reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

Przepisy na dania dla Naszych pociech

willsonka

Szczęśliwa mama:)
Dołączył(a)
26 Luty 2009
Postów
540
Miasto
śląsk
Mamy wprawdzie wątek z dietą, ale postanowiłam założyć osobny tylko na przepisy na jedzenie dla naszych dzieci. Ja sama już niedługo będę musiała coś podać swojemu dziecko, a nie chce kupować tych słoiczków. Także jeśli macie jakieś pomysły na obiadki czy deserki to wpisujcie. Fajnie jakbyście podawały miesiąc od którego takie jedzonko można wprowadzić.
:-):-)
 
reklama
OKI. :-) PRZECIEŻ TO JEST WASZE FORUM:-)

DZIEWCZYNY ALE OGROMNA MOJA PROŚBA; NIECH TU BĘDĄ FAKTYCZNIE SAME PRZEPISY - bez innych komentarzy i rozmów. Ew. objaśnienia do tych przepisów. PROSZĘ.;-):elvis:;-)
 
Ostatnia edycja:
Bezmleczna papka ryżowa po 5 miesiącu

Składniki

10 gr płatków ryżowych
100 ml wody
100 gr łagodnego jabłka
łyżka masła

W garnuszku zagotuj wodę. Jabłko cienko obierz i drobno pokrój. Na wrzątek wrzuć jabłko i płatki ryżowe. Zagotuj dodaj masło wymieszaj i całość zmiksuj



Budyń mleczny po 5 miesiącu

Składniki

180 ml mleka modyfikowanego
8 gr maki ziemniaczanej

Sposób przyrządzenia
Mleko wymieszaj z mąką, zagotuj cały czas mieszając.

Można dodać starte jabłuszko.
 
pierwsza zupa marchwiowa od 5 m-ca przy karmieniu piersią, od 7 przy karmirniu butelką

1/2 średniej marchwi (60g)
mały ziemniak (30g)
łyżeczka oliwy lub świeżego masła (5g)
2 płaskie łyżeczki kleiku ryżowego (5g)
100g wody
1 porcja=150g

Warzywa myjemy, obieramy i płuczemy, a następnie kroimy drobno w kostkę. Wkładamy do wrzącej wody i gotujemy najlepiej około 30 minut pod przykryciem. Miękkie ugotowane warzywa przecieramy przez sitko lub miksujemy. Następnie łączymy z wywarem i kleikiem i doprowadzamy do zagotowania. Dodajemy oliwę i mieszamy. Studzimy przed podaniem.


zupa marchwiowa z mlekiem modyfikowanym od 5 m-ca dla dzieci karmionych butelką

1/2 małej marchwi (50 g)
średni ziemniak (70 g)
łyżeczka kiełku ryżowego (3 g)
60 g mleka modyfikowanego następnego
60 ml wody
1 porcja=180g

Warzywa po umyciu i obraniu pokrój w drobną kostkę. Włóż je do wrzątku i gotuj okoto dwudziestu minut. Miękkie warzywa zmiksuj, lub przetrzyj przez sitko, dodaj kleik i zagotuj, mieszając. Przygotuj mleko zgodnie z przepisem na opakowaniu Zmiksowane warzywa dokładnie wymieszaj z mlekiem modyfikowanym i podgrzej zupę. Sprawdź temperaturę przed podaniem.
 
Zupka jarzynowa z ryżem po 5 m-cu

Składniki:
- 1 ziemniak
- 1 marchewka
- 1 łyżeczka ryżu
- trochę pietruszki
- łyżeczka masła
- ewentualnie żółtko

Sposób przygotowania:
Warzywa obrać pokroić w kostkę, zalać wodą i gotować. Dodać ryż i masło. Wszystko gotować ok. 30min. Calość przetrzeć lub zmiksować.


Mus jabłkowy po 5 m-cu

Składniki:
- 1 duże słodko-kwaśne jabłko
- sok jabłkowy klarowny
- kleik ryżowy

Sposób przygotowania:
Jabłko obrać, pokroić w kawałeczki, ugotować w niewielkiej ilości wody by zmiękły, zmiksować, dodać kleik ryżowy i sok klarowny do smaku.
 
Dziewczyny naprawde tak pozno zaczynacie karmic dzieci kaszkami, zupkami itp?
Dopiero po 5 miesiacu?
Ja za rada pediatry (karmie butla od konca 3 m) zaczelam w polowie 4 miesiaca. Moj juz nawet ziemniaczka probowal:cool2:
 
veritaserum71 na wątku o diecie naszych maluszków przeczytasz więcej, kto co podaje maluchom i na jakim etapie rozszerzania diety jest. W tym wątku podajemy jedynie przepisy.
 
Ja tez jestem zdziwiona, ze tak pozno :tak:
My jestesmy na butli prawie od poczatku i juz od poczatku czwartego miesiaca pediatra zalicila wprowadzanie powoli czegos nowego.
Dzis juz jemy na obiad marchewke, ziemniak, seler i powoli wprowadzamy nowosci, na deser jabluszko, w ciagu dnia kaszka. Sok truskawkowy maly czasem spije, ale chyba mu nie podchodzi :-)
I nic mu nie jest, tzn na nic nie jest uczulony i wszystko toleruje.

Ok juz koncze, bo mialy znajdowac sie tu tylko przepisy :-p
 
właśnie dostałam książkę kucharską mojej koleżanki, to są przepisy na zupki powyżej 6 miesiąca:
I. OBIADY

1. Niesłodka zupa z dyni

Marchewka​
Pietruszka​
Biały kawałek pora​
Spory ziemniak​
Ćwierć małego selera​
100 g dyni​
Jarzyny wyszoruj, obierz lub oskrob. Pokrój je na kawałki, zalej szklanką wrzątku i gotuj aż zmiękną. Wszystkie jarzyny poza dynią i ziemniakiem wyłów z wywaru. Zmiksuj zupę.
2. Krem z kalafiora

1 łyżeczka masła​
Pół łyżeczki oliwy​
¼ niedużej cebuli​
Pół niewielkiego kalafiora​
Pół małego selera​
Szklanka wody​
Seler wyszoruj, obierz i pokrój w kostkę. Kalafior umyj, obejrzyj dokładnie, czy nie ma w nim „nieproszonych gości” i podziel na małe różyczki. Cebulę posiekaj. Spory garnek ustaw na mały, ogniu. Wrzuć do niego masło, gdy się roztopi, dodaj oliwę. Wrzuć jarzyny, zamieszaj i duś bez przykrycia przez 5-10 minut, często mieszając. Wlej szklankę wrzątku. Przykryj garnek i gotuj jeszcze przez 15 minut. Zmiksuj i podawaj.
3. Biurowa kartoflanka

Pół szklanki ziemniaków pokrojonych w kostkę​
Pół szklanki białej części pora pokrojonej w talarki​
1 ½ szklanki zimnej wody​
Czubata łyżka mleka modyfikowanego​
Odlej ½ szklanki wody na rozrobienie mleka. Na patelnię wlej tyle wody, by pokryła całe dno cienką warstwą. Następnie wrzuć jarzyny i duś je na małym ogniu pod przykryciem przez 15-20 minut. Przełóż do garnka, dolej resztę wody. Zagotuj. Gdyby jarzyny nie były jeszcze miękkie, pogotuj jeszcze chwilę. Zmiksuj zupę. Przygotuj mleko zgodnie z przepisem na opakowaniu. Dolej do zupy i wymieszaj.
4. Zupa wielowarzywna

1 marchewka​
1 ziemniak​
150 ml wody​
2-3 łyżki puree ryżowego (groszek i marchewka)​
Obierz marchewkę i ziemniaki, pokrój na drobne kawałki i następnie gotuj na małym ogniu aż do uzyskania konsystencji miękkiej papki. Następnie przetrzyj przez sito i dokładnie wymieszaj z puree ryżowym.
5. Zupa jarzynowa z buraczkiem

1/2 marchwi (30g)​
1/2 ziemniaka (20g)​
1/4 pietruszki(20g)​
1/4 buraka(20g)​
1 łyżeczka świeżego masła (5g)​
2 płaskie łyżeczki kleiku ryżowego(5g)​
120 ml wody uzupełnianej podczas gotowania​
1 porcja 150 mg​
Warzywa myjemy obieramy płuczemy oraz kroimy następnie wkładamy do wrzącej wody do ugotowania na okres 20 minut. Po ugotowaniu warzywa przecieramy przez sitko dodajemy kleik mieszamy i doprowadzamy do gotowania. Następnie dodajemy masło oraz studzimy.
6. Zupa mleczno -marchwiowa

Duży ziemniak​
Marchew​
½ szklanki mleka modyfikowanego​
Obierz i pokrój w drobną kostkę marchew i ziemniaka. Ugotuj je razem w niewielkiej ilości wody. Ostudź, po czym dodaj porcję mleka modyfikowanego.
7. Krem kabaczkowy

Kabaczek – 100 g​
1,5 łyżki stołowej Misiowego Ogródka puree ryżowego z ziemniakami i dynią​
120 ml wody​
1 łyżka oliwy z oliwek​
Koperek​
Kabaczek obierz ze skórki, wydrą miąższ, zetrzyj na tarce, dodaj koperek, ugoruj w wodzie na małym ogniu, do konsystencji papki dodaj puree oliwę do smaku. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Podawaj na ciepło.
8. Kluseczki warzywne

3 łyżki ugotowanej, rozgniecionej marchewki​
5-6 łyżek Misiowego Ogródka puree ryżowego z groszkiem i marchewką​
5 łyżek wody​
Puree rozmieszaj z wodą, dodaj marchewkę i starannie wymieszaj. W małym garnuszku zagotuj wodę, osoloną do smaku. Wlewaj kluski na wrzącą wodę i cienkim strumieniem, ci jakiś czas mieszając, gotuj 1-2 minuty, wylej na sitko.
9. Krem z kalafiora (dla dzieci „piersiowych” zupa od 8 m-ca)

1 łyżeczka masła​
½ łyżeczki oliwy​
¼ niedużej cebuli​
½ małego selera​
½ niewielkiego kalafiora​
Szczypta curry​
Szklanka wody​
Selera wyszoruj, obierz i pokrój w kostkę. Kalafiora umyj, wymocz przez 10-20 minut w wodzie zakwaszonej octem (2-3 łyżki na litr; pozwoli to pozbyć się ewentualnych „lokatorów”). Wyjmij, opłucz, podziel na małe różyczki, większe części pokrój. Cebulę posiekaj. Spory garnek ustaw na małym ogniu. Wrzuć masło. Gdy się roztopi. Dodaj oliwę. Wrzuć jarzyny, zamieszaj i duś bez przykrycia przez 10-15 minut, często mieszając. Wlej szklankę wrzątku. Wsyp przyprawy. Przykryj garnek i gotuj jeszcze przez 15 minut. Zmiksuj i podaj.
10. Pulpety z ryżem (dla dzieci „piersiowych” od 8 m-ca)

100 g mięsa z piersi indyka lub kurczaka​
2 łyżki surowego ryżu​
2 łyżki posiekanej natki pietruszki​
1 żółtko​
Mięso starannie umyj, oczyść z błon, usuń najdrobniejsze kawałeczki tłuszczu. Następnie pokrój w kostkę, wrzuć do maszynki i zmiel. Do zmielonego mięsa dodaj ryż, pietruszkę oraz żółtko. Umoczonymi w wodzie rękoma uformuj cztery kulki. Zamiast pietruszki możesz użyć koperku lub suszonych ziół (czubata łyżeczka) np. bazylii. Ułóż pulpety na sicie do gotowania na parze. Ustaw garnek na małym ogniu i gotuj przez 40-60 minut, aż ryż będzie miękki.
 
reklama
cd. zupek:
11. Jabłko z kurczakiem

1 średnie jabłko​
1 łyżeczka kleiku ryżowego​
1 łyżeczka masła​
120 g surowego mięsa z kurczaka​
50 ml wody​
Mięso ugotuj w osobnym garnuszku. Jabłko umyj, obierz, pokrój na cząstki. Zagotuj wodę, włóż cząstki jabłka i na małym ogniu, pod przykryciem, ugotuj do miękkości. Potem przetrzyj je przez sitko lub zmiksuj. Dodaj drobno posiekane mięso, kleik i masło. Wymieszaj i zagotuj. Podawaj dziecku po ostudzeniu.
12 Krem z warzyw

1 średniej wielkości ziemniak​
3 marchewki​
1 łyżeczka oliwy​
30 ml mleka modyfikowanego​
Ziemniaka umyj, obierz, marchewki oskrob. Warzywa pokrój w kostkę, włóż do wrzącej wody, gotuj 20 minut. Zmiksuj. Wlej mleko modyfikowane i łyżeczkę oliwy. Danie podawaj dziecku lekko podgrzane.
13. Letni krupniczek bez mięsa

2 łyżeczki kaszy jęczmiennej​
1 łyżeczka masła​
1 marchewka​
1 pietruszka​
1 por​
1 ziemniak​
Posiekana natka pietruszki​
50 ml mleka modyfikowanego​
Kaszę umyj, zalej zimną wodą. Gotuj do miękkości, od czasu do czasu mieszając. Osobno ugotuj warzywa. Gdy będą miękkie, zetrzyj na tarce, dodaj kaszy. Dolej mleko. Całość zagotuj, posyp natką pietruszki
14. Przysmak niejadka

1 udko z kurczaka​
1 pietruszka​
1 ziemniak​
1 marchewka​
Liść laurowy​
Natka pietruszki​
1 kwaskowate jabłko​
1 łyżeczka masła​
1 łyżeczka kaszki ryżowej​
Mięso umyj, obierz ze skóry, ugotuj z listkiem laurowym. Warzywa umyj, oskrob, pokrój na cząstki, włóż do lekko osolonej wrzącej wody i gotuj ok. 15 minut. Potem włóż do nich mięso, dodaj kaszkę ryżową, zagotuj, (jeśli danie jest za gęste, dolej wody). Całość zmiksuj. Jabłko obierz ze skórki, zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Dodaj do zupki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Danie podawaj lekko ciepłe.
15. Delikatne puree

1 ziemniak​
30-50 ml mleka modyfikowanego​
1 łyżeczka świeżego masła​
1 łyżeczka kleiku ryżowego​
Ziemniaka wyszoruj, obierz, opłucz i pokrój. Włóż do wrzątku i ugotuj. Odcedź. Zmiksuj z mlekiem, kleikiem i masłem. Zagotuj. Podawaj po ostudzeniu, np. z sokiem z marchwi.
16. Zupka warzywna z ziemniaczkiem

½ marchewki​
½ ziemniaka​
1 łyżeczka pokrojonej w kostkę pietruszki​
1 łyżeczka kleiku ryżowego​
1 łyżeczka oliwy z oliwek​
½ szklanki wody​
Marchewkę i ziemniaka umyj, obierz, opłucz i pokrój w kostkę. Wodę zagotuj, włóż pokrojone warzywa i pod przykryciem gotuj je do miękkości (ok. 15 min). Zupę przetrzyj przez sitko lub zmiksuj, dodaj oliwę i kleik. Wszystko starannie wymieszaj i zagotuj. Przed podaniem ostudź.
17. Krem z ziemniaków i brokuł

1 średni ziemniak​
2-3 różyczki brokuł​
1 łyżeczka świeżego masła​
1/3 szklanki wody​
Ziemniaka umyj, cienko obierz, staranie usuń oczka, opłucz, pokrój w kostkę. Zagotuj wodę, włóż cząstki ziemniaka, gotuj do miękkości na wolnym ogniu. Pod koniec dodaj opłukane cząstki brokuł. Miękkie jarzynki zmiksuj lub przetrzyj przez grube sitko, dodaj masło i zagotuj. Podaj dziecku po ostudzeniu. Posiłek można wzbogacić, dodając ugotowane osobno chude mięso (2 łyżeczki na porcję).
 
Do góry