reklama
Forum BabyBoom.pl

Dzień dobry

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Kochani, umiera młoda mama. To koleżanka jednej z naszych moderatorek @89katia. Być może uda sie ocalić jej życie, ale (jak zawsze) potrzba na to pieniędzy. I to nie za miesiąc, nie za dwa, tylko teraz. Dorzuć się do zbiórki. Każda wpłata, nawet ta symboliczna daje jej większą nadzieję, że wróci do swoich maluszków. Dziękuję. aniaslu Poznaj Anię i jej dzieci. I podejmij decyzję.

reklama

Przepisy na pyszności

Ankami

mamy lipcowe'07
Dołączył(a)
4 Styczeń 2007
Postów
3 619
Miasto
Warszawa
Rozwiązania
0
Jedyne ciasto, które piekę i to tylko raz w roku, bo mój Mężulo nie lubi słodkości:

składniki "oficjalne"

7 jajek
50 dag drobnego cukru
25 dag kaszy manny
40 dag posiekanych orzechów nerkowca
2 łyżki wody różanej lub 1 łyżeczka esencji różanek
2 łyżki miodu (akacjowego albo innego płynnego)
1/2 łyżeczki drobno startej skórki cytrynowej
1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki mielonego zielonego kardamonu
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
2 utłuczone goździki
1/2 esencji migdałowej

(a ponieważ np. nie znoszę skórki cytrynowej to w ogóle jej nie dodaję, za to dosypuję więcej cynamonu i kardamonu, ale zwykłego a nie jakiegoś zielonego, wody różanej w sklepach jakoś nie widziałam, więc kupuję konfiturę z płatków róży i zalewam łyżkę konfitury wodą, którą po jakimś czasie dodaję do ciasta, czasem dodaję też inne słodkie posiekane orzechy. No i w ogóle proporcje na oko stosuję)

przygotowanie

wysmarowany tłuszczem spód blachy wyłóż podwójnie złożoną folią. Wierzch folii posmaruj roztopionym masłem. Ubij żółtka z cukrem. Gdy masa będzie lekka i kremowa, dodaj do niej kaszę mannę, nerkowce, wodę różaną, miód, skórkę z cytryny, przyprawy i esencję migdałową. Ubij białka na sztywną pianę (to rzadko kiedy mi wychodzi, ale i tak nie ma to wpływu na efekt końcowy :yes:) i dodaj do wcześniej przygotowanej mieszanki. Wlej wszystko na blachę i piecz godzinę w temp. 150 st.C. Gotowe ciasto ma równą złotobrązową barwę i jest sprężyste w dotyku.

Przepis pochodzi z Kulinarnego Atlasu Świata dodawanego do GW, ciasto nazywa się Love Cake i jest naprawdę wyśmienite! :tak: Smacznego.
 
reklama

marika

Fanka BB :)
Dołączył(a)
9 Listopad 2006
Postów
4 006
Rozwiązania
0
fajny pomysł,ja lubię piec i na pewno skorzystam i podrzucę jakieś pomysły;-)
 

shirley

77
Dołączył(a)
30 Listopad 2006
Postów
44
Miasto
Szczecin
Rozwiązania
0
Mysle ze to fajny pomysl z tymi przepisami bo wszystkie mamy apetyt :-)

Ja proponuje bardzo szybki deser, po ktorym zawsze wylizujemy miske.

Potrzebne:
mikser
2 snieżki,
mleko (na sniezce dokladnie pisze ile),
mrozone maliny (1 opakowanie) i
cukierki karmelowe Daims lub czekolada z karmelkami lub cos podobnego.

Trzeba zrobic bita smietane ze sniezki (mozna 1 sniezke 1 jedna Rame smietane cremefin w butelce) mikserem. Do tego wspywac bardzo drobno pokruszone cukiereczki (mozna tez zmiksowac, ale osobno) i do tego wsypac maliny mrozone. Na koniesz wszystkoe pomieszac łyżką, nie miskować. Teraz odczekac okolo godziny i mozna wkładać do miseczek lub pucharków. Nie wygląda to jakoś cudownie ale jest pyszne bo słodkie karmelki i kwaśne maliny smakują super. Chyba że ktoś nie przepada za bitą śmietana.
 

shirley

77
Dołączył(a)
30 Listopad 2006
Postów
44
Miasto
Szczecin
Rozwiązania
0
A teraz troche bardziej profesjonalny przepis na deser TIRAMISU ( w pucharkach - na ok. 4 pucharki):

Potrzebne:
mikser
paczka biszkoptów
1/2 szklanki likieru amaretto (można troche mniej wódki i zapachu migdałowego)
1/2 szklanki schlodzonej kawy (rozpuszczalnej albo z ekspresu) w stanie plynnym, mocnej
opakowanie serka mascarpone 250gr (z Tesco lub Geanta)
2 jajka, 2 łyżki cukru
kakao do posypki

Metoda:
2 białka ubić na sztywno

2 zółtka ubić z 2 łyżkami cukru aż prawie będą białe, następnie dodawać po łyżce serek.

do zółtek z serkiem włożyć białka i delikatnie pomieszać i mamy krem

Teraz układamy warstwy w pucharku:
-na dno biszkopty - zalać kawa i amaretto aż będą kompletnie mokre
(one mokną momentalnie)
-teraz krem
-na to znowu biszkopty zalane plynem z kawy i amaretto
-krem
posypać kakao gorzkim delikatnie

Odstawić na pare godzin albo na noc i jest super!!!

Polecam! Jest o wiele lepsze niż te co sprzedaja w knajpach bo tu jest mascarpone a oni żałują :-)
 

Ankami

mamy lipcowe'07
Dołączył(a)
4 Styczeń 2007
Postów
3 619
Miasto
Warszawa
Rozwiązania
0
Żeby nie było, że samymi ciastami i słodkościami żyją ciążówki, pomysł na coś owocowego :-)
A mianowicie koktajle owocowe, zwłaszcza dla tych z Was, które mają jakieś blendery, bo łatwiej zrobić (choć kiedyś nawet widelcem dzielnie gniotłam owoce do mlecznych koktajli) ;-)

kiwi
banan
i świeżo wyciśnięty sok z grapefruita lub pomarańczy (co kto woli)

wymiksować wszystko porządnie i voila! Pycha - pod warunkiem, że ktoś nie ma uczulenia na kiwi (ja np. mam i cierpię po takiej uczcie)
 

Ankami

mamy lipcowe'07
Dołączył(a)
4 Styczeń 2007
Postów
3 619
Miasto
Warszawa
Rozwiązania
0
Shirley, dzięki za ten przepis na tiramisu. Przygotowanie wydaje się w miarę proste w porównaniu do tego, co kiedyś znalazłam :)
 

bazylia

super mum ;)
Dołączył(a)
26 Listopad 2006
Postów
2 257
Miasto
Wwa
Rozwiązania
0
Ja znam prosty przepis na domowe ptasie mleczko :-)
Robimy galaretkę o dowolnym smaku, z 2/3 objętości wody podanej na opakowaniu. Równoczesnie miksujemy 1/3 puszki skondensowanego mleka ze smietaną cremefine. W chwili gdy galaretka zaczyna tężec, miksujemy ją z masą mlekowo-smietanową. Gdy ostygnie, wsadzamy mieszankę do lodówki aby stężała.
 

Alkmena

mama 2007 i 2015
Dołączył(a)
18 Marzec 2006
Postów
1 825
Miasto
30km od Warszawy
Rozwiązania
0
Piernik lub murzynek, z wiórkami lub bez :-)

2 szkl. mąki pszennej
1 szkl. cukru
1 szkl. oleju
1 szkl. mleka
1 jajko
3 łyżki czubate dżemu
3 łyżki kakao
łyżeczka cynamonu, przyprawy do piernika, proszku do pieczenia, sody
szczypta soli
wiórki kokosowe 250 g (na końcu)

Wszystko razem wymieszać i dodać na końcu wiórki kokosowe. Wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piec ok. 45-55 minut aż ciasto będzie dobre (używam długiej wąskiej blachy)

Jeśli nie doda się cynamonu i przyprawy do piernika (przyprawa korzenna) "powstaje" murzynek. Dodanie wiórek kokosowych to taki mój dodatek, w oryginalnym przepisie tego nie ma :-) Ciasto zawsze wychodzi, nie jest suche tylko wilgotne :) i ogólnie PYSZNE :-)
 

bazylia

super mum ;)
Dołączył(a)
26 Listopad 2006
Postów
2 257
Miasto
Wwa
Rozwiązania
0
Przepis na mega prostą sałatkę ze szparagami dla Mariki :-)

- warzywa mrożone Hortexu np. z bazylią i tymiankiem, najlepiej usmażone na oliwie z oliwek; odsączyć
- ugotowane, odsączone i pokrojone na małe kawałki szparagi
- małe pomidorki koktailowe
- suszone pomidory (koniecznie, one nadają smak)
- na koniec kiełki słonecznika

Wszystko wymieszać. Proste i pyszne.
 
reklama

bazylia

super mum ;)
Dołączył(a)
26 Listopad 2006
Postów
2 257
Miasto
Wwa
Rozwiązania
0
I jeszcze... podpowiedzi jak zrobić najpyszniejszy koktail owocowy dla kobiet w ciąży ;)

- mrożone maliny lub truskawki + banany
- łyżka mascarpone albo cremefine do ubijania
- łyżka śmietany
- maślanka z owoców leśnych
- i / lub kefir owocowy, np. truskawkowy
- trochę soku, np. nektar bananowy lub pomarańczowy

Wszystko zmiksowac i wsadzić do lodówki.
 

Polecamy

null

Nowe wątki

reklama

Nowe pytania

Do góry