Jedyne ciasto, które piekę i to tylko raz w roku, bo mój Mężulo nie lubi słodkości:
składniki "oficjalne"
7 jajek
50 dag drobnego cukru
25 dag kaszy manny
40 dag posiekanych orzechów nerkowca
2 łyżki wody różanej lub 1 łyżeczka esencji różanek
2 łyżki miodu (akacjowego albo innego płynnego)
1/2 łyżeczki drobno startej skórki cytrynowej
1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki mielonego zielonego kardamonu
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
2 utłuczone goździki
1/2 esencji migdałowej
(a ponieważ np. nie znoszę skórki cytrynowej to w ogóle jej nie dodaję, za to dosypuję więcej cynamonu i kardamonu, ale zwykłego a nie jakiegoś zielonego, wody różanej w sklepach jakoś nie widziałam, więc kupuję konfiturę z płatków róży i zalewam łyżkę konfitury wodą, którą po jakimś czasie dodaję do ciasta, czasem dodaję też inne słodkie posiekane orzechy. No i w ogóle proporcje na oko stosuję)
przygotowanie
wysmarowany tłuszczem spód blachy wyłóż podwójnie złożoną folią. Wierzch folii posmaruj roztopionym masłem. Ubij żółtka z cukrem. Gdy masa będzie lekka i kremowa, dodaj do niej kaszę mannę, nerkowce, wodę różaną, miód, skórkę z cytryny, przyprawy i esencję migdałową. Ubij białka na sztywną pianę (to rzadko kiedy mi wychodzi, ale i tak nie ma to wpływu na efekt końcowy
) i dodaj do wcześniej przygotowanej mieszanki. Wlej wszystko na blachę i piecz godzinę w temp. 150 st.C. Gotowe ciasto ma równą złotobrązową barwę i jest sprężyste w dotyku.
Przepis pochodzi z Kulinarnego Atlasu Świata dodawanego do GW, ciasto nazywa się Love Cake i jest naprawdę wyśmienite!
Smacznego.
składniki "oficjalne"
7 jajek
50 dag drobnego cukru
25 dag kaszy manny
40 dag posiekanych orzechów nerkowca
2 łyżki wody różanej lub 1 łyżeczka esencji różanek
2 łyżki miodu (akacjowego albo innego płynnego)
1/2 łyżeczki drobno startej skórki cytrynowej
1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki mielonego zielonego kardamonu
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
2 utłuczone goździki
1/2 esencji migdałowej
(a ponieważ np. nie znoszę skórki cytrynowej to w ogóle jej nie dodaję, za to dosypuję więcej cynamonu i kardamonu, ale zwykłego a nie jakiegoś zielonego, wody różanej w sklepach jakoś nie widziałam, więc kupuję konfiturę z płatków róży i zalewam łyżkę konfitury wodą, którą po jakimś czasie dodaję do ciasta, czasem dodaję też inne słodkie posiekane orzechy. No i w ogóle proporcje na oko stosuję)
przygotowanie
wysmarowany tłuszczem spód blachy wyłóż podwójnie złożoną folią. Wierzch folii posmaruj roztopionym masłem. Ubij żółtka z cukrem. Gdy masa będzie lekka i kremowa, dodaj do niej kaszę mannę, nerkowce, wodę różaną, miód, skórkę z cytryny, przyprawy i esencję migdałową. Ubij białka na sztywną pianę (to rzadko kiedy mi wychodzi, ale i tak nie ma to wpływu na efekt końcowy

Przepis pochodzi z Kulinarnego Atlasu Świata dodawanego do GW, ciasto nazywa się Love Cake i jest naprawdę wyśmienite!
