reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

Przepisy na różne pyszności

a ja dziś robię jajecznicę z pomidorami....mam na nią wielką ochotę, tylko nie wiem, czy się utrzyma

Paja
- ja tez tak robię makaron ze szpinakiem, pychota i u mnie wszyscy lubią

a ja się podzielę przepisem do wykorzystania na najbliższe święta

Mazurek orzechowy – piankowy

W makutrze ucieramy na puch 3 surowe żółtka z 25 dag cukru pudru, dodając w czasie ucierania, małymi porcjami 12 dag masła.
Do masy, która powinna mieć kolor słomkowy, dodajemy 12 dag mąki pszennej i 25 dag zmielonych orzechów włoskich, i łącząc składniki, wyrabiamy jednolite ciasto.
Blachę do ciast mazurkowych, płaską prostokątną wykładamy opłatkiem lub łanie przyciętą jedną taflą wafla i równomiernie wykładamy ciasto, wygładzając powierzchnię nożem.
3 białka ubijamy na sztywna pianę, dodając w czasie ubijania 8 dag cukru pudru. Piana pokrywamy równomiernie ciasto i kładziemy na jej powierzchni, brzegiem, w niezbyt wielkich odstępach duże połówki orzechów włoskich.
Mazurek pieczemy w średnio gorącym piekarniku i pieczemy na delikatny złoty kolor, uważając, by się nie spiekł. Najlepiej upiec na 2 dni przed świętami, by dobrze skruszał.

na Wielkanoc zawsze jest ten mazurek obok innych mazurków, bo w moim domu jest zwykle 1-2 baby i z 4-5 mazurków
 
reklama
no to jeszcze moje sprawdzane wielokrotnie przepisy

BAGIETKI CiABATTY

Składniki:

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 250 ml letniej wody
  • 2 łyżeczki masła
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży
  • 2 łyżeczki soli

Przygotowanie:
Mleko z masłem zagotować, dodać cukier, rozpuścić. Przelać do dużej miski, dodać wodę i lekko przestudzić (odstawić na ok. 5-10 minut). Dodać drożdże i sól, a następnie wszystko razem wymieszać. Mieszając, stopniowo dodawać mąkę po 1 szklance. Jeśli ciasto będzie za rzadkie, wsypać jeszcze dodatkowe 1/2 szklanki lub szklankę mąki. Wyrobić ciasto, aż będzie gładkie, miękkie, ale nada lepkie. Przykryć ciasto ściereczką i odstawić do czasu, aż podwoi swoją objętość. Z gotowego uformować delikatnie bagietki, podsypując ciasto mąką, aby nie przywierało nam do rąk. Ułożyć je na natłuszczonej blaszce, odstawić na 30 min., aby podrosły. Piec w 250 st. przez 10 min., a kolejne 10-15 min. w temp. 200 st. Na dno blaszki wysyp kostki lodu, to sprawi, że bagietki będą chrupiące.

[h=1]Tarta ze szpinakiem[/h][h=2]ciasto:[/h]
  • 250 g mąki
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 100 g masła
  • ½ łyżeczki soli
[h=2]farsz:[/h]
  • 450 g mrożonego szpinaku
  • 1 opakowanie sera ricotta (250 g)
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2 jaja
  • 1 łyżka masła
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
Na stolnicę wysypać mąkę, dodać zimne masło z lodówki i posiekać nożem. Gdy zawartość stolnicy zacznie przypominać kruszonkę, zrobić kopczyk, w kopczyku dołek, do dołka dać żółtka, sporą łyżkę śmietany i sól. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać i szybko zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na mniej więcej 1 godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim spód i boki formy na tartę (średnica 26 cm; można użyć też tortownicy). Całość nakłuć widelcem. Na cieście umieścić papier do pieczenia, obciążyć dwiema sporymi garściami fasoli (po to, by ciasto nie „wstało”). Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Po piętnastu minutach usunąć papier z fasolą i piec jeszcze przez 15 minut na złoty kolor.
Na patelnię dać masło, rozpuścić, wrzucić drobno posiekany czosnek. Gdy zacznie się lekko rumienić, dodać rozmrożony szpinak i podsmażyć go na wolnym ogniu, by odparował (co trwa kilka minut). Jajka roztrzepać i połączyć z serem. Patelnię zestawić z ognia i gdy szpinak lekko przestygnie, dodać ser z jajkami, doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem i gałką muszkatołową. Na upieczone ciasto wyłożyć szpinakowy farsz, wyrównać. Wstawić ponownie do piekarnika (180 st. C) na ok. 25 minut.

Kasza jaglana zapiekana z gruszkami i jabłkami

Składniki:

1 szklanka kaszy jaglanej
400 g śmietanki lub mleczka kokosowego
½ laski wanilii
2 łyżki stopionego masła
2 pokrojone w kostkę jabłka
2 pokrojone w kostkę gruszki
½ szklanki włoskich orzechów
200 g suszonych owoców
1 czubata łyżeczka cynamonu
miód, syrop klonowy lub syrop z agawy

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną gotujemy z 2 szklankami wody i szczypta soli. Po zagotowaniu wody zmniejszamy gaz do minimum i przykrywamy pokrywką. Kaszy nie mieszamy podczas gotowania. Jaglanka jest gotowa, kiedy cała woda wsiąknie w kaszę i ziarenka stanę się miękkie. Do ugotowanej kaszy dodajemy śmietankę, ziarenka z laski wanilii i stopione masło. Połowę masy wkładamy do żaroodpornej formy z pokrywką. Rozkładamy pokrojone owoce, orzechy i suszone owoce. Posypujemy cynamonem i rozkładamy pozostała część masy z kaszy. Całość przykrywamy pokrywką i zapiekamy w piekarniku około 30 – 40 minut. Podajemy ze śmietanką i miodem
 
Ciasto Capuccino

składniki:
1 cale jajko
4 zoltka
1/2 szkl. cukru
masło roślinne
2 serki waniliowe (ja mam napisane ze siedleckie ale chyba one nie sa dostepne wszedzie, wiec inny zwykly serek
1 i 1/2 szkl mleka w proszku (ale nie granulowanego, tylko tego piaskowego np w niebieskiej folii)
4 łyzeczki żelatyny
2-3 paczki herbatnikow
kawa capucino orzechowa
1 duza paczka lub 2 mniejsze biszkoptow (zalezy jaka blacha)

wykonanie
4 lyzki capucino rozpuscic w 1/2 szklanki gorącej wody (wg mnie trzeba zrobic podowjna porcje zeby nie zabraklo w trakcie robienia).
Biszkoty maczac w kawie i ukladac na blasze wylozonej papierem do pieczenia.
Jajka z cukrem ubic, maslo utrzec z jajkami, nastepnie dodawac po troche serki waniliowe i mleko w proszku ciągle ucierając.
Przygotowac sobie zelatyne w ten sposob ze wlac do malego garnuszka 1/2 szkl. wody i wsypac lyzeczki zelatyny, podgrzeac na wolnym ogniu az sie rozpusci. Trzeba poczekac az ostygnie. To najtrudnieszja rzecz w tym przepisie. Jak bedzie za gorąco to sie zwazy masa a jak za zimna to sie mocno zetnie i tego kremu juz nie rozsmarujemy.
Ja czekam az bedzie taka temp ze jak wloze palec to nie bedzie gorące tylko takie cieple.

wtedy wlewamy zelayne do masy, mieszamy i musimy dzialac szybko bo wiadomo ze zelatyna bedzie scinac krem

wykladamy polowe masy na wylozone w blasze biszkopty, rozsarowujemy na rowno

na to ukladamy warste heratnikow rowniez maczanych w capucino.

na to wykladamy druga polowe kremu

i na wierzch znowu idzie warstwa biszkoptow maczanych w capucino.

i gotowe

jak zastygnie to dla ozdoby posypujemy troche capucino.

przepis napisalam troche po swojemu bo w orginale jak sie go zobaczy to wg mnie jest nie do konca zrozumialy, z praktyki napisalam jak to sie robi.

ciasto wychodzi naprawde smaczne, w sumie nie ma duzej roboty a kto by go nie jadl to mowi ze pycha.

nie jest to trudne do zrobienia, najgorsze to z ta zelatyna na pierwszy raz ale potem juz wiadomo jaka powinna byc.

smacznego
 
oto moje pierwsze ciasto, próbne, z masą cukrową pierwszy raz w życiu robiłam, barwiłam sokiem.
DSC_0315.jpg

tak sobie co tydzień poćwiczę to może kiedyś w końcu fajne wyjdzie. :) zaraz zostanie skonsumowane.
 
reklama
torcik koszmarnie słodki: czyli nie do końca tak jak powinien, biszkopt wyszedł mi mięciutki, puchaty, ale lenia miałam i zrobiłam krem malinowy z torebki: nigdy więcej! zawsze robiłam krem śmietanowy i było ok czyli nie za słodko. A pierwszy raz robiłam masę cukrową. Muszę ją dopracować, kupić barwniki spożywcze bo docelowo auto ma być czerwone.
mam jeszcze miesiąc na douczenie się .
 
Do góry