reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Przepisy na pyszności

Ankami

mamy lipcowe'07
Dołączył(a)
4 Styczeń 2007
Postów
3 619
Miasto
Warszawa
Jedyne ciasto, które piekę i to tylko raz w roku, bo mój Mężulo nie lubi słodkości:

składniki "oficjalne"

7 jajek
50 dag drobnego cukru
25 dag kaszy manny
40 dag posiekanych orzechów nerkowca
2 łyżki wody różanej lub 1 łyżeczka esencji różanek
2 łyżki miodu (akacjowego albo innego płynnego)
1/2 łyżeczki drobno startej skórki cytrynowej
1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki mielonego zielonego kardamonu
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
2 utłuczone goździki
1/2 esencji migdałowej

(a ponieważ np. nie znoszę skórki cytrynowej to w ogóle jej nie dodaję, za to dosypuję więcej cynamonu i kardamonu, ale zwykłego a nie jakiegoś zielonego, wody różanej w sklepach jakoś nie widziałam, więc kupuję konfiturę z płatków róży i zalewam łyżkę konfitury wodą, którą po jakimś czasie dodaję do ciasta, czasem dodaję też inne słodkie posiekane orzechy. No i w ogóle proporcje na oko stosuję)

przygotowanie

wysmarowany tłuszczem spód blachy wyłóż podwójnie złożoną folią. Wierzch folii posmaruj roztopionym masłem. Ubij żółtka z cukrem. Gdy masa będzie lekka i kremowa, dodaj do niej kaszę mannę, nerkowce, wodę różaną, miód, skórkę z cytryny, przyprawy i esencję migdałową. Ubij białka na sztywną pianę (to rzadko kiedy mi wychodzi, ale i tak nie ma to wpływu na efekt końcowy :yes:) i dodaj do wcześniej przygotowanej mieszanki. Wlej wszystko na blachę i piecz godzinę w temp. 150 st.C. Gotowe ciasto ma równą złotobrązową barwę i jest sprężyste w dotyku.

Przepis pochodzi z Kulinarnego Atlasu Świata dodawanego do GW, ciasto nazywa się Love Cake i jest naprawdę wyśmienite! :tak: Smacznego.
 
reklama
fajny pomysł,ja lubię piec i na pewno skorzystam i podrzucę jakieś pomysły;-)
 
Mysle ze to fajny pomysl z tymi przepisami bo wszystkie mamy apetyt :-)

Ja proponuje bardzo szybki deser, po ktorym zawsze wylizujemy miske.

Potrzebne:
mikser
2 snieżki,
mleko (na sniezce dokladnie pisze ile),
mrozone maliny (1 opakowanie) i
cukierki karmelowe Daims lub czekolada z karmelkami lub cos podobnego.

Trzeba zrobic bita smietane ze sniezki (mozna 1 sniezke 1 jedna Rame smietane cremefin w butelce) mikserem. Do tego wspywac bardzo drobno pokruszone cukiereczki (mozna tez zmiksowac, ale osobno) i do tego wsypac maliny mrozone. Na koniesz wszystkoe pomieszac łyżką, nie miskować. Teraz odczekac okolo godziny i mozna wkładać do miseczek lub pucharków. Nie wygląda to jakoś cudownie ale jest pyszne bo słodkie karmelki i kwaśne maliny smakują super. Chyba że ktoś nie przepada za bitą śmietana.
 
A teraz troche bardziej profesjonalny przepis na deser TIRAMISU ( w pucharkach - na ok. 4 pucharki):

Potrzebne:
mikser
paczka biszkoptów
1/2 szklanki likieru amaretto (można troche mniej wódki i zapachu migdałowego)
1/2 szklanki schlodzonej kawy (rozpuszczalnej albo z ekspresu) w stanie plynnym, mocnej
opakowanie serka mascarpone 250gr (z Tesco lub Geanta)
2 jajka, 2 łyżki cukru
kakao do posypki

Metoda:
2 białka ubić na sztywno

2 zółtka ubić z 2 łyżkami cukru aż prawie będą białe, następnie dodawać po łyżce serek.

do zółtek z serkiem włożyć białka i delikatnie pomieszać i mamy krem

Teraz układamy warstwy w pucharku:
-na dno biszkopty - zalać kawa i amaretto aż będą kompletnie mokre
(one mokną momentalnie)
-teraz krem
-na to znowu biszkopty zalane plynem z kawy i amaretto
-krem
posypać kakao gorzkim delikatnie

Odstawić na pare godzin albo na noc i jest super!!!

Polecam! Jest o wiele lepsze niż te co sprzedaja w knajpach bo tu jest mascarpone a oni żałują :-)
 
Żeby nie było, że samymi ciastami i słodkościami żyją ciążówki, pomysł na coś owocowego :-)
A mianowicie koktajle owocowe, zwłaszcza dla tych z Was, które mają jakieś blendery, bo łatwiej zrobić (choć kiedyś nawet widelcem dzielnie gniotłam owoce do mlecznych koktajli) ;-)

kiwi
banan
i świeżo wyciśnięty sok z grapefruita lub pomarańczy (co kto woli)

wymiksować wszystko porządnie i voila! Pycha - pod warunkiem, że ktoś nie ma uczulenia na kiwi (ja np. mam i cierpię po takiej uczcie)
 
Shirley, dzięki za ten przepis na tiramisu. Przygotowanie wydaje się w miarę proste w porównaniu do tego, co kiedyś znalazłam :)
 
Ja znam prosty przepis na domowe ptasie mleczko :-)
Robimy galaretkę o dowolnym smaku, z 2/3 objętości wody podanej na opakowaniu. Równoczesnie miksujemy 1/3 puszki skondensowanego mleka ze smietaną cremefine. W chwili gdy galaretka zaczyna tężec, miksujemy ją z masą mlekowo-smietanową. Gdy ostygnie, wsadzamy mieszankę do lodówki aby stężała.
 
Piernik lub murzynek, z wiórkami lub bez :-)

2 szkl. mąki pszennej
1 szkl. cukru
1 szkl. oleju
1 szkl. mleka
1 jajko
3 łyżki czubate dżemu
3 łyżki kakao
łyżeczka cynamonu, przyprawy do piernika, proszku do pieczenia, sody
szczypta soli
wiórki kokosowe 250 g (na końcu)

Wszystko razem wymieszać i dodać na końcu wiórki kokosowe. Wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piec ok. 45-55 minut aż ciasto będzie dobre (używam długiej wąskiej blachy)

Jeśli nie doda się cynamonu i przyprawy do piernika (przyprawa korzenna) "powstaje" murzynek. Dodanie wiórek kokosowych to taki mój dodatek, w oryginalnym przepisie tego nie ma :-) Ciasto zawsze wychodzi, nie jest suche tylko wilgotne :) i ogólnie PYSZNE :-)
 
Przepis na mega prostą sałatkę ze szparagami dla Mariki :-)

- warzywa mrożone Hortexu np. z bazylią i tymiankiem, najlepiej usmażone na oliwie z oliwek; odsączyć
- ugotowane, odsączone i pokrojone na małe kawałki szparagi
- małe pomidorki koktailowe
- suszone pomidory (koniecznie, one nadają smak)
- na koniec kiełki słonecznika

Wszystko wymieszać. Proste i pyszne.
 
reklama
I jeszcze... podpowiedzi jak zrobić najpyszniejszy koktail owocowy dla kobiet w ciąży ;)

- mrożone maliny lub truskawki + banany
- łyżka mascarpone albo cremefine do ubijania
- łyżka śmietany
- maślanka z owoców leśnych
- i / lub kefir owocowy, np. truskawkowy
- trochę soku, np. nektar bananowy lub pomarańczowy

Wszystko zmiksowac i wsadzić do lodówki.
 

Podobne tematy

Do góry