reklama
	
	
	
					
					
				
					
					
						
	
	
	
	
	sandra1982
Sierpniowa mama'06 Fan(ka)
- Dołączył(a)
 - 20 Marzec 2006
 
- Postów
 - 8 063
 
Ewus, do uslug ;-):-) I smacznego zycze! :-)
 
A macie jakies fajne przepisy na jakas salatke? Jakas taka wiosenno-wielkanocna :-)
				
			A macie jakies fajne przepisy na jakas salatke? Jakas taka wiosenno-wielkanocna :-)
A macie jakies fajne przepisy na jakas salatke? Jakas taka wiosenno-wielkanocna :-)
u nas w domu, tradycją jest sałatka warstwowa z papryki, pomidorów, jajek i sera żóltego:-)
robimy to tak:
kroimy paprykę w kostkę (nie za drobno),na to 1-2 łyżki majonezu. potem kroimy pomidory bez skórki (również w kostkę) i na to równiez 1-2 łyżki majonezu. później drobno posiekane jajka i znów 1-2 łyżki majonezu, a na koniec ser żółty- starty na małych oczkach i goyowe

 uwielbiam tę sałatkę
 (do majonezu można dodać pieprz do smaku)sandra1982
Sierpniowa mama'06 Fan(ka)
- Dołączył(a)
 - 20 Marzec 2006
 
- Postów
 - 8 063
 
O, mniamm :-) Pycha! To juz wiem jaka sobie zaserwuje salatke jutro :-):-):-) Dzieki Ewus!u nas w domu, tradycją jest sałatka warstwowa z papryki, pomidorów, jajek i sera żóltego:-)
robimy to tak:
kroimy paprykę w kostkę (nie za drobno),na to 1-2 łyżki majonezu. potem kroimy pomidory bez skórki (również w kostkę) i na to równiez 1-2 łyżki majonezu. później drobno posiekane jajka i znów 1-2 łyżki majonezu, a na koniec ser żółty- starty na małych oczkach i goyoweuwielbiam tę sałatkę
(do majonezu można dodać pieprz do smaku)

dominique.p
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
 - 27 Grudzień 2005
 
- Postów
 - 1 746
 
Żurek robie w ten sposób, ze najpierw gotuje rosol na szyjce indyczej, z ktorego warzywa biore pozniej do salatki warzywnej (sprobojcie, warzywa maja niesamowity smak, dzieki czemu salatka jest naprawde super; do rosolu w trakcie gotowania dodaje ok. pol szklanki wina bialego polwytrawnego
). Do odcedzonego rosołu dodaje podsmażona na zloto cebulke, pokrojony w kostke wedzony boczek (bez podsmazania!) i ze 3-4 zabki czosnku, chwilke gotuje, wlewam zakwas (najlepsze sa te w szklanych butelkach, ja lubie kwasny zurek, wiec cala butle wlewam
), zagotowuje, dodaje namoczone wczesniej, umyte i pokrojone drobno suszone grzybki (najlepiej borowiki
), dalej chwilke gotuje i dodaje 1 lyzke chrzanu. Sole (juz niewiele, bo rosol posolony byl wczesniej), pieprze i dodaje duuuzo majeranku.  POdaje z jajkiem na twardo pokrojonym w cwiartki oraz upieczona w miedzyczasie w piekarniku biala kielbasa



 Palce lizac, mowie Wam

:-):-):-) *Jakby zakwas byl dupny i np. zurek bylby malo kwasny albo nie daj bosze rzadki, to dopuszczam lekka profanacje w postaci dodania rozpuszczonych w niewielkiej ilosci wody 2 lyzek sproszkowanego "Barszczu bialego" Winiary. Ale to juz w ostatecznej ostatecznosci,bo jak zakwas jest oki, to wszystko inne tez
A jak chce sie, aby zurek byl jeszcze bardziej sycacy, to mozna dodac pokrojone w kostke i ugotowane w osobnym garnku ziemniaki.
				
			
). Do odcedzonego rosołu dodaje podsmażona na zloto cebulke, pokrojony w kostke wedzony boczek (bez podsmazania!) i ze 3-4 zabki czosnku, chwilke gotuje, wlewam zakwas (najlepsze sa te w szklanych butelkach, ja lubie kwasny zurek, wiec cala butle wlewam
), zagotowuje, dodaje namoczone wczesniej, umyte i pokrojone drobno suszone grzybki (najlepiej borowiki
), dalej chwilke gotuje i dodaje 1 lyzke chrzanu. Sole (juz niewiele, bo rosol posolony byl wczesniej), pieprze i dodaje duuuzo majeranku.  POdaje z jajkiem na twardo pokrojonym w cwiartki oraz upieczona w miedzyczasie w piekarniku biala kielbasa



 Palce lizac, mowie Wam

:-):-):-) *Jakby zakwas byl dupny i np. zurek bylby malo kwasny albo nie daj bosze rzadki, to dopuszczam lekka profanacje w postaci dodania rozpuszczonych w niewielkiej ilosci wody 2 lyzek sproszkowanego "Barszczu bialego" Winiary. Ale to juz w ostatecznej ostatecznosci,bo jak zakwas jest oki, to wszystko inne tez
A jak chce sie, aby zurek byl jeszcze bardziej sycacy, to mozna dodac pokrojone w kostke i ugotowane w osobnym garnku ziemniaki.
sandra1982
Sierpniowa mama'06 Fan(ka)
- Dołączył(a)
 - 20 Marzec 2006
 
- Postów
 - 8 063
 
Dominique, tez jestem po wrazeniem 

 Na pewno wyprobuje Twoj przepis w najblizszym czasie 
 A juz dzisiaj jak bede gotowac zurek dodam do niego lyzke chrzanu 
 bo nigdy nie jadlam zurku z jego dodatkiem :-)
				
			

 Na pewno wyprobuje Twoj przepis w najblizszym czasie 
 A juz dzisiaj jak bede gotowac zurek dodam do niego lyzke chrzanu 
 bo nigdy nie jadlam zurku z jego dodatkiem :-)reklama
	
					
					
				
					
					
						
	
	
	
	
	sandra1982
Sierpniowa mama'06 Fan(ka)
- Dołączył(a)
 - 20 Marzec 2006
 
- Postów
 - 8 063
 
Dominique, ja tez dalam chrzanu do mojego zurku, zrobilam podobnie do Twojego i wszyscy byli zachwyceni
:-)
 
Bedytka, u mnie do zajacow dochodza jeszcze czekoladowe jajka


				
			
:-)Bedytka, u mnie do zajacow dochodza jeszcze czekoladowe jajka



Podobne tematy
- Odpowiedzi
 - 2 tys
 
- Wyświetleń
 - 191 tys
 
			
				Podziel się:
			
			
		
	
