Murzynek z serem
Składniki
1.5 kostki margaryny
        
8 łyzek wina (jakiekolwiek, białe)
        
2,5 szklanki cukru
        
3 łyżki kakao
        
8 jajek
        
2 szklanki mąki pszennej
        
proszek do pieczenia
        
500 gr. twarogu (2 kostki)
        
3 łyżki kaszy mannej
        
Etapy przygotowania
1.MURZYNEK:1 kostkę margaryny, 8 łyżek wina, 2 łyżki wody, 1,5 szklanki cukru,3 łyżki kakao-zagotować, ciągle mieszając , ostudzić.
                
2.Do ostudzonej masy dodać 4 żółtka, 2 szklanki mąki wymieszanej z 2 łyżeczkami
 proszku do pieczenia- miksować minutkę, na koniec ubić pianę z 4 białek
 i delikatnie połączyć z masą. 
 Masę wyłorzyć na wysmarowaną i opruszoną mąką blachę.
                
3.MASA SEROWA: Ser zemleć najlepiej 2 razy. 0,5 kostki margaryny, 4 żółtka,
 szkl. cukru-utrzeć, następnie dodać twaróg, 3 łyżki kaszy mannej,
 1 łyżeczkę proszku do pieczenia miksować minutkę. Na koniec ubić pianę z białek
 i połączyć delikatnie z masą. Masę serową wyłożyć na murzynka.
                
4.Piec 1 godzinę w 170 stopniach!
CIASTO AMERYKAŃSKIE
Super łatwe 
Składniki
6 jajek
1.5 szkl. cukru
1 szklanka oleju
1 szklanka orzechów włoskich
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody spożywczej
2 szklanki mąki
6 jabłek
        
Etapy przygotowania
1.Mąkę, cynamon, proszek do pieczenia., sodę dobrze wymieszać.
2.Jajka ubić, co jakiś czas dodawać trochę cukru, dodać olej i mąkę.
 Wsypać orzechy i wymieszać.
3.Do masy dodać pokrojone w dość drobną kostkę jabłka i ostrożnie wymieszać.
 Wyłożyć do średniej wielkości blachy wysmarowanej margaryną i opruszonej mąką.
 Nie nadaje się na dużą blachę.
4.Piec 1 godzinę w 200 stopniach. Po wystudzeniu polać polewą czekoladową.
 Świetnie nadaje się do kawy! 

)
Zapiekanka z makaronu
 Składniki;
makaron świderki
0,5 kg mięsa mielonego (najlepiej mieszane)
3 spore marchewki
2 cebule dość duże
pietruszka (korzeń)
starty ser żółty (wedle gustu)
przecier pomidorowy
przyprawy; sól pieprz, papryka, sos sojowy niekoniecznie
olej
        
Etapy przygotowania
1.Makaron ugotować na półtwardo.
2.Marchewke i pietruszke obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
 Starte warzywa usmażyć na rozgrzanym oleju z odrobiną sosu sojowego.
 Cebule drobno pokroić w kostkę, usmarzyć razem z mięskiem,
 dodać 3 łyżki przecieru i doprawić.
3.Makaron, mięso i warzywa wymieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego.
 Zapiekanke posypać serem i zapiekać 20 min w 170 stopniach.
SERNICZEK z piernikami
Składniki
1 kg sera białego (zmielić!)
3/4 kostki margaryny
25 dag. cukru pudru
6 jajek
cukier waniliowy
budyń śmietankowy
1 op. pierników w czekoladzie bez nadzienia (0,5 kg)
sok z cytryny
        
Etapy przygotowania
1.Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
 Dodawać po jednym żółtku i po łyżce sera, na końcu dodać budyń w proszku.
2.Ubić białka, dodać do masy razem z sokiem z cytryny.
3.Połowe ciasta wylać na blaszkę, wyłożyć pierniczki i zalac resztą masy.
4.Piec 1 godzinę 180 stopniach. Można polać polewą