reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Przepisy na nasze pysznosci :)

Jajka faszerowane tunczykiem
  • kilka jajek
  • puszka tunczyka w sosie wlasnym
  • 2-3 ogorki kiszone
  • 1 cebula
  • lyzka majonezu (najlepiej Kieleckiego)
  • troche drobno startego zoltego sera
  • pieprz i ewentualnie odrobina Vegety
  • natka pietruszki do dekoracji
Jajka gotujemy na twardo. Obieramy, przecinamy na pol i ostroznie wyciagamy zoltka. Tunczyka odsaczamy z sosu. Cebule i ogorki bardzo drobniutko siekamy. Zoltka, tunczyka, cebule, ogorki i majonez laczymy ze soba i robimy taka paste. Doprawiamy. Pasta faszerujemy jajka i posypujemy zoltym serem :-) Dekorujemy pietrucha. Pycha!

Jajka faszerowane rokpolem
  • kilka jajek
  • ser rokpol (np. Lazur)
  • pieprz
  • koperek do dekoracji
Jajka gotujemy na twardo. Obieramy, przecinamy na pol i wyciagamy zoltka. Rokpol kroimy i lekko mozemy podgrzac go w mikrofalowce (latwiej sie go miesza wtedy z zoltkami). Zoltka i ser ucieramy widelcem, zeby uzyskac jednolita konsystencje. Jezeli jest za twarde mozna dodac odrobine majonezu. Jajka faszerujemy pasta i dekorujemy koperkiem.

Jajka faszerowane anchoives i kaparami
  • kilka jajek
  • puszka anchoives
  • lyzka kaparow
  • slodka czerwona papryka do dekoracji
Jajka gotujemy na twardo. Obieramy, przecinamy na pol i wyciagamy zoltka. Zotka i anchoives ucieramy na gladka mase. Na koniec dodajemy kapary i mieszamy ostroznie. Jajka faszerujemy i posypujemy delikatnie slodka czerwona papryka.

SMACZNEGO :-):-):-)
 
reklama
sandra- a jak robisz ta szynkę zawijaną z chrzanem i jajkiem???

no i fajnie, że wkleiłaś te przepisy na jajeczka... bo moje mi się już przejadły:-p
 
Czy wasze pociechy jedza banany czy jabłka ale takie nierozgniecione . Bo mó Kubus niechce wziąść ich do reki . A jak jest z chlebem jedzą kanapki z masłem i np wedliną ? U nas tylko wchodzi w gre suchy chleb i niemam pojecia jak go zachecic do jedzenia
 
Hajduga u nas jabłka Ala je tylko w kawałku (ćwiartki), a banana też sama je, ja jej tylko obieram (rozgniecionych już nie ruszy) Kanapki je z masłem, pasztetem, serem żółtym:tak: ale za wędlina nie przepada wyrzuca ją z kanapki:baffled:
 
sandra- a jak robisz ta szynkę zawijaną z chrzanem i jajkiem???
Szynka zawijana z chrzanem z jajkiem
  • 5-6 jajek na twardo
  • ok. 3-4 lyzki duze chrzanu
  • ok. 2-3 lyzki smietany kwasnej
  • lyzeczka cukru
  • troche vegety
  • plastry szynki (jak najwieksze)
Jajka gotuje na twardo, 4 drobno siekam drobno i mieszam z chrzanem, smietana, cukrem i vegeta. Musi wyjsc takie slodko-ostry smak :-) Nakladam lyzke rozrobionego chrzanu na plaster szynki i zwijam w rulon. Ukladam na podluznym polmisku i dekoruje pozostalymi jajkami pokrojonymi na cwiartki i natka pietruszki :tak::-)

Bedytka, a to dla Ciebie :-) Jednak tymbaliki bede robic z mieskiem z golonki, a nie z szynka :-p
Tymbaliki:
  • 2 ladne golonki
  • marchewka, pietruszka, seler
  • vegeta
  • maggi
  • lisc laurowy
  • ziele angielskie
  • czosnek - 2-3 zabki
  • groszek zielony z puszki
  • jajka na twardo
  • zelatyna
Gotuje wywar (jak na rosol). Rosol przecedzam. Dodaje zelatyne (wg przepisu). Mieso obieram i kroje. Marchewke kroje w kosteczke. Groszek odsaczam. Jajka ugotowane na twardo kroje w cwartki.
I tak: do filizanek wkladam cwiartke jajka, troszke mieska, marchewki, groszku i zalewam rosolem z zelatyna :-):tak:
Do tego robie sosik tatarski z ogoreczkami i grzybkami i jest pycha dodatek do zimnej plyty albo jako oddzielne danie :tak:
 
Sandra - super przepisy:tak: Sto lat robie galaretke miesna identycznie jak Ty, ale dopiero dzis sie dowiedzialam, ze to sie tymbaliki nazywa:zawstydzona/y::-p
U mnie na 100% bedzie żurek, bo robie taki pyszny, ze wszyscy jecza z zachwytu:tak:(nie chwalac sie oczywiscie:-p). Niestety nalzey do gatunku "1083727 kalorii na jednym talerzu", wiec tylko od swieta go jemy:baffled:. Ale jak byscie chcialy, to podam przepis pozniej:tak: A co innych rzeczy, to jeszcze musze sobie gry-plan przygotowac:tak:
 
reklama
Dominique, ja tez chetnie skorzystam z Twojego przepisu na żurek :tak:
Ja na Wielkanoc robie zurek z biala kielbasa, szynka, pieczarkami i slodka smietanka :tak::-) Pycha wychodzi :-):tak:
 
Do góry