reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

Przepisy kulinarne

Kurcze szkoda, że ja tak nie lubie :(
Ale mogę polecić sałatkę z zupek chińskich nie wiem może słyszeliście jedliście.
Składniki:
Oczywiście dwie zupki chińskie ostre,
pierś z kurczaka,
kapusta pekińska,
pora,
kukurydza,
majonez
przyprawy według uznania

Więc zupki zalewamy wodą( jak opadnie woda to makaron bez wody mieszamy z resztą składników) pierś kroimy w kostke i podsmażamy, kroimy nie za drobno kapustę i tak samo porę. Wszystko mieszamy mnie bardzo smakowała co prawda teraz zupka nie polecana , ale od czasu do czasu:-)
 
reklama
To ja dla równowagi wrzucę coś na słodko:happy: jadłyście kiedyś Marcinka? Tutaj wersja mega szybka i pyszna;-)
Oszukany Marcinek
500 ml śmietany 18%
500 ml śmietany 30%
1 szkl. cukru pudru
sok z cytryny (ilość w zależności od tego jak słodką/kwaśną masę chcemy uzyskać)
12-14 op herbatników

Śmietany muszą być schłodzone, miksujemy wszystkie razem, dodajemy cukier puder. Po ubiciu dodajemy sok z cytryny.
[FONT=Tahoma, Arial, Helvetica, sans-serif]Tradycyjną blaszkę do ciasta wykładamy herbatnikami (dno), na to masa i tak w kółko. Z tej porcji powinno wyjść 5 warstw herbatników (smarujemy dokładnie, mniej więcej tak, żeby nie było prześwitów). Ostatnią warstwę też smarujemy masą. Górę możemy posypać pokruszonymi herbatnikami, czekoladą, kakao albo kawą.[/FONT]

Najlepiej zrobić ciasto dzień wcześniej, albo przynajmniej kilka godz wcześniej, żeby herbatniki zmiękły. Trzymamy oczywiście w lodówce.
Ciacho robi się max 20 min
:-)
 
a ja specjalnie weszłam na forum, bo właśnie wysyłałam koleżance jeden przepis i pomyślałam, że od razu wam wrzucę :p mega prosty, szybki i pyyyyszny, diabelnie słodki :D pewnie spodoba się jednej naszej mamuście, bo to przepis na apple crumble :D

Składniki:

Kruszonka:
-300g mąki
-175g cukru
-200g miękkiego masła

Nadzienie:
-450g jabłek
-50 g cukru
-1 łyżka mąki
-1 łyżka cynamonu

Jabłka obrać, wydrążyć i pokroić na centymetrowe kawałki, następnie w misce wymieszać je ręką dokładnie wraz z łyżką mąki, 50g cukru i cynamonem.
W oddzielnej misce przygotować kruszonkę - mąkę, masło i cukier połączyć, aż powstaną małe grudki ciasta.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i wyłożyć jabłkami, a następnie równomiernie posypać kruszonką (można przyklepać, by ciasto mniej się kruszyło).
Piec w temperaturze 180 stopni przez 40-45min.
Podawać koniecznie ciepłe, a najlepiej prosto z piekarnika, najlepiej z lodami waniliowymi :) UWIELBIAM TO! pyyyychotka! :)
 
a ja specjalnie weszłam na forum, bo właśnie wysyłałam koleżance jeden przepis i pomyślałam, że od razu wam wrzucę :p mega prosty, szybki i pyyyyszny, diabelnie słodki :D pewnie spodoba się jednej naszej mamuście, bo to przepis na apple crumble :D

Składniki:

Kruszonka:
-300g mąki
-175g cukru
-200g miękkiego masła

Nadzienie:
-450g jabłek
-50 g cukru
-1 łyżka mąki
-1 łyżka cynamonu

Jabłka obrać, wydrążyć i pokroić na centymetrowe kawałki, następnie w misce wymieszać je ręką dokładnie wraz z łyżką mąki, 50g cukru i cynamonem.
W oddzielnej misce przygotować kruszonkę - mąkę, masło i cukier połączyć, aż powstaną małe grudki ciasta.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i wyłożyć jabłkami, a następnie równomiernie posypać kruszonką (można przyklepać, by ciasto mniej się kruszyło).
Piec w temperaturze 180 stopni przez 40-45min.
Podawać koniecznie ciepłe, a najlepiej prosto z piekarnika, najlepiej z lodami waniliowymi :) UWIELBIAM TO! pyyyychotka! :)

Pop wlasnie tak, na to mam ochotę!!!!
 
applecrumble dziękuje za przepis na applecrumble:-)hehe
to jeden z moich ulubionych deserów. Mam taką kawiarenkę w mieście, w której podają te pyszności właśnie z lodami waniliowymi :-) Pyszności!!!
 
uwielbiam cukinię :) mój mąż nie, ale wręcz ubóstwia moje placuszki z cukinii :D polecam spróbować, ja robię dzisiaj na obiad :)

Składniki:
-30g mąki pszennej
-sól i pieprz
-1 jajko
-2 łyżki mleka
-1 cukinia (ok. 300g)
-oliwa z oliwek do smażenia. Jak nie ma to na oleju też może być ;)

Przygotowanie:
mąkę przesiać do miski, wymieszać ze szczyptą soli, a następnie z roztrzepanym jajkiem. Stopniowo wlewać mleko, ciągle mieszając rózgą, aż ciasto będzie gładkie. Wymieszać z cukinią startą na grubych oczkach. Doprawić pieprzem (ja duuużo pieprzę, bo lubimy je na ostro :) ).
Rozgrzać patelnię z 1 łyżką oliwy. Nakładać po łyżce masy i smażyć placuszki z jednej strony na średnim ogniu przez ok. 2-3min. Gdy będą zarumienione przewrócić na drugą stronę i smażyć 1-2min. Można podawać z sosem pomidorowym lub tzazikami. Może być to dodatek do mięs lub samodzielnie. My je jadamy bez niczego :D

Smacznego :)
 
reklama
Aśku z czego robisz pesto? Ja kiedyś pestki dyni mieliłam, dodawałam do spagetti, i pamiętam że było naprawdę pyszne.
- oliwa z oliwek (pół szklanki), świeża bazylia (pęczek), czosnek (4 ząbki), ziarna słoneczniku (4 łyżki), parmezan (4 łyżki), sól, pieprz :-) i wszystko blenderujemy ;-) ewentualnie malakserujemy ;-) skopałam swój blender, więc lecę na kupnym ;-)
ponoć rewelka jest pesto z bobu, nawet miałam spróbować, ale ostatecznie nie chciało mi się testować ;-) znaczy się, zjadłam cały bób zanim zaczęłam zabierać się za pesto :-D
 
Do góry