereczką w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Później wkładamy do nagrzanego piekarnika na 200 stopni na ok 40 minut. Pychota! :)
     
  10. reklama
  11. 03.2013

    03.2013 Fanka BB :)

    Najlepsze odpowiedzi:
    0
    To ja może dodam coś łatwego ale myślę że pożywnego czym się ostatnio zapijam :p
    To taki koktajl bananowy ale trochę inaczej i strasznie mi smakuję w ciąży.
    Przepis to żadna nowość ani rewelacja ale może komuś zasmakuje

    - mleko
    - banan
    - 2 łyżki kakao (np Nesquik - pycha)

    wszystko blenderujemy i gotowe, żeby było zdrowsze warto dodać jeszcze łyżkę ziarenek siemienia lnianego i wtedy dopiero miksować.
     
  12. basiatoja

    basiatoja Fanka BB :)

    Najlepsze odpowiedzi:
    0
    Kobietki a macie jakiś sprawdzony i dobry przepis na kruche ciastka świąteczne? tylko nie piernikowe bo mój mąż ostatnio oświadczył, że jednak nie lubi piernika ... a sama nie dam rady ich pojeść :) Ale może macie coś co robicie co roku ?:)
     

Poleć forum