koga
Mama Maksa i Julka
- Dołączył(a)
- 28 Sierpień 2005
- Postów
- 8 273
ivka - daj przepis na pierniki pls!
anian - Twój przepis domowy to prawie taki sam jak przepis po mojej babci:-) - a co do ręcznego wyrabiania - nie wyobrażam soie takiego ciasta wyrabiać maszyną - przecież to trzeba ugnieść
pozwolicie, że wrzucę tu przepis na tort rafaello (o zimowym wyglądzie) jest pyszny, mega słodki i wcale nie dla dzieci, ale może Wy się w nim rozsmakujecie:
Składniki:
paczka biszkoptów
100 g. płatków migdałowych
500ml śmietany słodkiej 18%
200 g wiórków kokosowych
2 paczki śmietany typu "śnieżka"
parę łyżek mleka
dwie białe czekolady
Wykonanie
Rozpuścić tabliczkę czkolady w 3 łyżkach mleka i ostudzić. biszkopty maczane w mleku rozłożyć na tortownicy i na to wylać masę składającą się z: 2 śnieżek ubitych z całą śmietaną na sztywno!, wymieszanych z rozpuszczoną czekoladą, 150 g wiórków, płatkami migdałów oraz z posiekaną drobno drugą tabliczką czekolady. Całość obsypać pozostałymi wiórkami i do lodówki na parę godzin.
Trzymać w lodówce i podjadać wieczorami:-)
anian - Twój przepis domowy to prawie taki sam jak przepis po mojej babci:-) - a co do ręcznego wyrabiania - nie wyobrażam soie takiego ciasta wyrabiać maszyną - przecież to trzeba ugnieść

pozwolicie, że wrzucę tu przepis na tort rafaello (o zimowym wyglądzie) jest pyszny, mega słodki i wcale nie dla dzieci, ale może Wy się w nim rozsmakujecie:
Składniki:
paczka biszkoptów
100 g. płatków migdałowych
500ml śmietany słodkiej 18%
200 g wiórków kokosowych
2 paczki śmietany typu "śnieżka"
parę łyżek mleka
dwie białe czekolady
Wykonanie
Rozpuścić tabliczkę czkolady w 3 łyżkach mleka i ostudzić. biszkopty maczane w mleku rozłożyć na tortownicy i na to wylać masę składającą się z: 2 śnieżek ubitych z całą śmietaną na sztywno!, wymieszanych z rozpuszczoną czekoladą, 150 g wiórków, płatkami migdałów oraz z posiekaną drobno drugą tabliczką czekolady. Całość obsypać pozostałymi wiórkami i do lodówki na parę godzin.
Trzymać w lodówce i podjadać wieczorami:-)