reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

Przepisy na jedzonko dla naszych pociech:)

DANIA OD 6 MIESIĄCA

1.ZUPKA Z MIESEM BEZ WYWARU

-100 gram kurczaka lub indyka
-1 marchewka
- 1 galazka selera naciowego
- 2 galazki natki pietruszki
-2 szklanki wody
Ugotowac osobno mieso, a osobno warzywa(poza natka). Zmiksowac razem z natka pietruszki i woda z gotowania warzyw.


2.ZUPKA Z KURCZAKIEM
-marchew
- ziemniak
-mieso z piersi kurczaka
- seler
-pietruszka
- oliwa
Ugotowac osobno mieso, a osobno warzywa. Zmiksowac z dodatkiem wody z gotowania warzyw. Podgrzac i dodac odrobine oliwy. Wymieszac.


3.ZUPKA Z KROLIKIEM
- marchew
- ziemniak
- por
- mieso z krolika(ok. 100 gram)
- kleik ryzowy
- olej sojowy
- pietruszka
Ugotowac osobno mieso i warzywa. Zmiksowac wraz z wywarem z jarzyn, podgrzac i dodac olej, wymieszac z kleikiem az do otrzymania pozadanej konsystencji.


4.INDYK W JARZYNACH
-marchew
-ziemniak
-mieso z piersi indyka(100 gram)
- groszek zielony
-olej sojowy
- por
- kleik ryzowy lub kukurydziany
Ugotowac osobno warzywa, a osobno mieso. Zmiksowac z dodatkiem wywaru jarzynowego, podgrzac, dodac olej, wymieszac, dodac kleik i ponownie wymieszac.


5.KURCZAK Z JABLKAMI
- marchew (350 gram)
-mieso z kurczaka(100gram)
- swieza kukurydza ugotowana do miekkosci lub mrozona i ugotowana (200gram)
- maslo 1 lyzeczka
-kleik ryzowy zaleznie od konsystencji(ok.2,5 lyzki)
-sok jablkowy przecierowy lub zrobiony wlasnorecznie z kwaskowych jablek(do smaku- probowac!)
Ugotowac osobno marchew, osobno kurczaka. Zmiksowac razem z kukurydza. Podgrzac i dodac maslo. Wymieszac tak by sie rozpuscilo. Dodac sok jablkowy do smaku.
Dodac kleik wedlug potrzeby. Jesli za geste mozna dodac nieco wody.


6.JAGNIECINA Z KASZA
-marchew(300 gram)
-ziemniak (1 niewielki)
- mieso jagniece(ok.150gram)
- por (kawaleczek bialej czesci)
- groszek zielony swiezy lub mrozony (2 lyzki)
- pietruszka(1/4 z ilosci marchwi)
- kasza jaglana( 2 lyzki)
- olej sojowy (1 lyzeczka)
- kleik kukurydziany( 2lyzeczki)
- sok jablkowy do smaku
Ugotowac osobno marchew, osobno ziemniak w lupinie(wyszorowany), osobno por z pietruszka i zielonym groszkiem(groszek dodac pod koniec gotowania gdy pietruszka bedzie juz miekka), a osobno mieso. Ugotowac kasze jaglana Zmiksowac warzywa z miesem i kasza. Podgrzac, dodac olej i doprawic sokiem jablkowym do smaku.
Jesli za geste dodac wody.


7.INDYK KALAREPKA
- marchew 250 gram
- mieso z piersi indyka 100gram
-kalarepka 200 gram
- olej sojowy lub oliwa z oliwek
- kleik ryzowy
Ugotowac osobno marchew, kalarepke, osobno mieso. Zmiksowac razem, podgrzac i dodac tluszcz. Zagescic kleikiem ryzowym lub kukurydzianym.

 
reklama
DANIA OD 7 MIESIĄCA

1.ROSOLEK Z KURCZAKA Z RYZEM
- marchew 1 duza
- kawaleczek kurczaka ok.100 gr
- ugotowany ryz 1 lyzka
- olej sojowy1 lyzeczka
-por, seler, pietruszka po niewielkim kawaleczku
- natka pietruszki do smaku
Ugotowac jarzynki wraz z miesem(poza natka pietruszki), zmiksowac calosc wraz z woda z gotowania i ryzem(pod koniec 7 m-ca nie miksujemy ryzu by uczyc dziecko gryzienia), dodajemy olej i drobniutko posiekana natke pietruszki.


2.ROSOLEK Z INDYKA Z KASZKA KUKURYDZIANA
- marchew 1 duza
- kawaleczek indyka ok. 100 gr
- kaszka kukurydziana 1 lyzka
- roza brokula
- cebula ¼ malej
- pietruszka kawaleczek
- olej sojowy
- natka pietruszki do smaku
Ugotowac mieso( w polowie gotowania dodac jarzyny, czyli marchew, pietruszke, cebulke, a na koncu brokula). Jesli kaszka kukurydziana nie jest ekspresowa to wsypac 1 lyzke do wody z gotowania(jarzyny i mieso odcedzic) i ugotowac kaszke do miekkosci. Zmiksowac mieso z warzywami dodajac wode, olej, a na koncu kaszke, doprawic posiekana natka pietruszki.


3. ROSOLEK Z CIELECINA I RYZEM
- marchew 1 duza
- kawalek cieleciny(od szynki) ok. 90 gram
- ugotowany ryz 1 lyzka
- brokul roza
- cebula ¼
- seler kawaleczek
- pietruszka 1 cala niewielka
- olej 1 lyzeczka
- natka pietruszki do smaku
Ugotowac jarzyny wraz z miesem, najpierw mieso, gdy zmieknie dodawac kolejno marchew marchew z pietruszka, selerem, nastepnie cebule, a na koncu brokul. Zmiksowac razem z woda z gotowania. Dodac ryz, olej i posiekana natke pietruszki.


4. ZUPA POMIDOROWA Z RYZEM(pomidory moga uczulac)
- marchew 1 szt.
- kurczak ok. 100 gr
- ryz 1 lyzka ugotowanego
- por kawaleczek
- pietruszka ½
- olej 1 lyzeczka
- natka pietruszki do smaku
- koncentrat pomidorowy 1 lyzeczka
Ugotowac rosolek z kurczaka, marchewki, pietruszki, pora. Do goracego dodac koncentrat pomidorowy i zagotowac. Zmiksowac razem, dodac ryz, olej i posiekana natke pietruszki.


5. POTRAWKA Z INDYKIEM
- marchew 1 szt.
- ziemniak 1 niewielki
- filet z indyka ok. 100 gram
- brukselka 3- 4 sztuki
- kaszka kukurydziana 1 lyzka
- olej 1 lyzeczka
Ugotowac rosolek z indyka, marchwi oraz brukselki, dodac ugotowanego w lupince i obranego ziemniaka. Zmiksowac razem. Mozna tez wyjac miesko i drobniutko posiekac. Ugotowac kaszke kukurydziana lub dodac do goracej zupki (jesli ekspresowa), dodac olej i wymieszac.


6. POTRAWA Z INDYKIEM I POMIDORAMI
- pomidor sparzony, obrany, bez pestek
- filet z indyka ok. 100 gram
- marchew 1 duza
- por, seler po kawaleczku
- pietruszka ½
- olej sojowy
- kleik ryzowy
Ugotowac indyka do miekkosci, dodac marchew, por, seler, pietruszke(pod koniec gotowania), a na koncu pomidora. Zmiksowac razem, dodac olej i kleik ryzowy.


7. DESER JABLKOWO-GRUSZKOWY
- 1 duze jablko
- 1 gruszka
- sok gruszkowy do smaku
- kleik ryzowy lub kukurydziany
Owoce umyc, obrac, wykroic gniazda nasienne. Pokroic w kawalki i poddusic ok. 5 minut z dodatkiem niewielkiej ilosci wody. Zmiksowac wraz z kleikiem ryzowym i sokiem gruszkowym.
Z biegiem czasu wystarczy rozgniesc owoce widelcem by przyzwyczajac dziecko do zucia.


8. DESER JABLKO-MORELA
- 1 duze jablko
- 2 morele
- sok jablkowy do smaku
- kleik kukurydziany
Morele sparzyc i obrac ze skorki, jablko obrac. Pokroic owoce na kawalki i poddusic z dodatkiem niewielkiej ilosci wody przez ok. 5 minut. Zmiksowac i dodac sok jablkowy do smaku, jesli trzeba zagescic kleikiem.


9. DESER GRUSZKOWY
- 2 gruszki
- sok gruszkowy klarowny
- kleik ryzowy lub kukurydziany
Gruszki obrac, wykroic gniazda nasienne, podgotowac z niewielka iloscia wody przez kilka minut. Zmiksowac lub rozgniesc widelcem, dodac sok do smaku i kleik w razie potrzeby.


10. KISIEL OWOCOWY Z SOCZKU
- ½ butelki soczku
- 1lyzeczka maki ziemniaczanej
- 50-60 ml wody
- ewentualnie odrobina cukru
Zagotowac wode z ewentualnym dodatkiem cukru, w chlodnym soczku rozmieszac make ziemniaczana i wlac do gotujacej sie wody.


11. DESER BANANOWO- JABLKOWY
- 1 banan
- 1 jablko
Owoce obrac, pokroic na kawalki, chwilke podgotowac(max 5 minut) z dodatkiem wody. Zmiksowac.


12. ZUPKA NA ROSOLE
- ¼ marchwi
- ½ malego ziemniaka
- 2 roze kalafiora
- ¼ pietruszki
- ¼ pora
- 1 lyzeczka oliwy lub oleju slonecznikowego
- 1lyzeczka platkow ryzowych
- mieso drobiowe(kurczak, indyk) ok. 100 gram
Gotujemy mieso z jarzynami, dodajemy platki ryzowe lub kaszke kukurydziana i gotujemy ok. 20 minut do miekkosci. Mieso siekamy, jarzyny rozgniatamy widelcem. Do goracego dodajemy olej.

 
Ostatnia edycja:
DANIA Z GLUTENEM OD 10 MIESIACA


1.DANIE INDYK Z KASZA
- 2 marchewki
- 100 gram indyka
- kawalek pora
- spora rozyczka brokula
- 2 srednie ziemniaki
- kilka straczkow fasolki szparagowej
- 1 pietruszka
- 1 lyzka koncentratu pomidorowego
- 1 lyzka oleju sojowego
- kasza jeczmienna ugotowana osobno(zawiera gluten)
Ugotowac zupke z podanych skladnikow, a osobno kasze. Zmiksowac warzywa poza marchewka i indykiem, ktore rozgniesc widelcem, a miesko rozdrobnic na wlokienka(jezeli maluch chce jesc niejednolita konsystencje), dodac ugotowana kasze w ilosci wedle uznania i wymieszac.


2.KURCZAK Z RYZEM I WARZYWAMI
- 2 marchewki
- 100 gram kurczaka
- 2 ziemniaki(srednie)
- natka pietruszki
- kilka straczkow fasolki szparagowej
- mala cebulka
- koncentrat pomidorowy(1 lyzeczka)
- 1-2 pieczarki(mozna nie dodawac)
- ugotowany ryz
Ugotowac warzywa, miesko (i pieczarki) z dodatkiem koncentratu pomidorowego. Zmiksowac lub rozgniesc widelcem. Polac gotowym sosem ugotowany wczesniej ryz.


3.KURCZAK W POTRAWCE
- 3 marchewki srednie
- kawalek pora
- 100 gram kurczaka
- 2 lyzki zielonego groszku
- 1 kalarepka(obrana)
- 1 pietruszka
- natka pietruszki do smaku
- 1 lyzka oleju
- ugotowany ryz
- do zageszczenia mozna uzyc kaszki pszennej(np. 8 zboz Nestle)
Ugotowac jarzyny, zmiksowac lub rozgniesc widelcem, dodac posiekana natke pietruszki i wymieszac z ryzem.


4.KRUPNIK NA CIELECINIE
- 2 marchewki
- 1 spory ziemniak
- 100 gram cieleciny
- kawalek pora i selera
- 1 pietruszka
- olej sojowy
- mala cebulka
- koperek (moze byc suszony)
- natka pietruszki posiekana
- kasza jeczmienna(ilosc wedle uznania)
- kaszka pszenna (ewentualnie do zageszczenia)
Ugotowac zupe na miesie i warzywach, zmiksowac lub rozgniesc. Mozna zasypac kasza podczas gotowania, albo ugotowac kasze osobno i dodac do gotowej zupki.
Do smaku posypac koperkiem koperkiem natka pietruszki.


5.ZUPA POMIDOROWA Z MAKARONEM
- 2 marchewki
- 100 gram indyka
- 1 pietruszka
- 1 lyzka koncentratu pomidorowego
- niewielka cebulka
- niewielka roza brokula
- 1 lyzka oleju
- natka pietruszki do smaku
- makaron w ksztalcie malutkich gwiazdek lub zacierka(do kupienia w kazdym markecie)
Ugotowac warzywa na miesie, zmiksowac lub rozgniesc, posypac natka pietruszki, dodac ugotowany drobny makaron w ilosci wedle uznania.


6.INDYK Z MAKARONEM
- 2 marchewki
- 100 gram indyka
- 2 niewielkie ziemniaki
- 1 lyzka koncentratu pomidorowego
- kawalek selera
- niewielka cebula
- maslo (1 lyzeczka)
- makaron gwiazdki lub zacierka
Ugotowac warzywa, zmiksowac, dodac makaron(ugotowany).


7.WARZYWA ZE SCHABEM
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- 100 gram schabu
- 2 lyzki zielonego groszku
- 2 ziemniaki
- 1 lyzka oleju
- makaron gwiazdki lub zacierka
Ugotowac zupke i zmiksowac lub rozgniesc widelcem. Dodac makaron i gotowe.


8.ZUPA JARZYNOWA Z MAKARONEM
- 2 marchewki
- 1 ziemniak
- 100 gram kurczaka
- 2 lyzki zielonego groszku
- makaron w ksztalcie gwiazdek lub zacierka
- olej
Postepowanie jak wyzej


9.JARZYNY Z SZYNKA I MAKARONEM
- 2 marchewki
- koncentrat pomidorowy(1lyzeczka)
- 2 lyzki kukurydzy
- 1 mala cebula
- 80 gram niepeklowanej(!) szynki drobiowej lub wieprzowej
- makaron gwiazdki lub zacierka
- olej
Ugotowac zupke, zmiksowac lub rozgniesc widelcem, dodac ugotowany makaron i pokrojona w kosteczke szynke. Wielkosc listkow szynki wedle uznania dziecka. Jesli szynka zawiera skorke nalezy ja usunac.

 
Jak która mamuśka chce, to mam baardzo dużo przepisów w wordzie zapisanych.
Nie będę wklejać, bo zapcham wątek.
Podawajcie mejle, to wyślę Wam:)
 
reklama
Do góry