reklama

Przepisy na różne pyszności

Temat na forum 'Dzieci urodzone w październiku 2012' rozpoczęty przez Zapominajka, 9 Marzec 2012.

  1. Zapominajka

    Zapominajka dwa kawałki nieba mam

    Jak w temacie. Macie jakieś ciekawe przepisy, którymi chciałybyście się podzielić? Wklejajcie:tak:
     
  2. patrycja 22

    patrycja 22 Wdrożona(y)

    No to teraz czekamy na jakieś pyszności :tak:
     
  3. reklama
  4. Sandy40

    Sandy40 Fanka BB :)

    Sernik z piernikami

    Column 1
    [TR="class: cms_table_pasek"]
    [TH]Składniki: [/TH]
    [TD="colspan: 2"]
    [*]1 kg sera
    [*]2/3 kostki margaryny
    [*]30 dag cukru pudru
    [*]8 jajek
    [*]2 cukry waniliowe
    [*]1 budyń śmietankowy bez cukru
    [*]1 opakowanie ciastek pierników w czekoladzie bez nadzienia (około 50 dag)
    [/LIST]
    Wykonanie[/TD]
    [/TR]
    [TR]
    [TH][/TH]
    [TD="colspan: 2"] Żółtka oddzielamy od białek. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodajemy po 1 żółtku. Do utartej masy dodajemy ser (dwukrotnie zmielony), ubitą pianę z białek. Na koniec dodajemy budyń śmietankowy w proszku i lekko mieszamy.[/TD]
    [/TR]
    [TR]
    [TH][/TH]
    [TD="colspan: 2"] Połowę sera wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na ser układamy ciastka pierniki i przykrywamy je resztą sera.
    Ciasto pieczemy około 1 godziny i 10 minut w temperaturze 180 stopni C. [/TD]
    [/TR]
     
  5. anja83

    anja83 Fanka BB :)

    to ja może zacznę od pytania - macie może jakieś fajne sposoby na śledzie? chciałam na weekend zrobić i szukam czegoś nowego do spróbowania
     
  6. Silene

    Silene Fanka BB :)

    ciasto z jabłkami i rodzynkami mmmm pycha


    Składniki:4 jajka1 szklanka cukru2 szklanki mąki3/4 szklanki oleju5 jabłek1 łyżeczka cynamonu1 łyżeczka sody1 łyżeczka proszku do pieczeniabakaliecukier puder do posypania


    Wykonanie:Jajka ubić z cukrem, dodać olej, mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cynamon.
    Wymieszać dokładnie wszystkie składniki. Jabłka obrać i pokroić w
    kostkę, dodać do ciasta i wymieszać delikatnie łyżką, żeby się nie
    rozgniotły. Można dodać bakalie, np. orzechy, rodzynki, itp. Piec ok.
    50-60 minut w 180°C. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Piec można w dowolnej blaszce, w okrągłej tortownicy ciasto wyjdzie wysokie.
    jabłecznik.jpg
     
  7. Sandy40

    Sandy40 Fanka BB :)

    Rogaliki krucho-drożdżowe

    Składniki :

    ciasto
    3 szklanki mąki
    2 żółtka

    1 niepełna szklanka kwaśnej, tłustej śmietany
    2 łyżki cukru
    1 op. cukru waniliowego

    125 g margaryny

    70-80 g smalcu
    50 g drożdży

    nadzienie :--dowolne - u mnie marmolada wieloowocowa o smaku różanym
    -do posmarowania :mleko skondensowane lub jajko roztrzepane z odrobiną mleka
    Do szklanki wbić 2 żółtka i uzupełnić szklankę do pełna śmietaną. Wlać do miseczki i wymieszać. Dodać 2 łyżki cukru i drożdże. Wymieszać i zostawić, aż drożdże całkowicie się rozpuszczą. Do miski przesiać mąkę, dodać cukier waniliowy, margarynę i smalec. Posiekać razem do konsystencji kaszki. Dodać śmietanę z drożdżami, zamieszać wszystko łyżką, a następnie zlepić, lekko zagniatając dłonią. Ciasto podzielić na 4 części, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 2 godziny. Po schłodzeniu wyjmować kolejno po jednej kulce ciasta na blat i wałkować, aby powstało koło o średnicy ok. 30 cm. Koło podzielić na 8 (większe rogaliki) lub 16 części (malutkie rogaliki). Na szerokim końcu trójkąta układać nadzienie i zwijać rogaliki. Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować mlekiem skondensowanym lub jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C, z włączonym termoobiegiem i piec przez ok. 20-25 minut. Upieczone rogaliki ostudzić na kratce.
    Uwaga

    szklanka=250 ml
     
  8. Sandy40

    Sandy40 Fanka BB :)

    Śledzie :w sosie z warzywami.
    Skład
    Solone śledzie- matyjasy-[wymoczone]
    Po równo : papryki konserwowej
    ,ogórków konserwowych
    ,ogórków kiszonych
    ,cebuli[uprzednio blanszowanej]
    mały łagodny keczup
    ,mały przecier pomidorowy
    1/2 szkl. oliwy
    Zagotowujemy keczup z przecierem ,oliwą ,wrzucamy do tego cebulę pokrojoną w krążki .Zagotowujemy-uprzednio doprawiając do smaku.

    W naczyniu układamy warstwami -śledź ,
    ogórek kons,
    papryka,
    ogórek kisz.
    Wszystko zalewamy zimnym sosem
     
  9. -Lorelain-

    -Lorelain- Fanka BB :)

    to ja poprosze o jakies fajne przepisy na ciasta z kremem :)
     
  10. reklama
  11. malami25

    malami25 Fanka BB :)

    To ja wrzucę przepis ma serniczek mojej teściowej:-D mimo pochodzenia jest naprawdę przepyszny

    SERNIK ROSSA
    Ciasto:
    3/4 kostki margaryny, 2 żółtka, 2 łyżki cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 szklanki mąki

    Masa:
    1kg twarogu sernikowego, 4 żółtka, 2 jaka, 1 szklanka cukru, 1 cukier waniliowy, 1 budyń śmietankowy, 1/2 litra mleka, 1/2 szklanki oleju.

    Ciasto zagnieść na kruche, powyklejać blachę. Masę zmiksować, dodać na ciasto. Piec 50 minut w 190 stopniach, Ubić pianę z pozostałych białek i 3/4 szklanki cukru. Cukier wsypać od razu i ubijać około 20 minut (tak jak na bezy). Pianę wyłożyć na ciasto i piec jeszcze 15-20 minut. Odstawić do wystygnięcia. Nalepiej smakuje na drugi dzień.
     
    Ostatnia edycja: 9 Marzec 2012
  12. Sandy40

    Sandy40 Fanka BB :)

    Rolada biszkoptowa z bitą śmietaną lub innym kremem

    Ciasto:
    12 KOPIASTYCH ŁYŻECZEK mąki pszennej
    2 ŁYŻECZKI Kopiaste mąki ziemniaczanej

    6 Jajek
    niepełna szkl. cukru

    2 łyżeczki proszku do pieczenia.

    Białka ubijamy ,dodajemy po trochu cukier ,ubijamy dalej ,dodajemy po żółtku i dalej ubijamy.
    Kończymy ubijanie po ostatnim żółtku ,dodajemy mąki ,proszek i delikatnie mieszamy.
    Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni

    Ciasto wylewamy na pergamin -na największą blachę z pieca.[u mnie to ta z dołkiem do pieczenia mięsa]
    Pieczemy 25-30 minut -widać jak biszkopt odstaje od pergaminu.

    Na blacie kuchennym rozkładamy lnianą ,lub kuchenną ściereczkę [taka do wycierania garnków ,naczyń na sucho]. Przewracamy blachę ,zdejmujemy jednym ruchem pergamin ,a gorące ciasto zwijamy w niezbyt mocny rulon ,pozostawiamy do ostygnięcia.


    Nadzienie-

    bita śmietana ,
    ptasie mleczko z galaretki i serków danio ,
    krem ajerkoniakowy[masło ucierane z adwokatem]
    masa krówkowa ,czekoladowa z puszki ,
    oraz masa makowa z puszki .

    Z wierzchu oprószyć pudrem , lub polać polewą
     

Poleć forum