asinka85
Mama Tymona i Niny :-*
Tu możemy wrzucać Nasze przepisy na ciasta, dania, itp. A i lepiej jakby ten wątek był bez komentarzy, bo łatwiej będzie szukać. Chyba, że jakieś pytania będą, to pisać, a później ja usunę :-)
I ja od razu zacznę:
JABŁECZNIK BEZ PIECZENIA
Składniki:
1 kg kwaśnych jabłek
kostka masła
2 żółtka
0,5 szkl. cukru pudru
1 cukier wanilinowy
1 łyżka cynamonu
2 galaretki truskawkowe
1 galaretka agrestowa
1 paczka okrągłych biszkoptów
3 łyżki wiórków kokosowych
Wykonanie:
Jabłka obrać, zetrzeć na grubych oczkach. Dusić z cynamonem i cukrem wanilinowym jakieś 20 min. Ostudzić.
Galaretki truskawkowe rozrobić z 0,5 l gorącej wody i ostudzić.
Mikserem utrzeć masło, żółtka i cukier puder na gładką masę i dodać galaretki truskawkowe i wymiksować.
Do tej masy dodać jabłka przestudzone i wymieszać.
W tortownicy ułożyć ciasno biszkopty i wylać masę jabłkową. Odstawić do lodówki aż stężeje.
Galaretkę agrestową rozrobić w szkl.gorącej wody i ostudzić. Tężejącą wylać na zastygły jabłecznik i posypać wiórkami kokosowymi.
PYCHA!!
I ja od razu zacznę:
JABŁECZNIK BEZ PIECZENIA
Składniki:
1 kg kwaśnych jabłek
kostka masła
2 żółtka
0,5 szkl. cukru pudru
1 cukier wanilinowy
1 łyżka cynamonu
2 galaretki truskawkowe
1 galaretka agrestowa
1 paczka okrągłych biszkoptów
3 łyżki wiórków kokosowych
Wykonanie:
Jabłka obrać, zetrzeć na grubych oczkach. Dusić z cynamonem i cukrem wanilinowym jakieś 20 min. Ostudzić.
Galaretki truskawkowe rozrobić z 0,5 l gorącej wody i ostudzić.
Mikserem utrzeć masło, żółtka i cukier puder na gładką masę i dodać galaretki truskawkowe i wymiksować.
Do tej masy dodać jabłka przestudzone i wymieszać.
W tortownicy ułożyć ciasno biszkopty i wylać masę jabłkową. Odstawić do lodówki aż stężeje.
Galaretkę agrestową rozrobić w szkl.gorącej wody i ostudzić. Tężejącą wylać na zastygły jabłecznik i posypać wiórkami kokosowymi.
PYCHA!!