Kruche ciasto z truskawkami i budyniową pianką

Składniki na kruche ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej (może być również mąka krupczatka)
- 250 g masła lub margaryny, zimnego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru pudru
- 5 żółtek
Maslo pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami. Jeśli ciasto będzie zbyt "sypkie" dodać 1-2łyżki wody. Podzielić na dwie części: 60 i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą i zamrozić (polecam zamrozić dzień wcześniej, ja mroziłam 3-4godz przed pieczeniem i wciąż było za miękkie).
Blachę wysmarować tłuszczem i obsypać mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce (na dużych oczkach) wcześniej zamrożoną
większą część ciasta. Lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Piec około 20min na złoty kolor . Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Składniki na budyniową piankę:
- 5 białek
- 1 szklanka drobnego cukru do wypieków (ja dałam zwykły cukier)
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru
- 1/2 szklanki oleju
Ponadto:
- 500 g truskawek przekrojonych na połówki
- cukier puder do oprószenia
Gdy podpieczony spód wystygnie, zacząć ubijać białka. Po ubiciu na sztywno powoli, łyzka po łyżce wsypywać cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać budyń, cały czas ubijając, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia.
Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłozyć ubitą pianę. Wyrównać i układać gęsto truskawki- lekko wpychając je w pianę. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta.
Piec 30-40minut (u mnie wystarczyło 35min), wyjąć, przestudzić i oprószyć cukrem pudrem. GOTOWE :-)