Quiche z kurczakiem na francuskim cieście
1 opakowanie ciasta francuskiego świeżego lub mrożonego
1 podwójna pierś z kurczaka (mała)
2 papryki (kolorowe)
1 niewielka cebula
około 250 g szpinaku (najlepiej świeżego)
2 jajka
1 szklanka śmietanki łaciatej 18%
tarty ser (najlepszy emmentaler lub cheddar, ale nawet gouda się nada)
sól, pieprz, czosnek, przyprawa do kurczaka (co kto lubi), gałka muszkatołowa, olej, masło
Chłodne ciasto francuskie (rozmrożone) rozwałkować na grubość około 2-3 mm i szerokość nieco większą niż blacha do tarty. Blaszkę wysmarować masłem i wyłożyć ciastem, dociskając je mocno do brzegów. Nadmiar ciasta odkroić. Nakłuć widelcem i włożyć do lodówki na 15 minut.
Kurczaka pokroić na drobną kostkę, usmażyć na patelni na łyżce oleju, doprawić do smaku ulubioną mieszanką przypraw.
Cebulę pokroić w kosteczkę, zeszklić w rondelku na łyżce masła, dodać ząbek czosnku i przesmażyć jeszcze minutę. Trzeba uważać, żeby czosnek się nie spalił, bo robi się gorzki. Dorzucić liście szpinaku, wymieszać i dusić 5-6 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Paprykę pokroić w kostkę. Surową wymieszać z przestudzonym kurczakiem i szpinakiem.
Jajka rozkłócić ze śmietaną. Doprawić solą i pieprzem.
Blaszkę z ciastem wstawić na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C Po tym czasie ciasto podrośnie nieco. Wyjąć z piekarnika i poczekać, aż trochę opadnie. Wlać na ciasto masę śmietanowo-jajeczną, po wierzchu rozprowadzić równo mięso z warzywami. Wszystko posypać startym serem (niezbyt dużo - dwie garście wystarczą).
Piec około 30-35 minut bez termoobiegu (tylko pieczenie od góry i od dołu) na dolnym poziomie w temperaturze około 210-220 st. C. Pilnować, żeby wierzch się nie spalił. Ciasto bardzo wysoko rośnie, wręcz się wybrzusza. Po upieczeniu potrzymać kilka minut w piekarniku. Następnie otworzyć drzwiczki i jeśli samo nie opadło to nakłuć delikatnie wykałaczką - powietrze zgromadzone pod ciastem powinno ulecieć, a tarta zrobi się płaska i chrupiąca.
Pokroić na kawałki jak pizzę i podawać z sałatą wymieszaną z oliwą i sokiem z cytryny lub inną ulubioną zieleniną.
Smacznego!