reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

Przepisy na różne pyszności

reklama
Sernik z piernikami

Składniki:
  • 1 kg sera
  • 2/3 kostki margaryny
  • 30 dag cukru pudru
  • 8 jajek
  • 2 cukry waniliowe
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru
  • 1 opakowanie ciastek pierników w czekoladzie bez nadzienia (około 50 dag)

Wykonanie
Żółtka oddzielamy od białek. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodajemy po 1 żółtku. Do utartej masy dodajemy ser (dwukrotnie zmielony), ubitą pianę z białek. Na koniec dodajemy budyń śmietankowy w proszku i lekko mieszamy.
Połowę sera wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na ser układamy ciastka pierniki i przykrywamy je resztą sera.
Ciasto pieczemy około 1 godziny i 10 minut w temperaturze 180 stopni C.
 
to ja może zacznę od pytania - macie może jakieś fajne sposoby na śledzie? chciałam na weekend zrobić i szukam czegoś nowego do spróbowania
 
ciasto z jabłkami i rodzynkami mmmm pycha


Składniki:4 jajka1 szklanka cukru2 szklanki mąki3/4 szklanki oleju5 jabłek1 łyżeczka cynamonu1 łyżeczka sody1 łyżeczka proszku do pieczeniabakaliecukier puder do posypania


Wykonanie:Jajka ubić z cukrem, dodać olej, mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cynamon.
Wymieszać dokładnie wszystkie składniki. Jabłka obrać i pokroić w
kostkę, dodać do ciasta i wymieszać delikatnie łyżką, żeby się nie
rozgniotły. Można dodać bakalie, np. orzechy, rodzynki, itp. Piec ok.
50-60 minut w 180°C. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Piec można w dowolnej blaszce, w okrągłej tortownicy ciasto wyjdzie wysokie.
jabłecznik.jpg
 
Rogaliki krucho-drożdżowe

Składniki :

ciasto
3 szklanki mąki
2 żółtka

1 niepełna szklanka kwaśnej, tłustej śmietany
2 łyżki cukru
1 op. cukru waniliowego

125 g margaryny

70-80 g smalcu
50 g drożdży

nadzienie :--dowolne - u mnie marmolada wieloowocowa o smaku różanym
-do posmarowania :mleko skondensowane lub jajko roztrzepane z odrobiną mleka
Do szklanki wbić 2 żółtka i uzupełnić szklankę do pełna śmietaną. Wlać do miseczki i wymieszać. Dodać 2 łyżki cukru i drożdże. Wymieszać i zostawić, aż drożdże całkowicie się rozpuszczą. Do miski przesiać mąkę, dodać cukier waniliowy, margarynę i smalec. Posiekać razem do konsystencji kaszki. Dodać śmietanę z drożdżami, zamieszać wszystko łyżką, a następnie zlepić, lekko zagniatając dłonią. Ciasto podzielić na 4 części, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 2 godziny. Po schłodzeniu wyjmować kolejno po jednej kulce ciasta na blat i wałkować, aby powstało koło o średnicy ok. 30 cm. Koło podzielić na 8 (większe rogaliki) lub 16 części (malutkie rogaliki). Na szerokim końcu trójkąta układać nadzienie i zwijać rogaliki. Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować mlekiem skondensowanym lub jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C, z włączonym termoobiegiem i piec przez ok. 20-25 minut. Upieczone rogaliki ostudzić na kratce.
Uwaga

szklanka=250 ml
 
Śledzie :w sosie z warzywami.
Skład
Solone śledzie- matyjasy-[wymoczone]
Po równo : papryki konserwowej
,ogórków konserwowych
,ogórków kiszonych
,cebuli[uprzednio blanszowanej]
mały łagodny keczup
,mały przecier pomidorowy
1/2 szkl. oliwy
Zagotowujemy keczup z przecierem ,oliwą ,wrzucamy do tego cebulę pokrojoną w krążki .Zagotowujemy-uprzednio doprawiając do smaku.

W naczyniu układamy warstwami -śledź ,
ogórek kons,
papryka,
ogórek kisz.
Wszystko zalewamy zimnym sosem
 
To ja wrzucę przepis ma serniczek mojej teściowej:-D mimo pochodzenia jest naprawdę przepyszny

SERNIK ROSSA
Ciasto:
3/4 kostki margaryny, 2 żółtka, 2 łyżki cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 szklanki mąki

Masa:
1kg twarogu sernikowego, 4 żółtka, 2 jaka, 1 szklanka cukru, 1 cukier waniliowy, 1 budyń śmietankowy, 1/2 litra mleka, 1/2 szklanki oleju.

Ciasto zagnieść na kruche, powyklejać blachę. Masę zmiksować, dodać na ciasto. Piec 50 minut w 190 stopniach, Ubić pianę z pozostałych białek i 3/4 szklanki cukru. Cukier wsypać od razu i ubijać około 20 minut (tak jak na bezy). Pianę wyłożyć na ciasto i piec jeszcze 15-20 minut. Odstawić do wystygnięcia. Nalepiej smakuje na drugi dzień.
 
Ostatnia edycja:
reklama
Rolada biszkoptowa z bitą śmietaną lub innym kremem

Ciasto:
12 KOPIASTYCH ŁYŻECZEK mąki pszennej
2 ŁYŻECZKI Kopiaste mąki ziemniaczanej

6 Jajek
niepełna szkl. cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Białka ubijamy ,dodajemy po trochu cukier ,ubijamy dalej ,dodajemy po żółtku i dalej ubijamy.
Kończymy ubijanie po ostatnim żółtku ,dodajemy mąki ,proszek i delikatnie mieszamy.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni

Ciasto wylewamy na pergamin -na największą blachę z pieca.[u mnie to ta z dołkiem do pieczenia mięsa]
Pieczemy 25-30 minut -widać jak biszkopt odstaje od pergaminu.

Na blacie kuchennym rozkładamy lnianą ,lub kuchenną ściereczkę [taka do wycierania garnków ,naczyń na sucho]. Przewracamy blachę ,zdejmujemy jednym ruchem pergamin ,a gorące ciasto zwijamy w niezbyt mocny rulon ,pozostawiamy do ostygnięcia.


Nadzienie-

bita śmietana ,
ptasie mleczko z galaretki i serków danio ,
krem ajerkoniakowy[masło ucierane z adwokatem]
masa krówkowa ,czekoladowa z puszki ,
oraz masa makowa z puszki .

Z wierzchu oprószyć pudrem , lub polać polewą
 
Do góry