reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Przepisy na smakołyki i dania zwykłe dla naszych Słoneczek

ivka - daj przepis na pierniki pls!
anian - Twój przepis domowy to prawie taki sam jak przepis po mojej babci:-) - a co do ręcznego wyrabiania - nie wyobrażam soie takiego ciasta wyrabiać maszyną - przecież to trzeba ugnieść:happy:

pozwolicie, że wrzucę tu przepis na tort rafaello (o zimowym wyglądzie) jest pyszny, mega słodki i wcale nie dla dzieci, ale może Wy się w nim rozsmakujecie:

Składniki:
paczka biszkoptów
100 g. płatków migdałowych
500ml śmietany słodkiej 18%
200 g wiórków kokosowych
2 paczki śmietany typu "śnieżka"
parę łyżek mleka
dwie białe czekolady

Wykonanie
Rozpuścić tabliczkę czkolady w 3 łyżkach mleka i ostudzić. biszkopty maczane w mleku rozłożyć na tortownicy i na to wylać masę składającą się z: 2 śnieżek ubitych z całą śmietaną na sztywno!, wymieszanych z rozpuszczoną czekoladą, 150 g wiórków, płatkami migdałów oraz z posiekaną drobno drugą tabliczką czekolady. Całość obsypać pozostałymi wiórkami i do lodówki na parę godzin.
Trzymać w lodówce i podjadać wieczorami:-)

reklama
Przepis na pierniczki wrzucę wieczorem, bo teraz Szymon nie daje usiąść przy kompie!

A propos ozdabiania pierników - byłam dziś w LIDL-u - jest tam wszystko czego dusza zapragnie: od posypek, przez polewy na barwnikach i pisakach kolorowych do zdobienia kończąc.

Dziecko buduje garaż z klocków, więc mam chwilkę spokoju :-)

Pierniczki korzenne wg Szymona
70 dag mąki pszennej
kostka masła
70 dag cukru
4 jajka
paczka proszku do pieczenia
3-4 łyżki słodkiego kakao
paczka przyprawy do pierników Kamis
kopiasta łyżeczka mielonego cynamonu
średni słoiczek miodu naturalnego lub sztucznego

Masło utrzeć z cukrem i miodem na gładką masę. Dodać jajka, mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać. Dodać przyprawę do pierników i cynamon. Wymieszać. Masę dokładnie wyrobić, a jeśli będzie zbyt rzadka to powoli dodawać więcej mąki, aż do uzyskania plastycznego ciasta.

Rozwałkować raczej cienko, bo pierniczki mocno wyrastają. Piec w piekarniku nagrzanym do 120-150 st. przez ok. 5 -7min. Trzeba ich bardzo pilnować, bo z powodu dużej zawartości cukru przypalają się w mgnieniu oka.

Pierniczki po upieczeniu są chrupiące (wg mnie idealne do podjadania z mlekiem lub kakao), więc schowałam je do szczelnych puszek żeby zmiękły.

Do takiej puszki można dodać połowę lub ćwiartkę świeżego jabłka, w celu utrzymywania wilgoci (trzeba sprawdzać czy jabłko nie pleśnieje).

smazyłam wczoraj wieczorem placuszki koguszki i równocześnie rozmawiałam przez telefon... Agatka plątała się po kuchni i bawiła... nagle patrzę - a Agata PIJE MLEKO Z KARTONU Aż JEJ OCZY NA WIERZ WYCHODZą!!! małpka wyjęła sobie z szafki mleko uht, otworzyła je (zamknięte było fabrycznie) i wypiła dosyć sporo!
mruczała mmmmm doble :szok::szok::szok:

spała nieprzerwanie 9 godzin, a rano obudziła nas "mamo tato kupa!" Boże... pobojowisko!!! :szok::szok::szok::szok::-D prałam wszystko, a Agata myta była w wannie - prysznicem :cool2:
chyba po mleku?? :-p

Tereniu, wszystko opisałam w wątku samopoczuciowym :-)

Dziewczyny, czy któraś z Was piecze chlebek w automacie do pieczenia chleba?

Jeśli tak, to podzielcie się, proszę wrażeniami, przepisami itd.

Przed moim pójściem do szpitala zakupiliśmy z małżem sprzęt + chlebowe mieszanki i czekamy aż dotrze.

reklama
Ivka - takową machinę mają nasi przyjaciele w Irlandii - chlebek wspaniały z tego wychodzi. a jakiej firmy kupiliście?

Do góry