reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

Przepisy na ciasto ,sałatki itp..:O)

Kurczak w chrupiącym cieście naleśnikowym Napisał: Dana Składniki:
• kurczak około 1,5 kg
• 1/2 szklanki mąki
• 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 2 jajka
• 1/2 szklanki mleka
• olej do smażenia
• sól

Sposób wykonania:
Kurczaka umyć, dokładnie osuszyć. Poćwiartować, a następnie każdą ćwiartkę podzielić jeszcze na połowę.
Porcje kurczaka natrzeć solą. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do miski.
Jajko roztrzepać z 1/4 łyżeczki soli i z mlekiem. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, całość zmiksować na jednolitą masę. Ciasto ma być lejące, w razie potrzeby należy dolać nieco mleka. W rondlu rozgrzać olej. Porcje kurczaka zanurzać w cieście i kłaść na gorący tłuszcz. Smażyć po około 10 - 15 minut, w tym czasie kilkakrotnie obracać.
Podawać z zieloną sałatą, sałatką z pomidorów lub kukurydzy oraz białym chlebem.
 
reklama
sylwiiaaa oczywiscie ze mozesz ale lepszy jest z surowych gotuja sie trozke dluzej ale zupka ma lepszy kolor i smak :)
Ja wrzucam podobnie jak na rosol pietruszke pore marchew (wszystko oprocz marchwii pozniej wyciagam ) daje lisc laurowy ziele angielskie kostke rosolowa na wedzonym boczku daje cebulke pokrojona w kostke ... i tre z 3-4 duze buraki gotuja sie z niecala godzinke w sumie 40min sitkiem wyciagam troche tych wiorek buraczkow daje kapke octu i troszke slodkiej smietany :)) a ziemniaki gotuje osobno albo tluke i daje do zupki z boku albo gotuje daje cale i posypuje usmazonymi pieczarkami z cebulka :) Kazdy gotuje wszystko inaczej :) Aaa ta zupke podaje misiowii nie dziecku niewiem czy wszystko bedziesz mogla dac :)

A ja wlasnie na dzis ugotowalam ten barszczyk :) Tylko nie z ziemniaczkami a z uszkamii :)
Mniam :))
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
witajcie dziewczynki ja jadlam dobra kielbaske z grila moze juz ktoras z was tez taka jadla .......wiec ielbasa slaska,kladziemy na folie aluminiowa dodajemy cebulke pokrojona,papryke,ogorek zielony,przyprway polewamy ketchupem i zawijamy i na grilla takiego w domu lub na podworku...polecam:tak::-D:-)
:-D:biggrin2: dobre sa tez pieczonki jesli ktoras z was chce sobie zrobic w domku.......naczynie zarodporne ziemniaki w plasterki,buraki w plasterki,marchewka w plasterki,boczek ,kielbasa ,zeberka i przyprawy :tak:zapiekamy na slasku mowia na to prazonki i pieka w takim specjalnym garze:biggrin2:
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
Julia ty taka kucharka superowa jesteś:-) to Ciebie zapytam: masz jakiś dobry przepis na pieczone żeberka???
[FONT=trebuchet ms,geneva]1 kg żeberek wieprzowych,
3 ząbki czosnku,
1 łyżka miodu,
1/2 łyżeczki pieprzu,
1/2 przyprawy chińskiej
[/FONT] :-) [FONT=trebuchet ms,geneva]Żeberka umyć, osączyć i porozdzielać na porcje. Czosnek
obrać, zmiażdżyć, utrzeć z solą, pieprzem, miodem, olejem
przyprawą chińską i sosem sojowym. Otrzymaną mieszaniną natrzeć żeberka. Następnie ułożyć je w żaroodpornym naczyniu, wlać 1/2 szklanki wody i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp.190-200 st.C, piec 30 min, następnie odwrócić je na drugą stronę i piec kolejne 30 min. Podczas pieczenia polewać co 10 min wytworzonym sosem.Robiłam kiedys takie ale nie wszystkim moze smakowac bo jest miod....a zazwyczaj robie tak ze przyprawiam dzen wczesniej daje duzo cebuli wkladam do piekarnika i pieke dolewam wody a pozniej z tego robie sos lub z sama cebulka bez sosu jak kto woli......zycze ci smacznego
[/FONT]
 
a jak robisz te krokiety bo nigdy nie robiłam:zawstydzona/y:
Ja robię bezmięsne,jak chcesz to spróbuj,palce lizać:
Smażę ok.20 naleśników.
Ok. 1 kg.pieczarek drobno pokroić,3 cebule w kosteczkę.
Cebulę nasolić,zeszklić na oleju,odłożyć,pieczarki,smażyć na oleju tak długo,aż odparują całą wodę.Do miski wrzucić pieczarki,cebulę,można zetrzeć na tarce 1-2 papryki,do tego zetrzeć ok 400 g.żółtego sera.Przyprawić solą,pieprzem,maggi,papryką.Farsz musi być pikantny:tak:Wszystko(najlepiej łapskiem)dokładnie wymieszać:-)Nakładać na naleśniki,bardziej na dolnej krawędzi(ok.1,5 łyżki stołowej farszu na naleśnik).Założyć najpierw boki,górę,zwinąć.Panierować w jajku i bułce.Smażyć na oleju.Ja z takiej porcji to mam na obiad,resztę zamrażam(bez panierki,oczywiście)i mam następne dwa obiady z głowy,albo wyjmuję jak niespodziewanie ktoś nas najedzie(co się,niestety,niezwykle rzadko zdarza):-)Prościutkie i smaczniutkie.
 
a jak robisz te krokiety bo nigdy nie robiłam:zawstydzona/y:
mieso zbieram z rosolu wolowine ,kurczka jak juz mam duzo to wtedy dodaje ugorowana marchewke i przyprawy miele to maszynka i wsio dodaje troche oleju i podsmazam zeby farsz sie kleil.... a drugie robie z serem i pieczarkami ........ser zolty scieramy na tarce smazymy pieczarki i cebulke ,przyprawy i jak wystygna mieszmy z serem zoltym i zawijamy jak na zwykle krokiety;-)
 
Nie znasz bułek na parze, zwanych "dziecinnie" pampuchami? To jeszcze wielu rzeczy nie znasz. :> Czas przygotowania: 120 minut
Przepis na: 20 - 22 bułeczki
Składniki:

  • 500 g mąki pszennej typ 500
  • 200 ml mleka 2%
  • 50 g cukru (4 łyżki)
  • 50 g margaryny
  • 40 g drożdży świeżych
  • 2 jaja
  • 1 łyżeczka soli
Koszt: tanio (ok. 8 zł)
Przygotowanie:
Na początek klasyczny zaczyn: mleko podgrzewamy w rondlu i rozpuszczamy weń cały cukier. Gdy mleko nie będzie zbyt gorące, wkruszamy do tego samego garnka drożdże i po doskonałym wymieszaniu dodajemy 2 - 3 łyżki mąki. Znów porządnie mieszamy i odstawiamy na kwadrans. Zaczyn urośnie "jak na drożdżach" (hehe) co najmniej dwukrotnie.
Resztę mąki przesiewamy do misy, dodajemy sól i roztopiony tłuszcz, wbijamy jaja, i dolewamy rozczyn z drożdży. Mieszamy ręcznie parę minut. Gdy mieszanie zmieni się w ugniatanie warto wyjąć masę z misy i ugniatać ją już na blacie, przez co najmniej 10 minut. W razie nagłej potrzeby można dodać troszeczkę mąki, ale nie powinno być to konieczne - ten przepis uwzględnia właściwe proporcje.
Elastyczne ciasto odstawiamy w misce przykrytej ścierką do wyrośnięcia w cieple - tak z godzinę.
Po leżakowaniu ciasto wyjmujemy, wałkujemy (delikatnie) na rulon o śrenicy ok. 4 cm i z niego wycinamy nożem kawałki długie "na dwa palce". Każdy taki kawałek formujemy w bułkę i na obsypanej nieco mąką stolnicy układamy. Kiedy całe ciasto przemieniliśmy w buły - przykrywamy je wszystkie ścierą i niech sobie leżakują co najmniej 30 minut. Na pewno urosną co najmniej dwukrotnie: i o to chodzi.
Czas wyszperać z szafy dwa garnki, na oko 3 - 4 litrowej pojemności, czystą ścierkę (ojej, się pobrudzi :>) i grubą, o sporej rozciągliwości gumkę (ostatecznie po prostu sznurek). Jeden garnek napełniamy w 3/5 wodą, stawiamy na palnik rozgrzany do 100% mocy i górę obwiązujemy naprężoną ścierką, którą przytrzymuje gumka. Gdy woda zacznie mocno wrzeć układamy na tej swoistej "pokrywie" 3 - 5 bułek (zależy jak wyrosły), przykrywamy drugim garnkiem i z uśmiechem męczymy nasze ciasto w tych warunkach około 7 - 8 minut. Zdejmując buły z parującego garnka trzebwa uważać na parę, która pod ciśnieniem rozgrzewa się niemiłosiernie.ZNALAZŁAM TAKI CZY TEZ TAK ROBICIE CZY KTORAŚ Z WAS MA INNY PRZEPIS????
 
MAM TEŻ TAKI ...................:-)
Składniki
50 dkg mąki (najlepiej tortowa), 4 dkg drożdży, 1 łyżeczka cukru, 2 jajka, 1,5 szklanki mleka, 3 łyżki powideł, 6 dkg masła, szczypta soli.
pld.png
cd.png
plg.png
cg.png

pld.png

Pampuchy - Bułki na parze
Z przesianej mąki przygotować ciasto drożdżowe, osolić do smaku
,wyrobić najlepiej ręką i odstawić aby wyrosło. wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnice i podzielić na 15 do 18 placuszków jednakowej wielkości (albo zrobić sobie takie wałki i kroić na równe części). Na każdy placuszek położyć po łyżeczce powideł i starannie zlepić nadając im kształt kulek. Odłozyć aby wyrosły. Jeśli mamy wkładkę do garnka do gotowania
na parze wkładamy do garnka z małą ilością wody
, układamy pampuchy i przykrywamy innym garnkiem lub pokrywką albo można układać na sciereczce nałożonej na płaski garnek. Gdy woda zacznie sie gotować układamy pampuchy i przykrywamy miseczką lub pokrywką - wypukłą. Gotujemy ok. 6 do 8 minut (ja gotuję 8 minut), ale żeby nie za długo bo opadną. Podawać gorące polane śmietaną z małą ilością cukru lub z sosem truskawkowym. Można podawać pampuchy z różnymi sosami niesłodkimi, ale wtedy zwykle robi się je bez nadzienia.
 
Anineczka masz tu kilka salatek w tymz makaronem jakies sa :))


Sałatka z serem feta

Składniki:
ser feta - ok. 30 dag
jabłka – 2 szt.
kwaszone ogórki - 4-5 szt.
kukurydza - 1 puszka
pomidory - 2 szt.
czerwona papryka - 1 szt.
majonez - 3-4 łyżki
tymianek - 1 łyżeczka
pieprz
natka pietruszki – kilka gałązek
Przygotowanie:
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę (dwa plasterki odłożyć do dekoracji). Kukurydzę dokładnie osączyć. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne. Ogórki, ser, paprykę, jabłka pokroić w kostkę, a następnie wymieszać z pomidorami i kukurydzą.
Do sałatki dodać majonez, tymianek oraz pieprz, delikatnie wymieszać. Ozdobić plasterkami pomidora i gałązkami natki pietruszki.



Sałatka z tuńczykiem

Składniki:
ryż ugotowany na sypko - 1 szklanka
tuńczyk w sosie własnym - 1 puszka
czerwona fasolka (z puszki) - 6 łyżek
zielony groszek (z puszki) - 6 łyżek
kukurydza (z puszki) - 6 łyżek
kiszone ogórki - 2 średnie
sól, pieprz
majonez – 3-4 łyżki
liście sałaty do dekoracji - kilka
Przygotowanie:
Liście sałaty dokładnie opłukać, wysuszyć, ułożyć w salaterce. Z fasoli, zielonego groszku i kukurydzy odlać zalewę, osączyć na sicie. Kiszone ogórki pokroić w kosteczkę. Ryż wymieszać z warzywami i tuńczykiem, dodać pieprz, majonez i ewentualnie sól, wymieszać. Ułożyć na liściach sałaty.



Sałatka brokułowa

Składniki
* brokuły
* pomidory 3 szt
* ogórek 1 szt
* jajko ugotowane na twardo 4 szt
* czosnek 1 ząbek
* sól
* pieprz
* bazylia suszona
* majonez 3 łyżki
* musztarda 1 łyżeczka
* chrzan ze słoika 1 łyżeczka
Sposób przyrządzenia
1. Brokuły (świeże lub mrożone) gotujemy w osolonej wodzie.
2. Pomidory sparzone we wrzątku, pozbawiamy skóry i kroimy w cząstki.
3. Ogórka obieramy i kroimy w kostkę.
4. Jaja ugotowane na twardo kroimy w ćwiartki.
5. Czosnek drobno siekamy.
6. Robimy sos: 3 łyżki majonezu, 1 łyżeczka musztardy i 1 łyżeczka chrzanu.
7. Następnie łączymy wszystkie składniki, solimy, pieprzymy, dodajemy bazylię. Na końcu zalewamy wszystko przygotowanym sosem.
 
reklama
a tu nastepne :))

1 ) MAKARON ŚWIDERKI,OGÓREK KONSERWOWY ANANAS,KUKURYDZA MAJONEZ,CZOSNEK ,SÓL I PIEPRZ

2 ) TUŃCZYK,RYZ,KUKURYDZA,FASOLA CZERWONA Z PUSZKI,MAJONEZ SÓL I PIEPRZ

3 ) MAKARON,SELER KONSERWOWY,OGÓREK KONSERWOWY,SZYNKA,PAPRYKA CZERWONA ŚWIERZA,KUKURYDZA,MAJONEZ SOL I PIEPRZ

4 ) MAKARON Z TEJ ZUPKI KUKSU,FILET Z KURCZAKA PODSMAZANY,POR,KAPUSTA PEKIŃSKA,MAJONEZ SÓL I PIEPRZ

5 ) 4JAJKA,3PORY,GROSZEK,FASOLKA CZERWONA,KUKURYDZA,MAJONEZ SÓL I PIEPRZ

6 ) MAKRELA,CEBULKA,OGOREK KONS,JAJKO..SOL I PIEPRZ I MAJONEZ

7 ) KUKURYDZA,PAPRYKA,OGOREK KONS,SER ZÓŁTY,MAJONEZ,SÓL I PIEPRZ I BAZYLI TROSZECZKE
 
Do góry