reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

Przepisy na ciasto ,sałatki itp..:O)

z tunczykiem jest dobra....
ja daje 2 puszki tunczyka
3 jajka
puszka kukurydzy
papryka konserwowa ,ile kto chce ale tak zeby nie bylo za duzo-daje na oko
ogorek kiszony ze 4
woreczek ryzu
doprawiic do smaku sol,pieprz i majonez

mam jeszcze jakies jak bede miala chwilke to wrzuce....a ze sledziami chcecie?
 
reklama
z tunczykiem jest dobra....
ja daje 2 puszki tunczyka
3 jajka
puszka kukurydzy
papryka konserwowa ,ile kto chce ale tak zeby nie bylo za duzo-daje na oko
ogorek kiszony ze 4
woreczek ryzu
doprawiic do smaku sol,pieprz i majonez

mam jeszcze jakies jak bede miala chwilke to wrzuce....a ze sledziami chcecie?
pewnie!!!!!ze chcemy!!!!jeszcze bym prosila o przepisy na zapiekanke????hhehhe a;e zemnie kucharka
 
a to jeszcze jedna z tunczykiem,bez ryzu i makaronu:-)ale jedna z naszych ulubienszych:-D
SKLADNIKI:
6jajek - jesli jajka male mozna wiecej
ser zolty ok 30dag
puszka tunczyka w sosie wlasnym
2 srednie cebule
sloik majonezu - wiekszy

Skladniki uklada sie warstwami,najlepiej w szklanej salaterce (coby ladnie wygladala)-pisze od spodu
1)starkowane na tarce do burakow bialka jajek
2)starkowany na tej samej tarce ser
3)pol puszki tunczyka (rozdrobnic/pokroic i rozrzucic)
4)posmarowac majonezem
5)cebula w kostke
6)drugie pol tunczyka
7)majonez jak w 4tym
8)starkowane na drobnej tarce zoltka - posypac z calej powierzchni
Nastepnie przykrywamy folia aluminiowa lub zwykla i do lodowki zeby sie schlodzila i 'przegryzla'-najlepsza jest robiona wieczorem i palaszowana rano:-p
SMACZNEGO!
 
Ewcia - zrobione...

Dla Waszej i mojej wygody utworzylam Spis naszych przepisow - https://www.babyboom.pl/forum/mamy-z-irlandii-f142/przepisy-kulinarne-spis-tresci-34315/
super kasia :O) ale zeby znowu nie było ze marudze potrzebuje przepis na makowiec nie zawijany tylko taki na kruchym ciescie!!!a to przepis mojej znajomej na WZ: Składniki



  • CIASTO:
  • 20 dag margaryny
  • 25 dag (szklanka) cukru
  • 4 jaja
  • 20 dag (szklanka) mąki pszennej
  • 5 dag (2 czubate łyżki) mąki ziemniaczanej
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3-4 łyżki kakao


  • tłuszcz i tarta bułka do formy
  • KREM:
  • 75 dag dobrego twarogu lub 3 opakowania twarożku homogenizowanego
  • 25 dag (1 1/4 szklanki) cukru pudru
  • 1 szklanka śmietany kremowej
  • 7 płaskich łyżeczek żelatyny
  • zapach cytrynowy


Opis przygotowania


Przygotwać ciemne ciasto biszkoptowe:
Margarynę utrzeć. Stopniowo dodawać cukier, jaja, mąkę pszenną przesianą z proszkiem, mąkę ziemniaczaną, kakao, ciągle ucierając. Ciasto wylać do formy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej tartą bułką. Piec w umiarkowanie gorącym piekarniku 30-40 min.
Przygotować krem:
Twaróg przetrzeć przez sito lub zemleć i utrzeć z cukrem. Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach zimnej wody. Śmietanę ubić, dodać napęczniałą żelatynę i dokładnie wymieszać. Połączyć śmietanę i masę serową.
Ostudzone ciasto przeciąć i przełożyć masą (2/3 całej porcji). Wierzch ciasta pokryć pozostałą masą, a następnie polać ostudzoną, ale jeszcze płynną polewą. Ciasto WZ ochłodzić.
 
Ostatnia edycja:
Szarlotka z budyniem



3 szklanki maki pszennej
1/2 szklanka cukru
1 kostka margaryny (najlepsza jest KASIA )
2 zoltka
2 lyzki kwasnej smietany
2 lyzeczki proszku do piecznia
cukier waniliowy -
zagniesc ciasto, podzielic na 2 rowne czesci. Jedna wlozyc do zamrazarki, druga rozlozyc rownomiernie na blasze
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
6-7 jablek pokroic w grube plastry i polozec gesto na ciescie (posypac cukrem waniliowym badz cynamonem)
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ugotowac 3 budynie waniliowe w 1 litrze mleka i wylac rownomiernie na jablka
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
na wierzch - zetrzec podmrozona 2 czesc ciasta
[piec w temp 180 st
ok 50 min

i <mniam>
mozna jesc jak jest lekko cieple - rozplywa sie w ustach <mniam>

 
Babka cynamonowa

przycisk_skladniki.gif



przycisk_sposobprzyrzadzenia.gif


Migdały zemleć. Formę babkową o średnicy około 21 cm wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Margarynę utrzeć na jednolitą masę z cukrem i cukrem waniliowym. Do ciasta dodawać po jednym jajku, ciągle ucierając, potem aromat cytrynowy, cynamon, migdały, mąkę z proszkiem, całość utrzeć. Dodać rodzynki i wymieszać. Ciasto przełożyć do formy i piec około 75 minut w temperaturze 160 – 170 stopni. Po wystudzeniu babkę posypać cukrem pudrem.


Uszka wigilijne


przycisk_skladniki.gif


ciasto


farsz


przycisk_sposobprzyrzadzenia.gif


1. Mąkę wymieszać z jajkiem. Podlać wrzątkiem, wyrobić ciasto. Rozwałkować i wyciąć małe kółka.

2. Prawdziwki obgotować i drobno posiekać. Podsmażyć na maśle razem z cebulką i pieczarkami. Zimny farsz nakładać na ciasto. Lepić uszka. Gotować w osolonym wrzątku

Palaczinki - czeskie naleśniki


przycisk_skladniki.gif



  • mąka 1 filiżanka
  • mleko 1 filiżanka
  • jajko 1 szt
  • cukier waniliowy 1 łyżeczka
  • cukier 1 łyżka
  • masło 2 łyżki
  • sól 1/4 łyżeczki
przycisk_sposobprzyrzadzenia.gif


Utrzyj mikserem jajko z mlekiem. Dodaj sól, stopione i przestudzone masło, cukier, cukier waniliowy oraz mąkę. Rozgrzej i lekko natłuść patelnię, smaż kolejno jak najcieńsze naleśniki. Składaj je w chusteczki, polewaj czekoladą, podawaj z dowolnymi owocami i bitą śmietaną. Czesi często smarują palaczinki masą orzechową.
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
reklama
Dziewczynki
Czy macie jakis przepis na tofu w jakijkolwiek postaci? Bo tak mysle i mysle i nie wiem co mam z nim zrobic. Przepisow w necie pelno ale moze macie jakis ulubiony?
 
Do góry