reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

Przepisy na różne pyszności

reklama
Mina, masz talent do tych wypieków :-) Ja nie raz miałam ochotę spróbować zrobić, ale tylko na chęciach się kończyło.

Ja za to mam ogromną ochotę na napoleonki :-)
 
Przepisy jednogarnkowe

[h=1]Meksykański kociołek[/h]Składniki:
50 dkg mięsa mielonego
1 duża cebula
2 puszki fasoli czerwonej
1 puszka pomidorów całych w zalewie
1 papryka
1 papryczka chili
koncentrat pomidorowy
bazylia
sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
Cebule podsmażyć, dodać mięso. Smażyć i mieszając ( można ulepić w mięso w małe kuleczki)aż straci różowy kolor. Podlać wodą i dusić mięso. Dodać pomidory w puszce. Dalej dusić. Pokroić w kostkę paprykę słodką i dodać do mięsa. Papryczkę pokroić w cienkie paski i dodać do mięsa również. I dusić aż papryka zmięknie. Kiedy mięso jest miękkie dodać fasolę czerwoną. Oraz koncentrat pomidorowy dla smaku i koloru. Chwile poddusić jeśli potrawa nie jest zbyt ostra można dodać oprócz pieprzu szczyptę ostrej papryki w proszku. Przyprawić bazylią, solą i pieprzem. Można dodać również czosnek dla podkreślenia smaku i zapachu potrawy.
[h=1]Pyszne danie jednogarnkowe[/h]Składniki:
• 3 udka kurczaka lub piersi (może też być inne mięso)
• 2 szkl. ryżu
• 6 dużych marchewek
• sól, vegetka
• 1 duża cebula
• tłuszcz do smażenia
• bulion z kostki (ok.3 szklanki)

Wykonanie:
Mięso podsmażyć na tłuszczu razem z cebulą doprawiając do smaku vegetką. Marchewkę oczyścić i zetrzeć na jarzyniarce o grubych oczkach. Ryż wypłukać. Usmażone udka oddzielić od kości i pokroić na niewielkie kawałki. Przełożyć do garnka wraz z tłuszczem powstałym podczas smażenia mięsa.
Na mięso układamy warstwę z utartej marchewki. Tę z kolei zasypujemy ryżem. Całość zalewamy gorącym bulionem z kostki. Następnie garnek przykrywamy.
Stawiamy go na maleńkim ogniu i gotujemy, a właściwie parujemy do momentu aż ryż będzie miękki. Po ugotowaniu nakładamy w ten sam sposób, co sałatkę warstwową. Najlepiej smakuje następnego dnia po przygotowaniu.
Wtedy danie należy odsmażyć na patelni.
 
salatka z kurczakiem:
dwie piersi z kurczaka
przyprawa gyros/kebab
kapusta pekinska badz salata lodowa
puszka kukurydzy
2 lyzki majonezu lub jogurtu naturalnego
starta marchewka

kurczacze piersi pokroic w kosteczke przyprawic gyrosem lub kebabem (przyprawa oczywiscie;]) obsmazyc na patelni do zlocistego kolorku
salate kukurydze marchewke majonez i kusrczaka wrzucic do jednej miski zamieszac i gotowe pyszna jest robie raz w tyg bo mezasty uwielbia


salatka z makaronem
makaron-muszelki badz kokardki
bekon (wplastrach cienkich)
papryka slodka czerwona
curry
lyzka badz dwie majonezu

makaron ugotowac wrzucic domiski, bekonik pokroic w kosteczke-nie za drobna bo sie kurczy- i na blaszce wsadzic do piecyka i piec na tzw podeszwe (czyli az sie zeszkli taki skwarek ma sie zrobic;]), papryke kroimy w koste wszystko mieszamy w jednej misce w osobnym kubeczku mieszam majonez z odrobina curry zeby dobrze sie wymieszalo zmieszac z makaronem i gotowe-najlepsza jest na swierzo robiona bo jak postoi w lodowce to jakos tak smak traci jak dla mnie
 
Wielkanoc


Babka barwna



Składniki:

2 szklanki mąki pszennej
5 jajek
1 i 1/2 szklanki cukru
3/4 szklanki oleju
1 szklanka wody
2 łyżki proszku do pieczenia
1 kisiel cytrynowy
1 kisiel wiśniowy
1 - 2 łyżki kakao
zapach waniliowy

cukier puder do posypania ciasta bądź lukier lub polewa czekoladowa

Przepis: Żółtka ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy olej, wodę, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dalej ucieramy (miksujemy). Na koniec dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek i aromat waniliowy, delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na 3 części. Do pierwszej dodajemy kisiel cytrynowy w proszku, do drugiej - kisiel wiśniowy w proszku, a do trzeciej - kakao.

Do wysmarowanej tłuszczem formy o średnicy 25 cm i wysokości 11 cm wlewamy najpierw ciasto kakaowe, następnie ciasto cytrynowe i na wierzch ciasto wiśniowe. Babkę pieczemy około 60 -70 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Po ostudzeniu babkę możemy posypać cukrem pudrem lub polukrować, polać polewą i przybrać według uznania.
Podpowiedź: Do części ciasta możemy dodać swój ulubiony kisiel (np. truskawkowy).

Babkę możemy upiec również w prostokątnej formie, wtedy dla ułatwienia proponujemy wyłożyć ją papierem do pieczenia.

Keks

Wyśmienite ciasto z bakaliami na Wielkanoc. Proste do zrobienia, bez dodatku tłuszczu.

Składniki:

1 szklanka z "czubkiem" mąki
1/2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
4 jajka
2 łyżki maku
1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 szklanka bakali (mogą być: rodzynki, orzechy włoskie, śliwki suszone, pestki słonecznika, pestki dyni, płatki migdałowe, skórka z pomarańczy lub według własnego smaku)

Przepis: Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać ubitą pianę z białek, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i makiem. Na koniec opruszone mąką bakalie.

Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Piec 1 godzinę w temperaturze 180 stopni C.

Uwagi: Nie dodajemy żadnego tłuszczu do ciasta.
Przepis na pyszną, kolorową babkę. Idealne ciasto na Wielkanoc.
 
SAŁATKA MEKSYKAŃSKA

5-6 marchewek(ugotować i poktoic w plasterki)
puszka czerwonej fasoli.
puszka kukurydzy
20dag sera żółtego(pokroic w kosteczkę)
4-5 kabanosow(tez pokroić w plasterki)
majonez ,ketchub ,chilly

wymieszać wszystkie składniki ,z majonezu ,ketchupu i chili zrobic pikantny sos i zalać sałatke.
 
srniczek:-)

1/2 szkl pokruszonych ciasteczek (digestive nawet takie z tesco w czekoladzie)
50g roztopionego masla
ciasteczka zmieszac z maselkiem wylozyc na blaszke i wstawic do lodowki

50g kaszki mannej
1kg twarogu (ja kupuje ten w wiadereczku typowy niby na sernik)
20dag masla
25 dag cukru
4 jaja rozdzielone (ubic piane z bialek)
aromat,bakalie wg uznania
2 lyzki maki ziemniaczanej
1 lyzeczka priszku do pieczenia

maslo rozetrzec z cukrem, dodac kaszke,proszek do pieczenia, make i ucierac. stopniowo dodawac twarog ciagle ucierajac. na koncu dodac bakalie i aromat i delikatnie (lyzka nie robotem) wmieszac ubita piane . mase wylac na podstawe z ciasteczek i piec ok 60-70 min w temp 175 stopni. studzic w wylaczonym piecyku
 

Kruchy placek z nadzieniem serowo-brzoskwiniowym



Ciasto:

-3 szkl.mąki pszennej
-20 dag margaryny
-5 żółtek
-5 łyżek cukru pudru
-1 łyżeczka prosz.do piecz.Z podanych składników szybko zagnieść elastyczne ciasto i podzielić na dwie części w stosunku 2/3:1/3. Włożyć 1/3ciasta do zamrażalnika, a pozostałe rozwałkować i wyłożyć nim dno i boki formy do pieczenia (25/40cm)

Nadzienie serowe:
-1 kg tłustego sera twarogowego
-1 jajko
-15 dag.margaryny
-1 szkl.cukru pudru
-1 budyń śmietankowy lub 2 łyżki mąki ziemniaczanejSer zemleć. Margarynę utrzeć wraz z cukrem pudrem i jajkiem na puszystą masę, wymieszać z serem i budyniem w proszku. Masę serową wyłożyć na ciasto i wyrównać.

Nadzienie brzoskwiniowe:
-5 białek
-1 puszka brzoskwiń (85dag)
-1 szkl.cukru
-sólBrzoskwinie osączyć z zalewy, pokroić w plasterki i ułożyć równą warstwę na serze. Białka ubić ze szczyptą soli i cukrem na sztywną pianę i rozłożyć na brzoskwiniach.Schłodzone ciasto zetrzeć na tarce do jarzyn i posypać nim pianę. Placek piec około godz. w piekarniku rozgrzanym do tem.170*C

Ciasto muszę przyznać że jest pracochłonne ale jest naprawdę pyszne.
Życzę Smacznego
 
reklama

Placek bezowy z migdałami



Ciasto:
-4 szkl.mąki
-1 i 1/2 margaryny
-9 żółtek
-1 łyżeczka prosz.do piecz.
Wszystkie składniki dobrze zagniatamy i dzielimy na 3 porcje (ciasto powinno być lepiące), wykładamy na brytfankę wyłożoną papierem do piecz. Podpiec 10-15 min.
Na podpieczone placki wykładamy masę bezową i pieczemy do zrumienienia około 30 min.
Jeśli ktoś lubi można jeden placek z masą bezową posypać zmielonymi orzechami i dopiero zapiec.

Masa bezowa:

-9 białek
-1 szkl. cukru
-2 cukry waniliowe
-ewentualnie 10 dag. zmielonych orzechów
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i pod koniec cukier waniliowy. Wymieszać i wykładać na podpieczone placki.

Krem:
-puszka mleka słodzonego skondensowanego lub gotową masę krówkową
-1 paczka migdałów (20-25dag.)
-2 i 1/2 łyżki kakao
-30 dag masła
-czekoladę mleczną np.Wedel
Puszkę mleka gotować 3h. Migdały podsmażamy na suchej patelni na złoty kolor.
Do zmiksowanego masła dodać stopniowo wystudzone mleko. Odłożyć 4 łyżki kremu będą potrzebne na wierzch ciasta. Resztę masy podzielić na pół do jednej dodać kakao do drugiej większa część uprażonych i wystudzonych migdałów. Masą przekładamy wcześniej upieczone i wystudzone placki.

Warstwy:
1.placek bezowy
2.masa z migdałami
3.placek bezowy z orzechami
4.masa z kakao
5.placek bezowy
6.cienka warstwa masy jasnej (4 łyżki)
7.posypać resztą migdałów i starta czekoladą
 
Do góry